• Ναυτιλία

    Σε χαμηλό 30 ετών οι τιμές των νεότευκτων τάνκερ VLCC

    • Newsroom

    Joakim Hannisdahl, Cleaves Securities


    Το κόστος ενός νεότευκτου τάνκερ VLCC είναι πλέον τόσο χαμηλό όσο ήταν στη δεκαετία του 1980, επισημαίνει σε σχόλιο της η νορβηγική επενδυτική τράπεζα Cleaves Securities.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Cleaves, Joakim Hannisdahl, η τιμή για ένα νεότευκτο VLCC εκτιμάται στα 87 εκατ. δολάρια, μειωμένη κατά 5% σε σχέση με την τιμή του Φεβρουαρίου.

    “Αυτό σε σύγκριση με το προηγούμενο χαμηλότερο επίπεδο των 80 εκατ. δολαρίων τον Απρίλιο του 2017 ή των 87 εκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο του 2017, μετά την προσαρμογή με βάση τον πληθωρισμό”, εξήγησε.

    Η Cleaves χρησιμοποίησε επίπεδο πληθωρισμού στο 2,4%, στηριζόμενη στην ιστορική βάση κόστους για τα πρώτης βαθμίδας ναυπηγεία, από τη δεκαετία του 1970.

    Λαμβάνοντας υπόψη τα ιστορικά επίπεδα του πληθωρισμού, οι τιμές των νεότευκτων μπορούν να υποχωρήσουν μέχρι τα 82 εκατ. δολάρια, περίπου 6% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

     Οι νέες συμφωνίες για VLCC είναι περιορισμένες φέτος.

    Σύμφωνα με την Clarksons Research, έχουν υπογραφεί συμφωνίες μόνο για 414 πλοία όλων των κατηγοριών μέχρι στιγμής φέτος, με το 2020 να αποτελεί τη χειρότερη χρονιά για τα ναυπηγεία από το 1996.

    “Οι νέες παραγγελίες μπορεί να διαμορφωθούν στο σύνολο του έτους χαμηλότερα κατά 20% από την προηγούμενη χειρότερη χρονιά, το 2016”, εκτιμά ο Hannisdahl.

    “Εκτός από τις ανησυχίες για τον Covid-19, η αβεβαιότητα σχετικά με τη νέα τεχνολογία κινητήρων, τους νέους κανονισμούς και την αλλαγή των απαιτήσεων για τα καύσιμα, κάνουν τους επενδυτές να διστάζουν να δεσμευτούν με ένα περιουσιακό στοιχεία που έχει περίπου 25 χρόνια ζωής”.

    “Πιστεύουμε ότι αυτό θα συνεχίσει να επηρεάζει τις παραγγελίες για νέες κατασκευές και την άνοδο των τιμών, αλλά μας δημιουργεί αισιοδοξία για τη ναυτιλία γενικότερα κατά τη δεκαετία του 2020, καθώς η υποεπένδυση στον κλάδο εξακολουθεί να υφίσταται”, τόνισε ο αναλυτής.

    Οι αναλυτές της Cleaves επισήμαναν ακόμη ότι τα ιστορικά υψηλά που σημείωσαν οι τιμές ναύλων των VLCC τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο αποτελούν πλέον μία αχνή ανάμνηση.

    Τα ναύλα υποχώρησαν για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα κυμαίνονταν στα 12.000 δολάρια ημερησίως.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ