• Ναυτιλία

    Στα €629 εκατ. τα έσοδα στο 6μηνο του 2022 από την πλοιοδιαχείριση πλοίων στην Κύπρο – 16% η αύξηση των εσόδων από την Ελλάδα


    Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο χαιρετίζει τα θετικά αποτελέσματα της επικαιροποιημένης «Έκθεσης Διαχείρισης Πλοίων», που δημοσιεύτηκε από το Τμήμα Στατιστικής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, η οποία καλύπτει την περίοδο Ιουλίου έως Δεκεμβρίου 2022.

    Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα έσοδα του κλάδου από εταιρείες διαχείρισης πλοίων αυξήθηκαν ακόμη περαιτέρω κατά τη διάρκεια αυτής της ανασκοπούμενης περιόδου.

    Αναλυτικότερα, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, το 31% των εταιρειών κατάφερε να εισφέρει έσοδα από 1 – 30 εκατ. ευρώ η κάθε μία, ενώ το 27% των εταιρειών κατάφερε να αποφέρει έσοδα άνω των 30 εκατ. ευρώ η κάθε μία.

    Από την Έρευνα Διαχείρισης Πλοίων προκύπτει ότι τα έξοδα διαχείρισης πλοίων αυξήθηκαν περαιτέρω στα 629 εκατ. ευρώ ή 4,4% του κυπριακού ΑΕΠ στο 6μηνο ως κύκλος εργασιών), σημειώνοντας την τέταρτη συνεχή αύξηση από το πρώτο εξάμηνο του 2021.

    Η έρευνα απεικονίζει επίσης τους κύριους τύπους δαπανών που σχετίζονται με τον κλάδο της ναυτιλίας. Ιστορικά, ο κλάδος παρουσιάζει μια σχετικά σταθερή δομή δαπανών. Η πλειονότητα αυτών αφορά έξοδα πληρώματος, τα οποία αντιστοιχούσαν στο 64% του συνολικού ποσού το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

    Οι περισσότερες από αυτές τις πληρωμές κατευθύνθηκαν σε ναυτικούς εκτός ΕΕ (47%). Τα έξοδα διαχείρισης μειώθηκαν στο 5% ενώ τα έξοδα διαχείρισης πλοίων (π.χ. ανταλλακτικά, λιπαντικά, δεξαμενή κ.λπ.) αυξήθηκαν στο 31% του συνολικού ποσού την ίδια περίοδο.

    Ανά χώρα πληρωμής, η συνεισφορά της Γερμανίας (ο κύριος εμπορικός εταίρος για τον κλάδο) αυξήθηκε από 39% το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε 41% το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Άλλες αξιοσημείωτες συνεισφορές μετοχών κατά την ίδια περίοδο περιλαμβάνουν: Ελλάδα (16% ), Μάλτα (5%), Ελβετία (5%), ΗΠΑ (4%) και Σιγκαπούρη (4%).

    Η Έρευνα Διαχείρισης Πλοίων (SMS), η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2009, διεξάγεται ανά διετία από το Τμήμα Εξωτερικών, Οικονομικών και Κυβερνητικών Οικονομικών του Τμήματος Στατιστικής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και απευθύνεται σε εταιρείες διαχείρισης πλοίων που είναι κάτοικοι που παρέχουν σχετικές υπηρεσίες σε πλοιοκτήτριες εταιρείες, και οι δύο κάτοικος και μη.

    Διαβάστε επίσης:

    Στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά ο Παναγιώτης Πικραμένος

    GasLog Partners LP (Πήτερ Γ. Λιβανός): Κέρδη 36,4 εκατ. δολάρια – Προχωρά η συγχώνευση

     



    ΣΧΟΛΙΑ