• Ναυτιλία

    Σε 60 ανήλθαν οι παραγγελίες για νεότευκτα πλοία LNG το 2019. Οι Έλληνες που πρωταγωνίστησαν

    Γιάννης Αγγελικούσης (αριστερά), Βαγγέλης Μαρινάκης (δεξιά)


    Συνολικά 60 παραγγελίες νεότευκτων πλοίων LNG υποβλήθηκαν το 2019, ο τέταρτος μεγαλύτερος καταγεγραμμένος αριθμός μέσα σε ένα έτος, σύμφωνα με ναυλομεσίτες.

    Σε μία χρονιά με λίγες παραγγελίες σε άλλους ναυτιλιακούς κλάδους, στοιχεία που συνέταξε το TradeWinds δείχνουν ότι υπεγράφησαν συμφωνίες για 50 μεγάλα πλοία LNG και άλλες δέκα παραγγελίες για μικρότερα πλοία, χωρητικότητας κάτω των 20.000 cbm.

    Από τα μεγάλα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας, τα Jyundai Heavy Industries εξασφάλισαν τις περισσότερες παραγγελίες, 20 στον αριθμό, και ακολούθησαν τα Samsung Heavy Industries με 13, ενώ τα ναυπηγεία DSME εξασφάλισαν 10 παραγγελίες, εκ των οποίων οι 9 από τους σταθερούς πελάτες τους, τη Maran Gas του Γιάννη Αγγελικούση και την BW LNG.

    Τα κινεζικά ναυπηγεία Hudong-Zhonghua Shipbuilding εξασφάλισαν μόνο δύο παραγγελίες από κινεζική εταιρεία, ενώ από τα ιαπωνικά ναυπηγεία μόνο τα Japan Marine United έλαβαν μία παραγγελία για ένα μικρό πλοίο χωρητικότητας 2.500 cbm.

    Σύμφωνα με το Clarksons Shipping Intelligence Network, το 2019 ήταν απρόσμενα ισχυρό για πολλούς στην αγορά του LNG, καθώς οι στρατηγικές παραγγελίες πλοίων που καταγράφηκαν το 2018 (έτος-ρεκόρ με 77 παραγγελίες νεότευκτων πλοίων LNG) συνεχίστηκαν και φέτος, με εταιρείες μεταξύ των οποίων η Capital Maritime & Trading του Βαγγέλη Μαρινάκη και η Minerva Maritime του Ανδρέα Μαρτίνου να ενεργοποιούν οψιόν για πρόσθετες παραγγελίες, χάρη στο καλό κλίμα που επικρατεί στην αγορά, και άλλες εταιρείες, όπως οι Nisshin Shipping και Sinokor Merchant Marine, να ακολουθούν το παράδειγμά τους.

    Ένας παράγοντας που βοήθησε στη διατήρηση των παραγγελιών σε υψηλά επίπεδα ήταν οι ανάγκες μεγάλων ενεργειακών εταιρειών, όπως η Shell και η ExxonMobil, για πλοία LNG, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν δυναμικά και το 2020,

    Σημειωτέον ότι το 2019 δεν έγινε καμία παραγγελία για νεότευκτες πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU) ή για πλωτές μονάδες παραγωγής LNG.

     



    ΣΧΟΛΙΑ