• Top Stories

    Συμβιβασμός για τα “κόκκινα” δάνεια

    • NewsRoom


    Η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων είναι το πρώτο δύσκολο θέμα που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση στην ανανεωμένη θητεία της αφού και οι αυξήσεις του ΦΠΑ είχαν αποφασιστεί πριν από τις εκλογές και όπως μάθαμε χθες πρέπει να έχει διευθετηθεί μέχρι και το τέλος της εβδομάδας. Το σχέδιο που έχει συζητηθεί μεταξύ της Κυβέρνησης και της Κομισιόν περιλαμβάνει τρία κριτήρια στην βάση των οποίων θα κλείσει η συμφωνία για τα “κόκκινα δάνεια” και θα ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα, έτσι ώστε να υπάρχει μέσα στην επόμενη εβδομάδα η βεβαιότητα της ομαλής ολοκλήρωσης των ΑΜΚ με τα 10 δισ. ευρώ διαθέσιμα από το ΤΧΣ.

    Τα κριτήρια είναι:

    1. H ετήσια εισοδηματική κατάσταση του δανειολήπτη: Σε ότι αφορά το εισοδηματικό κριτήριο το υπουργείο οικονομίας δείχνει διάθεση νέας υποχώρησης. Από τα 35.000 ευρώ που πρότεινε μέχρι και την Πέμπτη τα οποία μειώθηκαν την Παρασκευή στα 32.000 τώρα φαίνεται ότι είναι πρόθυμο να υποχωρήσει στα 20.000 ευρώ.
    2. Tο ύψος της αξίας του ακινήτου Η τελευταία εξέλιξη είναι ότι η Ελλάδα φαίνεται να  υποχωρεί σε ότι αφορά της αξίας της ακίνητης περιουσίας που θα προστατεύεται από πλειστηριασμό από τα 200.000 ευρώ στα 180.000 ευρώ.
    3. H συνολική περιουσιακή του κατάσταση.

    Το υπουργείο Οικονομικών βάζει επίσης ως συνθήκη ότι τα όποια νέα στεγαστικά δάνεια δοθούν από την ψήφιση του νέου νόμου και μετά να μην καλύπτονται από ασυλία πλειστηριασμών ανεξάρτητα από το ποσό και τα εισοδηματικά κριτήρια.

    Η νέα αυτή πρόταση θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μέχρι και την Παρασκευή όταν θα πρέπει να υπάρξει νέα σύγκλιση της ομάδας των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης για το κλείσιμο των προαπαιτούμενων του Οκτωβρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ