• Ναυτιλία

    ΠΕNEN: Σε τροχιά σύγκρουσης οι Ναυτεργάτες με την κυβερνητική Ναυτιλιακή πολιτική

    • NewsRoom
    πλοία - απεργία - πνο


    Συναντήθηκαν σήμεραν αντιπροσωπεία της ΠΝΟ με τον Υπουργό Ε.Ν Γιάννη Πλακιωτάκη, με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας στην Βουλή με την οποία επιχειρείται για τρίτη συνεχόμενη φορά (τους τελευταίους 18 μήνες) η φαλκίδευση του δικαιώματος στην απασχόληση ελλήνων Ναυτεργατών στην ποντοπόρο Ναυτιλία που προβλέπονται στον όρο 8 του άρθρου 13 των εγκριτικών πράξεων του ν.δ 2687/53.

    Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Ναλακογιώργος ανέδειξε τον χαρακτήρα της ασκούμενης κυβερνητικής ναυτιλιακής πολιτικής επισημαίνοντας μεταξύ των άλλων τον βαθειά αντεργατικό χαρακτήρα του νόμου 4714/2020 με τον οποίο ο ΥΕΝ Γ. Πλακιωτάκης βάζει ταφόπλακα στον θεσμό της ΣΣΕ στην ποντοπόρο Ναυτιλία και στα κατοχυρωμένα σε αυτή δικαιώματα των Ναυτεργατών.

    Επίσης με επιχειρήματα αποδόμησε το πολιτικό σκεπτικό που ανέπτυξε η κυβερνητική πλευρά για την κατάργηση της Σύμβασης. Σημείωσε ότι παρά τα μέτρα αυτά ο αριθμός των πλοίων ελληνικής σημαίας το χρονικό αυτό διάστημα μειώνεται και ταυτόχρονα όπως αναμενόταν οι μισθοί σύμφωνα με τα διεθνή κρατούντα (Σύμβαση ITF) δεν προσέλκυσαν κανέναν νέο Έλληνα στο ναυτικό επάγγελμα!

    Ο Α. Νταλακογιώργος τόνισε ότι οι 11 απανωτές μειώσεις των οργανικών συνθέσεων εξοστράκισαν το 85% του ελληνικού ναυτεργατικού δυναμικού ενώ ο αριθμός των υπό ελληνική σημαία πλοίων σταθερά την τελευταία 20ετία εξακολουθεί να μειώνεται.

    Εξέφρασε επίσης την ριζική και κατηγορηματική αντίθεση του κλάδου και όλων των Ναυτεργατών σε αυτή την πολιτική που έχει χαρακτηριστικά οδοστρωτήρα και στοχεύει στην ισοπέδωση των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων.

    Στην απάντησή του ο κ. Πλακιωτάκης κατέστησε σαφές ότι η τροπολογία δεν θα αποσυρθεί από την Βουλή διατυπώνοντας την άποψη ότι η πανδημία δεν έχει εξαλειφθεί και ότι τα προβλήματα στην παλιννόστηση είναι υπαρκτά και το μέτρο αυτό είναι προσωρινό!!

    Διαβάστε επίσης:

    Νέο πλοίο αγόρασε ο Δημήτρης Μελισσανίδης-Στα 15 πράσινα πλοία ο Γ. Μελισσανίδης

    Κυπριακή Ναυτιλία: Οι 35 δράσεις μέχρι το 2030



    ΣΧΟΛΙΑ