• Ναυτιλία

    Οικογένεια Αλαφούζου: H Okeanis Eco Tankers πούλησε τρία τάνκερ έναντι 120 εκατ. δολαρίων

    Αλαφούζος

    Αριστείδης Αλαφούζος – Γιάννης Αλαφούζος


    Στην πώληση τριών τάνκερ LR2 του στόλου της στην κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν Socar, προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες, η ναυτιλιακή Okeanis Eco Tankers, συμφερόντων της οικογένειας  Αλαφούζου.

    Στο εβδομαδιαίο της report η Seasure Shipbroking αναφέρει ότι η ελληνική εταιρεία πούλησε τα χωρητικότητας 114,400 dwt τάνκερ μεταφοράς παραγώγων πετρελαίου, Nissos Schinoussa, Nissos Therassia και Nissos Heraclea (όλα κατασκευής 2015), στην τιμή των 40 εκατ. δολαρίων έκαστο. Σύμφωνα με την VesselsValue, η αξία των πλοίων εκτιμάται στα 39,1 εκατ. δολάρια, 37,1 εκατ. δολάρια και 38,5 εκατ. δολάρια αντίστοιχα.

    Πρόκειται για τα τρία παλαιότερης κατασκευής πλοία της ναυτιλιακής, και τα μοναδικά τύπου aframax/LR2. Μετά την πώληση ο στόλος της Okeanis Eco Tankers θα αποτελείται από έξι suezmax και οκτώ VLCC (που παρέλαβε τη διετία 2019-2020), όλα εξοπλισμένα με scrubbers και συστήματα διαχείρισης θαλάσσιου έρματος.

    Προς το παρόν καμία από τις δύο εταιρείες δεν έχει επιβεβαιώσει την συναλλαγή.

    Η διοίκηση της Okeanis είχε εκφράσει κατά το παρελθόν σε αναλυτές το ενδιαφέρον της για την πώληση των συγκεκριμένων πλοίων, αναζητώντας την καλύτερη δυνατή ευκαιρία για να το πράξει. Ναυλομεσίτες υποστηρίζουν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, δεδομένου ότι οι αξίες στα τάνκερ της second hand αγοράς έχουν αυξηθεί.

    Στο τελευταίο της report η Allied Shipbroking αναφέρει ότι αν και η δραστηριότητα στην αγορά των μεταχειρισμένων τάνκερ παραμένει περιορισμένη, οι ελπίδες για σημαντική ανάκαμψη του τομέα τους επόμενους μήνες του 2021, έχει αναζωογονήσει σε κάποιο βαθμό την ζήτηση. Παράλληλα, τονίζει ότι εμπόδιο παραμένουν οι τιμές, καθώς διατηρούνται πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

    Σημειώνεται ότι η Socar κατά τους προηγούμενους μήνες είχε προχωρήσει σε πωλήσεις παλαιότερης κατασκευής τάνκερ του στόλου της, που όπως φαίνεται μετά και την εξαγορά των τριών δεξαμενόπλοιων, εντάσσονταν στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του στόλου της.

    Η Okeanis Ecο Tankers Corp., συμφερόντων της οικογένειας Αλαφούζου, που είναι εισηγμένη στη χρηματιστηριακή αγορά του Όσλο εμφάνισε έσοδα ύψους 40,7 εκατ. δολαρίων κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, και προσαρμοσμένα EBITDA ύψους 27,6 εκατ. δολαρίων. Τα προσαρμοσμένα κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο ανήλθαν στα 8,2 εκατ. δολάρια.

    Όσον αφορά την εταιρεία Kyklades της οικογένειας Αλαφούζου μετά την παραλαβή των οκτώ VLCC που είχε υπό παραγγελία, πληροφορίες να αναφέρουν ότι ετοιμάζεται να ξεκινήσει και νέο ναυπηγικό πρόγραμμα.

    Σημειώνεται ότι κατά την περυσινή χρονιά η ναυτιλιακή υπέγραψε συμφωνία με το ναυπηγείο της Νοτίου Κορέας Hyundai Heavy Industries (HHI) για την κατασκευών δύο δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού πετρελαίου τύπου VLCC, συνολικής αξίας 172 εκατ. δολαρίων.

    Διαβάστε ακόμα:

    Σαρώνουν τα super tankers οι Έλληνες εφοπλιστές – Στα 2,8 δισ. οι ναυπηγήσεις

    Αριστείδης Αλαφούζος: Το συγκριτικό πλεονέκτημα έχουν τα σύγχρονα δεξαμενόπλοια

    Γ. Αλαφούζος: Η Okeanis Eco Tankers έχει αποσβέσει το 65% των επενδύσεων της σε scrubbers

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ