• Ναυτιλία

    Συνάντηση Λασκαρίδη – Μενδώνη: Με χορηγία του εφοπλιστή οι ανασκαφές στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Πάνος Λασκαρίδης


    Μέγας δωρητής του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και χορηγός σε πολλούς τομείς του πολιτισμού ο Πάνος Λασκαρίδης θα στηρίξει για μία ακόμη χρονιά φέτος το καλοκαίρι τις αρχαιολογικές έρευνες στο ναυάγιο των Αντικυθήρων.

    Οι τελευταίες συνεννοήσεις έγιναν χθες Τετάρτη στη συνάντηση που είχε με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να ρυθμιστεί το πλαίσιο της συνεργασίας με το υπουργείο  Πολιτισμού και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, που θα πραγματοποιήσει ως αρμόδια, την υποβρύχια ανασκαφή.

    Ο κ. Λασκαρίδης διαβεβαίωσε την υπουργό Πολιτισμού για την συνέχιση της στήριξής του στην προσπάθεια για την υποβρύχια έρευνα αυτού του ναυαγίου, που είναι ένα από τα σημαντικότερα του αρχαίου κόσμου.

    Παρούσα ήταν και η Έφορος Εναλίων Αρχαιοτήτων Κατερίνα Δελλαπόρτα, ενώ την διεύθυνση της ανασκαφής θα έχει η Έφορος Αρχαιοτήτων Ευβοίας Αγγελική Σίμωση, που ήταν υπεύθυνη και στο παρελθόν για τις ίδιες έρευνες.

    Ιδρυτής του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη, το οποίο δραστηριοποιείται εντός και εκτός Ελλάδος με πλήθος πρωτοβουλιών στο χώρο του πνεύματος, πολιτισμού και της εκπαίδευσης ο Πάνος Λασκαρίδης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την ιστορία.

    Την περασμένη εβδομάδα αποδεχόμενος την πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής κ. K.Τασούλα επισκέφθηκε στο Κοινοβούλιο την επετειακή έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά».

    Το ίδρυμα στηρίζει 

    Μπορεί o εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης να έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες εξ αιτίας άστοχων δηλώσεων και της διαμάχης του με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ωστόσο οι πρωτοβoυλίες του στον τομέα του πολιτισμού συνεχίζονται κανονικά.

    Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη εξάλλου, έχει υποστηρίξει τις ανασκαφές στα Αντικύθηρα από την έναρξή τους διαθέτοντας απαιτούμενους πόρους και μέσα, όπως το σκάφος «M/Y ΓΛΑΡΟΣ» , που έχει χρησιμοποιηθεί για ενδιαίτηση και υλικοτεχνική στήριξη στην περιοχή των ερευνών. Χορηγός όμως θα είναι φέτος και ο ελβετικός οίκος υψηλής ωρολογοποιίας Hublot, που επίσης έχει στηρίξει παλαιότερα την ανασκαφή στο ναυάγιο των Αντικυθήρων.

     

    Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον Πάνο Λασκαρίδη και την Κατερίνα Λασκαρίδη στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά

    Η μεγάλη αγάπη του Πάνου Λασκαρίδη για τη θάλασσα αλλά και το ενδιαφέρον του γι΄αυτό το ναυάγιο του 1ου π.Χ. αιώνα, από το οποίο, όπως είναι γνωστό έχουν ανασυρθεί, στις αρχές του 1900,  ορισμένα από τα σπουδαιότερα χάλκινα, αρχαία γλυπτά αλλά και ο διάσημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο πρώτος υπολογιστής, όπως τον έχουν χαρακτηρίσει, είναι το κίνητρο γι΄αυτήν την ενασχόλησή του με την αρχαιολογική έρευνα. Ορισμένα από τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν το 2017 στο ΄Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά σε έκθεση, που είχε εγκαινιάσει ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο Πάνος Λασκαρίδης άλλωστε έχει δωρίσει στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων νέα εργαστήρια συντήρησης των αρχαίων που ανασύρονται από την θάλασσα και χρειάζονται ειδική μεταχείριση λόγω της παραμονής τους σε ένα διαφορετικό περιβάλλον.

    Το εργαστήριο συντήρησης εναλίων ευρημάτων δωρεά του Ιδρύματος Λασκαρίδη

    Η έρευνα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων έχει στόχο να αναζητήσει αρχαία έργα τέχνης που ενδεχομένως δεν είχαν κατορθώσει να ανελκύσουν οι σφουγγαράδες το 1901, λόγω περιορισμένων μέσων.

    Να σημειωθεί ότι το σκάφος ήταν ρωμαϊκό και μετέφερε στη Ρώμη αρχαία έργα κυρίως από την Μικρά Ασία, όταν βυθίστηκε λόγω κακοκαιρίας  στα Αντικύθηρα.

    Το ερευνητικό πρόγραμμα στο ναυάγιο πάντως είχε διακοπεί το 2018 εξ αιτίας προβλημάτων που είχαν προκύψει με ξένους συνεργάτες ενώ και πέρυσι λόγω της πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκε.

    Η σχέση του Πάνου Λασκαρίδη ωστόσο με τα Αντικύθηρα είναι πολύ στενή, τόσο ώστε να υπάρξει και μία παρεξήγηση το καλοκαίρι του 2020, όταν με πρωτοβουλία του ανασύρθηκε από τον βυθό μία αρχαία πέτρινη άγκυρα, η οποία παραδόθηκε φυσικά στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, χωρίς όμως να αποφύγει τα πυρά της αντιπολίτευσης.

    Μια επίθεση υπερβολική, τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος προσφέρει, έμπρακτα σημαντική βοήθεια στο έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

    Διαβάστε επίσης:

    -Πάνος Λασκαρίδης: Επιστολή παραίτησης από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

    -Πάνος Λασκαρίδης εκ βαθέων στο mononews: «Ποτέ μου δεν φοβήθηκα ούτε την γραφειοκρατία, ούτε τους πολλούς αυτόκλητους συκοφάντες μου»

    -Νέα δωρεά του Πάνου Λασκαρίδη στο Πολεμικό Ναυτικό – Ο «Ηρακλής» φέρνει νέα δεδομένα για τις ελληνικές επιχειρησιακές δυνατότητες

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ