• Ναυτιλία

    Πλακιωτάκης: Η Ελλάδα πρέπει να έχει τον πρώτο ρόλο στα διεθνή ναυτιλιακά δρώμενα

    • NewsRoom
    ΠΟΕΠΛΣ: Οι Λιμενικοί δικαιούνται 5 ευεργετικές διατάξεις

    Γιάννης Πλακιωτάκης- υπουργός Ναυτιλίας


    Στις μεγάλες αλλαγές που έρχονται στη ναυτιλία από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με την εφαρμογή του νέου καυσίμου χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, έως 0,5% που θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα πλοία, βάση της νομοθεσίας του ΙΜΟ, αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, σε ομιλία του, ανοίγοντας τις εργασίες του 19ου Navigator Forum 2019, που διεξήχθη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

    «Δεν μπορεί να βρισκόμαστε έναν μήνα πριν την εφαρμογή των νέων περιβαλλοντικών δεδομένων, ένα μήνα πριν την εφαρμογή του νέου καυσίμου, χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο και ακόμα να μην έχουν λυθεί ζητήματα που έχουν σχέση με τη διαθεσιμότητα, την επάρκεια, την ασφάλεια και την ποιότητα του νέου καυσίμου. Εγώ αυτό που έκανα στην ομιλία μου πριν από λίγες ημέρες στον IMO, ήταν να επισημάνω όλες αυτές τις αδυναμίες. Βέβαια απάντηση δεν πήρα. Όλοι ευχόμαστε να πάνε όλα καλά. Από την άλλη όμως, οφείλουμε τις όποιες κομβικές αποφάσεις λαμβάνουμε, είτε σε επίπεδο Ευρώπης, είτε σε επίπεδο IMO να τις αποδεικνύουμε» τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης.

    Ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να έχει τον πρώτο ρόλο στα Διεθνή ναυτιλιακά δρώμενα.

    «Προφανώς συμμετέχουμε σε έναν ειλικρινή διάλογο, πάντοτε με τεκμηρίωση των προτάσεών μας, όμως η Ελλάδα, ως η πρώτη παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη, οφείλει και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό που τόλμησα για άλλους, για μένα ήταν το αυτονόητο, ήταν να επισημάνω τους κινδύνους από την εφαρμογή των νέων περιβαλλοντικών δεδομένων. Ξεκαθαρίζω ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τον ρόλο του IMO, ως τον μοναδικό ρυθμιστή για τα θέματα της παγκόσμιας ναυτιλίας. Σε κάθε όμως περίπτωση, έχουμε και την υποχρέωση να επισημαίνουμε τις αδυναμίες», είπε ο κ. Πλακιωτάκης



    ΣΧΟΛΙΑ