• Ναυτιλία

    Ραφαέλα και Τζιανλουίτζι Απόντε: Μοιράζονται μια περιουσία 62,2 δισ. δολαρίων!

    Ραφαέλα και Τζιανλουίτζι Απόντε

    Ραφαέλα και Τζιανλουίτζι Απόντε


    Ο Τζιανλουίτζι Απόντε, που γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου 1940 και η Ραφαέλα Ντιανάντ, πατέρας της οποίας ήταν ο Πίνχας Ντιαμάντ και η μητέρα της ήταν η Ρεγγίνα Χακίμ, γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου 1945 στη Χάϊφα του Ισραήλ, δέθηκαν με τα δεσμά του γάμου στις 26 Οκτωβρίου 1966 στη Γενεύη της Ελβετίας και απέκτησαν δύο παιδιά: Την Αλέξα Απόντε το 1972 και τον Ντιέγκο Απόντε, το 1975.

    Στην κοινή συζυγική τους πορεία, ωστόσο, δημιούργησαν μια περιουσία που ανέρχεται σε 62,2 δισ. δολάρια. Για το λόγο αυτό, εφέτος συμπεριλήφθηκαν στην 43η θέση της λίστας του Forbes. Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές ότι η περιουσία τους υπερβαίνει τα 100 δισ. δολάρια!

    Η μητρική ναυτιλιακή εταιρεία, που συνίδρυσαν αποτελείται από 746 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συνολικής χωρητικότητας 4.875.415 teu, από τα οποία τα 452 είναι ιδιόκτητα και τα 294 πλοία είναι ναυλωμένα. Επίσης, ναυπηγούν 126 πλοία που θα μπορούν να μεταφέρουν 1.674.503 teu.

    Επίσης ίδρυσαν και διευθύνουν την MSC Cruises, που διαθέτει σύγχρονα κρουαζιερόπλοια, έχουν ιδιόκτητο τουριστικό νησί στην Καραϊβική, θυγατρικές εταιρείες Logistics, εταιρείες ρυμουλκών και πλήθος άλλων εταιρειών σε διάφορους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας.

    Το Forbes, στην τελευταία λίστα του για το 2023, αναφέρει ότι η περιουσία του Τζιανλουίτζι και της Ραφαέλας Απόντε σχεδόν τριπλασιάστηκε τον τελευταίο χρόνο, δεδομένου ότι από 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια που είχε ο καθένας το 2022, διαμορφώθηκε σε 31,2 δισεκατομμύρια δολάρια ο καθένας το 2023.

    Το Forbes τοποθέτησε από κοινού τον Τζιανλουίτζι και την Ραφαέλα Απόντε στην 43η θέση στη λίστα δισεκατομμυριούχων του κόσμου για το 2023.

    Επισημαίνεται ότι η Ραφαέλα Απόντε ανακηρύχθηκε ως η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, από τις 96 αυτοδημιούργητες γυναίκες δισεκατομμυριούχους που επιλέχθηκαν από το Forbes.

    Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, οι ελβετικές εφημερίδες Le Matin και SonntagsZeitung ονόμασαν την οικογένεια Aponte ως την πλουσιότερη στην Ελβετία αποτιμώντας την περιουσία στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η Ραφαέλα Απόντε-Ντιμάντ, σύμφωνα με το Forbes και ο σύζυγός της Τζιανλουίτζι κατέχουν μερίδιο 50% στη MSC, στη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο.

    Η Ραφαέλα, όπως έχει ειπωθεί από την ίδια, συνάντησε για πρώτη φορά τον Τζιανλουίτζι σε ένα ταξίδι στο ιταλικό νησί Κάπρι τη δεκαετία του 1960, όταν ο Τζιανλουίτζι ήταν καπετάνιος πλοίου. Εισήλθαν από κοινού στη ναυτιλιακή βιομηχανία το 1970, όταν αγόρασαν ένα πλοίο με δάνειο 200.000 δολαρίων.

    Η MSC δραστηριοποιείται επίσης σε κρουαζιέρες διακοπών (MSC Cruises), εσωτερικής εφοδιαστικής (Medlog) και λιμενικές δραστηριότητες (Terminal Investment Limited.)

    Η Ραφαέλα είναι υπεύθυνη για τη διακόσμηση πλοίων για τις κρουαζιέρες MSC. Ο Τζιανλουίτζι είναι ο εκτελεστικός πρόεδρος της MSC και ο γιος τους, Ντιέγκο, είναι ο πρόεδρος της MSC.

    Η περιουσία της Ραφαέλας ανέρχεται σε 31,1 δισ. δολάρια, το ίδιο ποσό έχει και ο σύζυγος της, Τζιανλουίτζι Απόντε.

    Ο Τζιανλουίτζι Απόντε, ο οποίος έχει δημιουργήσει, μαζί με την γυναίκα του, Ραφαέλα, τον ναυτιλιακό κολοσσό MSC – Mediterranean Shipping Company , σύμφωνα με αναφορές στις Le Matin Dimanche και Sonntagszeitung, διαθέτει πλέον μαζί με την οικογένεια του περιουσία που προσεγγίζει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Όλοι οι διεθνείς οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αύξηση της περιουσίας του Τζιανλουίτζι Απόντε οφείλεται στην έκρηξη των ναύλων των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κατά της διάρκεια της πανδημίας.

    Γεννημένος στις 27 Ιουνίου 1940 στο Σορέντο της Ιταλίας, ο Ιταλο-ελβετός Τζιανλουίτζι Απόντε έχει κατορθώσει να διανύσει μια εκπληκτική πορεία στο χώρο της ναυτιλίας που ξεκίνησε το 1970 μαζί με την γυναίκα του Ραφαέλα.

    Επισημαίνεται ότι τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η MSC, έγινε η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τον περασμένο Ιούνιο γνωστοποιήθηκε από την Alphaliner ότι η MSC του Τζιανλουίτζι Απόντε είχε αποκτήσει 207 επιπλέον πλοία από “δεύτερο χέρι” μέσα σε 22 μήνες και εκθρόνισε την Δανική Maersk από την πρώτη θέση.

    Ο Τζιανλουίτζι Απόντε, λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά ότι “γνωρίζει καλά τις διεργασίες σε παγκόσμιο επίπεδο και λαμβάνει τις αποφάσεις σε προγενέστερο χρόνο”.

    Ιστορικά, η στρατηγική επέκτασης της επιχείρησης έχει περάσει από τη διατήρηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα, αλλά αυτό δεν ήταν το μόνο «μυστικό» της επιτυχίας.

    Η MSC εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας και δεν δημοσιεύει οικονομικά στοιχεία, εκτός από αυτά της MSC Cruises που είναι πάντα πολύ δύσκολο να βρεθούν.

    Σύμφωνα με την VesselsValue, η αξία του στόλου των εμπορικών πλοίων μεταφοράς κοντέινερ ανέρχεται στα 42,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

    O Τζιανλουίτζι Απόντε, όπως τον περιγράφουν οι φίλοι του: «Δεν πίνει αλκοόλ, δεν καπνίζει, τρώει ελάχιστα ή μερικές φορές καθόλου γιατί σκέφτεται για δουλειές».

    Ρεπορτάζ της ελβετικής εφημερίδας Tages Anzeiger αποκαλύπτει ότι «κάθε απόγευμα ο αυστηρός καπετάνιος κατεβαίνει από το γραφείο του στον 9ο όροφο των κεντρικών γραφείων του MSC στη Γενεύη από τις σκάλες. Πηγαίνει σε όλους τους διευθυντές και ρωτά: “αν είναι γεμάτα τα πλοία και ποια είναι η αξία του φορτίου».

    Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον Stefan Verberckmoes, αναλυτή της Alphaliner: «Αυτό που διακρίνει την MSC από άλλες ναυτιλιακές εταιρείες είναι ότι ο Τζιανλουίτζι Απόντε είναι ο καπετάνιος, γνωρίζει ποιο πλοίο είναι καλό, ποιο πρέπει να πουληθεί και ποιοί όχι σε καμία περίπτωση. Ακολουθεί όλες τις τιμές των ανταγωνιστών της, τα προβλήματά τους, έχει τεράστιο δίκτυο».

    Τα στελέχη της εταιρείας του είναι μάνατζερ, συχνά Ιταλοί ή Ναπολιτάνοι, που ενίοτε αποτελούν μέρος της ναυτιλιακής εταιρείας για δεκαετίες. Οι πιστοί υπάλληλοι από την αρχή της συνεργασίας αμείβονται αδρά.

    Μαζί με τον Τζιανλουίτζι Απόντε στο τιμόνι, η γυναίκα και τα παιδιά του αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του επιχειρηματικού μοντέλου του ομίλου. Ο γιος του,Ντιέγκο είναι υπεύθυνος για τους τερματικούς σταθμούς των λιμένων, η κόρη Alexa επιβλέπει τα οικονομικά, ο σύζυγος της Alexa, Pierfrancesco Vago, διαχειρίζεται την επιχείρηση κρουαζιέρας και των πορθμείων, ενώ η σύζυγος του Ντιέγκο ασχολείται με νομικές και συμβατικές πτυχές που σχετίζονται με την πώληση πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

    Η σύζυγος του Ραφαέλα Απόντε-Ντιμάντ, ασχολείται ιδιαίτερα με την επίπλωση και το εσωτερικό των κρουαζιερόπλοιων.

    Η οικογένεια Απόντε δεν καμαρώνει τα πλούτη της. Διαμένει σε τρία μεγάλα ακίνητα στην αριστερή όχθη της λίμνης της Γενεύης, αλλά αυτές οι βίλες διαφέρουν σαφώς στο συντηρητικό ύφος τους από τα πομπώδη κτήματα των γειτονικών ολιγαρχών.

    Έχουν δικά τους σαλέ στα βουνά της Νεγκέβ. Διαθέτουν τρία πολυτελή θαλαμηγά σκάφη που κάνουν τις διακοπές τους το καλοκαίρι.

    Η ακίνητη περιουσία της οικογένειας περιλαμβάνει επίσης ένα εξοχικό κτήμα 17.000 τετραγωνικών μέτρων με γήπεδο τένις, εστιατόριο και πισίνα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εργαζόμενοι και οι πελάτες στην αποκλειστική συνοικία Chêne-Bougeries της Γενεύης.

    Σύμφωνα με την VesselsValue, η MSC μπόρεσε να αγοράσει ή να παραγγείλει 287 πλοία αξίας 17,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια.

    H MSC, τέλος, διαθέτει από το 2015 ένα ιδιωτικό νησί στις Μπαχάμες. Το Ocean Cay, χρησιμοποιείται ως βάση για τα κρουαζιερόπλοια της εταιρείας.



    ΣΧΟΛΙΑ