• Ναυτιλία

    Ρωσία: Εισέπραξε 21 δισ. ευρώ από την πώληση αργού πετρελαίου τον Οκτώβριο

    Ρωσικό πετρέλαιο


    Η Τουρκία γίνεται η πύλη για τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανοίγοντας “μια τρύπα” στις κυρώσεις, επισημαίνει το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια (CREA), το οποίο ωστόσο υπογραμμίζει πώς η Ρωσία συνεχίζει να πουλάει αργό πετρέλαιο στο εξωτερικό.

    Σύμφωνα με την έκθεση του CREA , ενός ερευνητικού κέντρου με έδρα τη Φινλανδία, η Ρωσία κέρδισε 21 δισεκατομμύρια ευρώ από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων τον Οκτώβριο, αλλά τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 7% από τον μήνα Σεπτέμβριο. Τα έσοδα από όλα τα προϊόντα πετρελαίου μειώθηκαν με εξαίρεση το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

    Τα κέρδη από τις εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 14% και διαμορφώθηκαν στα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι πλέον κάτω από τα επίπεδα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι γνωστό, επέλεξε ένα σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Έχει ήδη τερματίσει τις αγορές άνθρακα , αλλά η απαγόρευση δεν ισχύει επί του παρόντος για το ρωσικό φυσικό αέριο, από το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό.

    Ωστόσο, η CREA προειδοποιεί για νέες διαδρομές μέσω των οποίων το ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να ανοίξει μια νέα πόρτα στις δυτικές χώρες.

    «Μια νέα διαδρομή για το ρωσικό πετρέλαιο προς την ΕΕ αναδύεται μέσω της Τουρκίας, όπου διυλίζεται περισσότερο ρωσικό αργό», προειδοποιούν οι αναλυτές της έκθεσης .

    Η Τουρκία αύξησε τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία  και οι εξαγωγές πετρελαιοειδών από την Τουρκία σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά λιμάνια αυξήθηκαν κατά 85% την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου σε σύγκριση με την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, αναφέρει η έκθεση.

    «Δεδομένου ότι η ΕΕ θα απαγορεύσει τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία από τις 5 Δεκεμβρίου, αυτό το χάσμα θα μπορούσε να γίνει σημαντικό», επισημαίνει η CREA .

    Ως εκ τούτου, το ερευνητικό κέντρο θεωρεί «ουσιώδες» να εφαρμόσουν η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες ένα αυστηρότερο εμπάργκο , αρνούμενοι να αγοράζουν προϊόντα πετρελαίου από διυλιστήρια που δέχονται ρωσικό αργό.

    Διαβάστε επίσης:

    Performance Shipping (Ανδρέας Μιχαλόπουλος): Εξασφάλισε σταθερά έσοδα 85 εκατ. δολαρίων

    United Maritime(Σταμάτης Τσαντάνης): Κέρδη 1 εκατ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ