• Ναυτιλία

    Περιπέτεια για 96 επιβάτες τουριστικού πλοίου στη Ρόδο – Bυθίστηκε Τουρκική θαλαμηγός στην Κάλυμνο

    Σκάφος του Λιμενικού

    Σκάφος του Λιμενικού


    Ενημερώθηκαν απογευματινές ώρες χθες, οι Λιμενικές Αρχές Ρόδου και Λίνδου, από ιδιώτη, για εκδήλωση πυρκαγιάς σε Ε/Γ – Τ/Ρ πλοίο Ελληνικής σημαίας, στη θαλάσσια περιοχή ”ΣΤΕΓΝΑ” ν. Ρόδου, με ενενήντα έξι (96) επιβαίνοντες.

    Άμεσα στην περιοχή μετέβησαν δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., ιδιωτικά σκάφη και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και οχήματα Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. από ξηράς, με επιβαίνοντες στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής και της οικείας Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.

    Οι ανωτέρω επιβαίνοντες του Ε/Γ – Τ/Ρ πλοίου μετεπιβιβάστηκαν σε παραπλέοντα σκάφη και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στις περιοχές ”ΚΟΛΥΜΠΙΑ” και ”ΣΤΕΓΝΑ” ν. Ρόδου, ενώ δύο (02) εξ’ αυτών μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα οχήματα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

    Από το εν λόγω περιστατικό προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση και τοποθετήθηκε στο σημείο πλωτό φράγμα, από ιδιωτική εταιρεία, ενώ το ανωτέρω Ε/Γ – Τ/Ρ πλοίο βυθίστηκε.

    Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο Κυβερνήτης του εν λόγω πλοίου, κατά παράβαση του άρθρου 277 Π.Κ. (πρόκληση ναυαγίου), του άρθρου 292 Π.Κ. (παρακώλυση συγκοινωνιών), του άρθρου 306 Π.Κ. (έκθεση σε κίνδυνο), του άρθρου 314 Π.Κ. (πρόκληση σωματικής βλάβης από αμέλεια), του άρθρου 13 του Π.Δ. 55/1998 (πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης) και παρ. 03 του άρθρου 223 του ΚΔΝΔ (μη διάσωση των ναυτιλιακών εγγράφων του πλοίου). Στη συνέχεια, συνελήφθη και έτερο μέλος του πληρώματος, λόγω προσκόμισης με καθυστέρηση την κατάσταση επιβαινόντων επί του Ε/Γ – Τ/Ρ πλοίου, κατά παράβαση της παρ. 02 του άρθρου 5 του Π.Δ. 23/1999, όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει.

    Bυθίστηκε Τουρκική θαλαμηγός στην Κάλυμνο

    Επίσης, ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Καλύμνου, για εκδήλωση πυρκαγιάς σε Θ/Γ σκάφος σημαίας Τουρκίας, στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου ”ΡΙΝΑΣ” Βαθέως ν. Καλύμνου, με τρεις αλλοδαπούς επιβαίνοντες.

    Άμεσα στην περιοχή μετέβησαν περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., ιδιωτικά σκάφη, σε ένα εκ των οποίων επέβαινε στέλεχος της οικείας Λιμενικής Αρχής καθώς και ένα Ρ/Κ σκάφος.
    Οι ανωτέρω επιβαίνοντες του Θ/Γ σκάφους περισυνελέγησαν από το περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Βαθέως ν. Καλύμνου, ενώ το εν λόγω σκάφος βυθίστηκε, σε βάθος περίπου δεκαπέντε μέτρων (15μ.).

    Από το εν λόγω περιστατικό προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση και ενεργοποιήθηκε άμεσα το σχετικό τοπικό σχέδιο, ενώ ποντίστηκε πλωτό φράγμα.

    Από το Λιμεναρχείο Καλύμνου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο Κυβερνήτης του ανωτέρω Θ/Γ σκάφους, κατά παράβαση του άρθρου 264 Π.Κ. (εμπρησμός), της παρ. 02 του άρθρου 277 Π.Κ. (πρόκληση ναυαγίου), του άρθρου 291 Π.Κ. (επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων και αεροσκαφών) σε συνδυασμό με το άρθρο 28 Π.Κ. (αμέλεια) και του Π.Δ. 55/1998 (προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος).

    Διαβάστε επίσης:

    United Maritime: Πώληση δεξαμενόπλοιου LR2 και αγορά Panamax – Καθαρό κέρδος 14,2 εκατ. δολάρια για την εταιρεία

    Celestyal: Ένα αστέρι γεννιέται

    Βαρβιτσιώτης: Καθήκον μας να ταξιδεύουν οι επιβάτες με ασφάλεια και σιγουριά με τα πλοία της ακτοπλοΐας



    ΣΧΟΛΙΑ