• Business

    Goldair: Χρονιά-ρεκόρ το 2023 – Ξεκινά το Α΄Εξάμηνο του 2024 το Θριάσιο Ι

    Καλλίνικος Καλλίνικος, Goldair Cargo

    Καλλίνικος Καλλίνικος, Goldair Cargo


    Χρονιά-ρεκόρ ήταν το 2023 για την Goldair, η οποία ετοιμάζεται εντός του Α΄Εξαμήνου του 2024 να ξεκινήσει την κατασκευή του Θριασίου Ι, ενώ φαίνεται πως η μάχη για το λιμάνι του Βόλου δε σταματά και η εταιρεία συνεχίζει ακάθεκτη όσον αφορά με το ζήτημα των προσφυγών.

    Όσον αφορά το Θριάσιο ΙΙ σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας αναμένεται στο Α΄ Τρίμηνο του 2024 να επιλεγεί ο κατασκευαστής για την έκταση των 265.000 τμ, ενώ η επένδυση της εταιρείας θα διπλασιαστεί και θα διαμορφωθεί στα 200 εκατ. ευρώ.

    Goldair Handling: Αύξηση εξυπηρέτησης πτήσεων, η απόδοση στα εθνικά και διεθνή αεροδρόμια

    Για την Goldair Handling  η χρονιά που οδεύει στο τέλος της ήταν γεμάτη προκλήσεις με την εταιρεία να διατηρεί την ηγετική της θέση στις αγορές που δραστηριοποιείται.

    Πιο συγκεκριμένα στα 26 ελληνικά αεροδρόμια οι πτήσεις που εξυπηρετήθηκαν άγγιξαν τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ κατέγραψαν αύξηση 9% σε ετήσια βάση.

    Ωστόσο παραμένουν, οι προκλησεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με την έλλειψη προσωπικού στα αεροδρόμια που καταγράφουν αυξημένη επιχειρηματική δραστηριότητα. Πρόκειται για ένα διεθνές πρόβλημα που ξεκίνησε στο  τέλος της πανδημίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται αρρυθμίες στην ομαλή εξυπηρέτηση  επιβατών & αεροσκαφών στα ευρωπαϊκά και ελληνικά αεροδρόμια, τους μήνες  αιχμής κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, με σημαντική αύξηση του  κόστους παρεχόμενων υπηρεσιών.

    Όσον αφορά τα τρία διεθνή αεροδρόμια που δραστηριοποιείται η Goldair Handling η εικόνα είναι μεικτή καθώς υπάρχουν τα εξής συμπεράσματα:

    Στη Βουλγαρία υπήρξε αύξηση της  κίνησης στη  Σόφια (+14% σε σχέση με το 2022) αλλά καταγράφηκε μείωση στους εποχικούς  σταθμούς της Βάρνας και του Μπουργκάς, (-35% σε σχέση με το 2022), γεγονός το οποίο αποδίδεται στη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία.

    Στην Κύπρο, η Goldair Handling  εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο  της LGS Handling, και πλέον η εταιρεία μετονομάστηκε  σε Goldair Handling  Cyprus, να έχει αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας.

    Στη Ζυρίχη,αυξήθηκε  η εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ)  κατά 5% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ σε ετήσια βάση καταγράφηκα ακόμα μεγαλύτερη αύξηση (36%)  συγκριτικά με το 2019, ωστόσο σε σχέση με το 2022 παρουσιάστηκε σημαντική  αύξηση (+36%).

    Στην Ινδία, η Goldair Handling διατηρεί την παρουσία της σε 2 αεροδρόμια  (Bagdogra & Udaipur) μέσω της κοινοπραξίας Goldair-LAS και  το μερίδιο  αγοράς στα εν λόγω αεροδρόμια με νέους πελάτες.

    Επίσης επετεύχθη η είσοδος στη Σερβία (αεροδρόμιο του Βελιγραδίου, Nikola Tesla) μέσω της θυγατρικής Goldair  Handling Serbia, κατόπιν της πρόσφατης σχετικής αδειοδότησης, με ημερομηνία  έναρξης λειτουργίας την 20η Δεκεμβρίου 2023.

    Επίσης, η εταιρεία προχώρησε στην επένδυση 11 εκατ. Ευρώ στο πλαίσιο της ανανέωσης του στόλου του επίγειου εξοπλισμού της. Αναλυτικότερα παρήγγειλα νέα λεωφορεία και εφόδια πίστας, που στην  πλειοψηφία τους χρησιμοποιούν βιώσιμες πηγές ενέργειας για την λειτουργία τους.

    Μαζί με τα παραπάνω πραγματοποιήθηκαν εντός του 2023 τα εγκαίνια του νέου Lounge στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, ενώ προετοιμάζεται και νέο  Lounge στο αεροδρόμιο της Ρόδου και ανακαινίστηκαν τα  υπάρχοντα Lounges στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» (Εντός Σένγκεν)  και στο αεροδρόμιο της Μύκονου.

    Goldair Cargo : Διατηρήθηκε η κερδοφορία παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την έλλειψη οδηγών

    Η Goldair Cargo κατάφερε παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την έλλειψη οδηγών στην Ευρώπη να διατηρήσει την κερδοφορία της εντός του 2023. Ωστόσο, ήρθε αντιμέτωπη με δυσκολίες, όπως η αύξηση του κόστους καυσίμων και ενέργειας. Για αυτό το λόγο εφαρμόστηκε συνετή διαχείριση,  αξιοποιώντας παράλληλα εργαλεία όπως η ψηφιοποίηση και οι ηλεκτρονικές  πωλήσεις, με βασικό γνώμονα την διατήρηση υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και την  απρόσκοπτη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας.

    Το 2023 ολοκληρώθηκε η επένδυση και λειτουργία της νέας αποθήκης  έκτασης 4.000 τ.μ. στην ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου Κρήτης και διεύρυνε έτσι τις υπηρεσίες  που παρέχει προς τους πελάτες της και ενισχύοντας τον κύκλο εργασιών της.  Παράλληλα, προχώρησε στην αγορά νέας, σύγχρονης, στεγασμένης αποθηκευτικής  εγκατάστασης στον Ασπρόπυργο Αττικής, έκτασης 14.000 τ.μ., μια επένδυση ύψους  13.000.000€.

    Rail Cargo Logistics Goldair: Συρρίκνωση έργου λόγω Τεμπών και Ντάνιελ

    Όσον αφορά τις σιδηροδρομικές μεταφορές η εταιρία Rail CL-Goldair, επέδειξε σταθερότητα στα οικονομικά της αποτελέσματα, κυρίως από τον κλάδο των  Logistics.

    Εν τούτοις η συγκεκριμένη δραστηριότητα μειώθηκε λόγω των Τεμπών και των μεγάλων ζημιών στο δίκτυο λόγω των πλημμυρών στη Θεσσαλία. Τα γεγονότα αυτά  υποχρέωσαν την εταιρεία σε σημαντική συρρίκνωση του έργου της.

    Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο: Ξεκινά το 2024 η κατασκευή του 

    Το 2023 η εμβληματική επένδυση του Θριασίου Εμπορευματικού Κέντρου βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη. Η ΘΕΚ κατέθεσε τον φάκελο αδειοδότησης του  κέντρου στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ οι τελικές μελέτες του έργου βρίσκονται σε  φάση πλήρους ολοκλήρωσης.

    Συνεπώς, εντός του 2024 θα εκκινήσει και το  κατασκευαστικό έργο της μεγαλύτερης επένδυσης στον χώρο των logistics στην  Ελλάδα. Με την ολοκλήρωσή του το Κέντρο θα καταστήσει την Ελλάδα το επίκεντρο των συνδυασμένων μεταφορών και αποθήκευσης της  Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Goldair: Παραμένει ηγέτης στην αντιπροσώπευση αεροπορικών εταιριών

    Η Goldair ΑΕ κατάφερε να συνεχίσει το 2023 με αυξανόμενους ρυθμούς την  δυναμική της ανάπτυξη επιτυγχάνοντας ακόμα υψηλότερες πωλήσεις στην Ελλάδα  και στην Κύπρο.

    Η εταιρεία διατήρησε την ηγετική της θέση στην αγορά, στον τομέα  αντιπροσώπευσης αεροπορικών εταιρειών τόσο σε επιβάτες όσο και σε  εμπορεύματα.

    Συνεχίζει πάντα να αντιμετωπίζει τις επιχειρηματικές προκλήσεις επενδύοντας  στους ανθρώπους της και στηρίζοντας το πλάνο της στις μακροχρόνιες συνεργασίες.

    Travellair : Αύξηση κερδοφορίας

    H Travellair εξελίχθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε premium τουριστικό  γραφείο παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Εστιάζοντας σε high end  υπηρεσίες προς VIP και Corporate ταξιδιώτες, αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή  από τα παραδοσιακά ταξιδιωτικά γραφεία. Το 2023, κατάφερε να πολλαπλασιάσει  τις πωλήσεις της και να αυξήσει σημαντικά την κερδοφορία της. Παράλληλα,  στοχεύει σε νέες συνεργασίες με σκοπό την επέκταση της σε νέες τουριστικές  δραστηριότητες.

    Διαβάστε επίσης

    Λιμάνι Βόλου: Αποκλειστικό – Στο ΣτΕ το «μπαλάκι» για την προσφυγή της Goldair



    ΣΧΟΛΙΑ