• Ναυτιλία

    Πέτρος Παππάς: Το μπαράζ των deals που πέτυχε ο εφοπλιστής σε μία δεκαετία και γιγάντωσε τη Star Bulk

    Πέτρος Παππάς, εφοπλιστής, επικεφαλής της Star Bulk

    Πέτρος Παππάς, εφοπλιστής, επικεφαλής της Star Bulk


    Η συμφωνία των 500 περίπου εκατομμυρίων για την εξαγορά της Eagle Bulk από τη Star Bulk αποτελεί ορόσημο για τη ναυτιλιακή του εφοπλιστή Πέτρου Παππά και την ανάδειξή της σε παγκόσμιο ηγέτη του κλάδου ξηρού φορτίου.

    Είναι επίσης μία ακόμη απόδειξη ότι ο έμπειρος πλοιοκτήτης ξέρει να ελίσσεται με μεθοδικές κινήσεις παραμένοντας στην κορυφή της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

    Εδώ και μία δεκαετία έχει πραγματοποιήσει σειρά deals που είχαν στόχο την ισχυροποίηση της ναυτιλιακής του, βάζοντας στο στόχαστρο άλλοτε κάποια πλοία και άλλοτε ολόκληρους στόλους. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποίησε εκτός από μετρητά και τις μετοχές της Star Bulk για την επίτευξη των συμφωνιών.

    Η αρχή έγινε το 2014, όταν η εισηγμένη στο Nasdaq, Star Bulk συγχωνεύτηκε με την ιδιωτική εταιρεία του κ. Παππά Oceanbulk, δημιουργώντας ένα ισχυρό σχήμα με αξία 1 δισ. δολάρια και στόλο 69 πλοία, τα 32 στο νερό και τα 37 υπό κατασκευή.

    Στην νέα εταιρεία, ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής ήταν η Oaktree Capital Management με ποσοστό 61,3%, ενώ ο Πέτρος Παππάς είχε το 12,5%.

    Δύο μήνες μετά ακολούθησε νέα συμφωνία του εφοπλιστή, που αφορούσε στην εξαγορά 34 πλοίων της επίσης εισηγμένης Excel Maritime, της εταιρίας που ίδρυσε ο Γαβριήλ Παναγιωτίδης και από την οποία είχε τότε αποχωρήσει.

    To τίμημα της συμφωνίας ύψους 635 εκατ. δολαρίων, περιλάμβανε μετρητά και μετοχές, με την Excel να αποκτά το 26,4% των μετοχών της Star Bulk.

    O συνολικός στόλος της εταιρείας το Πέτρου Παππά εκτινάχθηκε στα 103 πλοία, συνολικής μεταφορικής ικανότητας  περίπου 11.850.000 τόνων.

    Ακολούθησαν άλλες, μικρότερες συμφωνίες, που ενίσχυσαν περαιτέρω την δυναμική της.

    To 2018 η Star Bulk εξαγόρασε 16 φορτηγά πλοία εταιρειών που συνδέονταν με τις Augustea Atlantica SpA και York Capital Management, μέσω μίας συναλλαγής που περιλάμβανε μετρητά και μετοχές της ναυτιλιακής, που αντιστοιχούσαν περίπου στο 14,1% του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Τον Αύγουστο του ίδιου έτους συμφώνησε με τη γερμανική E.R. Capital Holding GmbH & Cie. KG για την απόκτηση τριών φορτηγών πλοίων εντός του 2018 και την option εξαγοράς τεσσάρων επιπλέον πλοίων το 2019 -τελικά αγόρασε τα τρία. Για την αποπληρωμή των τριών πρώτων πλοίων η συμφωνία περιλάμβανε 41,7 εκατ. δολάρια σε μετρητά και έκδοση 1,34 εκατ. κοινών μετοχών της Star Bulk.

    To 2019 o δραστήριος εφοπλιστής τάραξε και πάλι τα νερά του κλάδου ξηρού φορτίου, καθώς η εταιρεία του απέκτησε 11 φορτηγά πλοία του στόλου της ναυτιλιακής Delhpin Shipping, του πλοιοκτήτη Σοφοκλή Ζούλα.

    Η συγκεκριμένη συναλλαγή ήταν ύψους 139,5 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 80 εκατ. δολάρια μετρητά και τα υπόλοιπα με τη διάθεση 4,503 εκατ. κοινών μετοχών της Star Bulk.

    Το επόμενο χτύπημα ήρθε τον Φεβρουάριο του 2021. Προχώρησε στην απόκτηση ακόμα επτά σύγχρονων πλοίων από την Scorpio Bulkers, τα οποία πήρε με την μέθοδο του leasing, με τις υποχρεώσεις των πλοίων να ανέρχονται στα 102,3 εκατ. δολάρια.

    H Star Bulk διαχειρίζονταν πλέον στόλο με 126 φορτηγά πλοία.

    Αξιοσημείωτο πάντως θεωρείται το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι συμφωνίες περιλάμβαναν και μετοχές της ναυτιλιακής, με τον πρόεδρο της Hamish Norton να επισημαίνει κατά το παρελθόν.

    «Οι αγοραστές θέλουν να παίρνουν τις μετοχές μας. Για να κλείσεις μία τέτοια συμφωνία, πρέπει να έχεις μία μετοχή που θέλουν οι επενδυτές».

    Μετά την εξαγορά της Eagle Bulk, η νέα εταιρεία θα έχει κεφαλαιοποίηση 2,1 δισ. δολαρίων. Και θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη αν η τρέχουσα συγκυρία δεν ήταν δυσοίωνη για την αγορά ξηρού φορτίου.

    Πάντως ο Πέτρος Παππάς δήλωσε σε επενδυτές μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ότι η ανάπτυξη της Star Bulk δεν τελειώνει εδώ. Απλά χρειάζεται λίγο χρόνο για να αφομοιώσει την εξαγορά της Eagle Bulk.

    Διαβάστε ακόμη:

    Super deal στη ναυτιλία: H Star Bulk Carriers του Πέτρου Παππά εξαγόρασε την Eagle Bulk

    Lloyd’s List 2023: Οι 14 Έλληνες και Ελληνίδες που περιλαμβάνονται στο top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας

    Alpha Bank: Διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια της αγοράς ύψους 3,5 δισ. δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ