• Ναυτιλία

    Π. Παππάς: Χαμόγελα για τους επενδυτές της Star Bulk Carriers

    Πέτρος Παππάς, ετών 62. Εφοπλιστής.


    Ικανοποίηση προκάλεσε στους επενδυτές της ναυτιλιακής Star Bulk Carriers, συμφερόντων του εφοπλιστή Πέτρου Παππά, η τελευταία ανακοίνωση της διοίκησης της, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι από το 2019 ξεκινά και πάλι τη διανομή μερίσματος.

    Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρία, έχοντας αποπληρώσει τα δάνεια της από τις συμφωνίες αναδιάρθρωσης που είχε πραγματοποιήσει το Σεπτέμβριο 2016,  είναι πλέον ελεύθερη να χαράξει νέα μερισματική πολιτική από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

    Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που είχε διανείμει μέρισμα, ύψους 0,15 δολ. ανά μετοχή, ήταν πριν από έξι χρόνια, το Σεπτέμβριο του 2012.

    Παράλληλα, η ναυτιλιακή επισημαίνει ότι προχώρησε στην αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανείων της ύψους περίπου 617 εκατ. δολ. με την εξασφάλιση νέων κεφαλαίων που ανέρχονται στα 625 εκατ. δολ.

    Με τα καινούργια δάνεια θα χρηματοδοτήσει την απόκτηση 59 πλοίων όλων των κατηγοριών, από newcastlemax μέχρι supramax, με μέσο όρο ηλικίας τα 10,2 έτη.

    Η νέα συναλλαγή έδωσε τη δυνατότητα στην εταιρία να διευρύνει το σύνολο των τραπεζών που συνεργάζεται, συμεριλαμβάνοντας νέα ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και να εξασφαλίσει χαμηλότερο κόστος χρέους αφού το περιθώριο επιτοκίου είναι 70 μονάδες βάσης χαμηλότερο από το μέσο σταθμισμένο περιθώριο επιτοκίου σε αναχρηματοδοτούμενα δάνεια.

    Συνολικά ο στόλος της Star Bulk Carriers θα περιλαμβάνει 111 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 12,67 εκατ. dwt. Συγκεκριμένα θα αποτελείται από 17 Newcastlemax, 20 Capesize, 2 Mini Capesize, 7 Post Panamax, 35 Kamsarmax, 2 Panamax, 16 Ultramax και 12 Supramax.

    Σύμφωνα με τον αναλυτή της Deutsche Bank, Amit Mehrotra, η αύξηση των ταμεικών ροών σε συνδυσμό με τις περιορισμένες υποχρεώσεις για νεότευκτα, θα επιτρέψουν στη ναυτιλιακή να διανείμει “υγιές μέρισμα”.

    Μάλιστα, ο αναλυτής επισημαίνει ότι στις προβλέψεις των ταμεικών ροών δε περιλαμβάνονται τα σχέδια της Star Bulk να εγκαταστήσει scrubbers στα πλοία της, κίνηση που αναμένεται να αποφέρει 470 εκατ. δολ. αύξηση στις ροές με βάση τις υφιστάμενες τιμές των καυσίμων.

    Η Deutsche Bank διατηρεί τη σύσταση buy για τη μετοχή της εταιρίας, η οποία με βάση το χθεσινό κλείσιμο διαπραγματεύεται στα 12,16 δολ.

    star polaris πετρος παππας ναυλαγορά
    Το φορτηγό πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου τύπου capesize “Star Polaris” της Star Bulk Carriers είναι χωρητικότητας 180.000-dwt και κατασκευής του έτους 2011

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Π. Κασιδόκωστας-Λάτσης: Η Latsco παραγγέλνει νεότευκτο VLGC μετά από 4 χρόνια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς ο Γ. Οικονόμου θα βάλει στην τσέπη 134 εκατ. δολάρια από το μεγάλο deal της Ocean Rig

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:   Β. Μαρινάκης: Ένα ακόμη τάνκερ για την Capital Maritime. Οι λεπτομέρειες



    ΣΧΟΛΙΑ