array(0) {
}
        
    
Menu
1.28%
Τζίρος: 263.72 εκατ.

Pine Flat Residence: Ένα σπίτι που έμαθε να επιβιώνει

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα scrubbers

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη ισχύος των νέων κανονισμών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για τις εκπομπές ρύπων, τον Ιανουάριο του 2020, έχει αρχίσει και οι απόψεις των εφοπλιστών για τον ιδανικότερο τρόπο συμμόρφωσης προς αυτούς διίστανται. Μία από τις λύσεις που προτιμούν αρκετές εταιρείες είναι η εγκατάσταση συστήματος καθαρισμού καυσαερίου (Exhaust Gas Cleaning System – EGCS), […]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Attica: Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση scrubbers στο BLUE STAR MYCONOS
Οικογένεια Αλαφούζου: H Okeanis Eco Tankers πούλησε τρία τάνκερ έναντι 120 εκατ. δολαρίων
Γιώργος Προκοπίου: Μυθοπλασία η υιοθέτηση νέων καυσίμων στη ναυτιλία στο εγγύς μέλλον 

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη ισχύος των νέων κανονισμών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για τις εκπομπές ρύπων, τον Ιανουάριο του 2020, έχει αρχίσει και οι απόψεις των εφοπλιστών για τον ιδανικότερο τρόπο συμμόρφωσης προς αυτούς διίστανται.

Μία από τις λύσεις που προτιμούν αρκετές εταιρείες είναι η εγκατάσταση συστήματος καθαρισμού καυσαερίου (Exhaust Gas Cleaning System – EGCS), ευρύτερα γνωστό ως Scrubber, στα πλοία τους.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι φωνές εκείνων που υποστηρίζουν ότι η τοποθέτηση scrubbers στα πλοία δεν αποτελεί λύση, δεδομένου ότι αυτό που κάνουν είναι να μεταφέρουν τη ρύπανση από τον αέρα στη θάλασσα. Μία λύση υπέρ της οποίας έχει ταχθεί και ο Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου είναι η μείωση της ταχύτητας των πλοίων-Slow steaming. 

Αρκετοί, ωστόσο, Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν ταχθεί υπέρ των scrubbers, προχωρώντας στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξοπλίσουν ανάλογα τα πλοία τους. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο Γιώργος Οικονόμου, ο ο οποίος σε συνέντευξη του δήλωσε ότι ο όμιλος των εταιρειών του (στις οποίες περιλαμβάνονται οι  TMS Cardiff και Dryships) έχει αποφασίσει να τοποθετήσει scrubbers στα περισσότερα πλοία του, με εξαίρεση δύο. Μάλιστα τόνισε ότι η συγκεκριμένη επένδυση έχει κόστος 350 εκατ. δολάρια.

Η περίπτωση της Seanergy 

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Seanergy Maritime Holdings, Σταμάτης Τσαντάνης, επέλεξε μεν τη λύση των scrubbers, ωστόσο, κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την τοποθέτηση τους.

Συγκεκριμένα προχώρησε στη σύναψη συμφωνιών με τους ναυλωτές της εταιρείας για την εγκατάσταση συστημάτων καθαρισμού καυσαερίων (scrubbers) σε πέντε από τα πλοία της, τύπου Capesize. Μάλιστα, έχει εξασφαλίσει την έγκαιρη προμήθεια του εξοπλισμού από την Hyundai Materials της Ν. Κορέας και έχει ήδη κλείσει ημερομηνίες εγκατάστασης σε μεγάλο ναυπηγείο της Κίνας.

Το έργο αναμένεται να εκτελεσθεί το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2019, ενώ μετά την ολοκλήρωση του θα ξεκινήσουν οι χρονοναυλώσεις των σχετικών πλοίων διάρκειας μεταξύ τριών έως πέντε ετών με τρεις ναυλωτές ξηρού φορτίου.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.
ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί έκανε «πάρτι» η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι 4 μετοχές που έλαμψαν, το ρεκόρ της AKTOR, οι αποφάσεις Μυλωνά, η αγωνία του Πιέρ, η καρατόμηση στην ΥΠΑ και ο Δήμας και η… Μπουμπουλίνα Κίμπερλι

Rolex: Τα τρία συνηθέστερα λάθη κατά την αγορά ενός ρολογιού και πώς να τα αποφύγετε

Παρέλαβε τα νεότευκτα «Νήσος Πιπέρι» και «Νήσος Σεριφοπούλα» ο Γιάννης Αλαφούζος (φωτό)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Peter Marino: Tα τρία κορυφαία έργα του διάσημου αρχιτέκτονα και η οικία Κούστα
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα μυστικά για το…ισπανικό σάλπισμα ανόδου που έχει προσφέρει υπεραξίες 412 εκατ. ευρώ σε δύο μέρες
Cosmote Telekom: Με νέα φθηνότερα πακέτα σταθερής και ίντερνετ «χτυπάει» τον ανταγωνισμό
Π. Γιγής (πρόεδρος πλοιάρχων): Δεν πρέπει να συνηθίσουμε την ιδέα ότι τα πλοία και τα πληρώματά τους αποτελούν στόχο
Metlen: Το 2027 ξεκινά η παραγωγή γαλλίου- Στους 50 τόνους από το 2028
Η ΕΛΕΜΚΑ (METLEN) ανακαινίζει τη Φοιτητική Εστία Αθηνών – Το νέο «Ελντοράντο» των εργολάβων
Η Ούρσουλα φον Ντερ Λάϊεν επισκέφθηκε την Κύπρο και ενημερώθηκε και για τα θέματα ναυτιλία
Μνημόνιο Συνεργασίας Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και INNOVATION GREECE
Netflix: Θα μεταδίδει παγκοσμίως τις ταινίες της Sony Pictures μετά την προβολή τους στις αίθουσες
Συνάντηση Εργασίας για το ShortSea μεταξύ Τζιτζικώστα και Σημαντώνη