• Ναυτιλία

    Πλοία Ελλήνων εφοπλιστών κινδυνεύουν να καταστραφούν από τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη

    Κρίτων Λεντούδης, Εφοπλιστής, Ιδιοκτήρης της Evalend Shipping

    Κρίτων Λεντούδης, Εφοπλιστής, Ιδιοκτήρης της Evalend Shipping


    Συνολικά 19 πλοία έχουν επισχέσει οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη τον τελευταίο μήνα και παραμένουν δεμένα σε λιμάνι που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους, μεταξύ των οποίων και αρκετά ελληνικών συμφερόντων.

    Σύμφωνα με κατάλογο που απέστειλε η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο TradeWinds, πρόκειται για 17 τάνκερ, ένα πλοίο μεταφοράς αερίου και ένα πλοίο που μετέφερε σιτηρά, τα οποία παραμένουν στο λιμάνι Hodeidah εδώ και πολλές μέρες, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και τις 26. Τα 17 τάνκερ μεταφέρουν συνολικά 200.000 λίτρα πετρέλαιο.

    Η Σαουδική Αραβία εκφράζει ανησυχίες ότι οι Χούτι σκοπεύουν να καταστρέψουν τα πλοία αυτά, προειδοποιώντας για μία τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στην Ερυθρά Θάλασσα.

    Μεταξύ των πλοίων είναι το Volante (χωρητικότητας 20.000 dwt, κατασκευής 2008) της ελληνικής ναυτιλιακής Evalend του Κρίτωνα Λεντούδη, με φορτίο 16.000 τόνων ντίζελ, που κρατείται από τις 26 Μαρτίου, και το Bahia Damas (χωρητικότητας 36.000 dwt, κατασκευής 1991) της επίσης ελληνικής Belavero Maritime, έμφορτο με ντίζελ και πετρέλαιο, το οποίο κρατείται από τις 29 Μαρτίου.

    Στο ίδιο λιμάνι βρίσκονται επίσης τάνκερ των ελληνικών εταιρειών Perosea Shipping, NGM Energy και Oryx Shipping, καθώς και τα τέσσερα από τα πέντε πλοία που ελέγχει η Eurotank Maritime. Τα υπόλοιπα πλοία που κρατούνται είναι κατά κύριο λόγο συμφερόντων εφοπλιστών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ το μοναδικό πλοίο LPG είναι της ισπανικής εταιρείας Global Gas.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Π. Παππάς: Στην κορυφή της Wall Street η Star Bulk μετά το mega-deal με τα 16 πλοία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νεώριο Σύρου: Τι απαντά η Onex για τη βύθιση της δεξαμενής–Αιχμές για «άσπονδους φίλους»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά των containerships



    ΣΧΟΛΙΑ