• Ναυτιλία

    Π. Λιβανός: Σημαντική συμφωνία της GasLog για πλωτή μονάδα αποθήκευσης LNG

    Πήτερ Λιβανός, εφοπλιστής GasLog Ltd. ναυτιλία

    Πήτερ Λιβανός, εφοπλιστής GasLog Ltd.


    Η ναυτιλιακή GasLog, συμφερόντων του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού, υπέγραψε μέσω θυγατρικής της, 10ετή συμφωνία χρονοναύλωσης με την Sinolam LNG πλωτής μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSU) που θα χρησιμοποιηθεί σε ένα έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο που δρομολογείται στον Παναμά.

    Για το σκοπό αυτό η εταιρεία θα μετατρέψει σε FSU το πλοίο μεταφοράς LNG, GasLog Singapore, χωρητικότητας 155,000 cbm και κατασκευής 2010. Όπως επισημαίνει η GasLog, οι απαιτούμενες τροποποιήσεις θα είναι τέτοιες ώστε εκτός από πλωτή μονάδα αποθήκευσης το πλοίο να εξακολουθήσει να έχει και τη δυνατότητα μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

    Η μετατροπή του GasLog Singapore θα πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη ειδική επιθεώρηση της πενταετίας, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020, προκειμένου η εταιρεία να κερδίσει χρόνο και κόστος κατά τη δεξαμενοποίηση του πλοίου.

    Η ναύλωση θα ξεκινήσει με την παράδοση της FSU στον Παναμά, η οποία έχει προγραμματιστεί για το Νοέμβριο του 2020.

    Σημειώνεται ότι από το Σεπτέμβριο του 2016, το GasLog Singapore είναι ναυλωμένο στη spot αγορά. Σύμφωνα με τη ναυτιλιακή, το πλοίο με τη χρήση του ως FSU θα έχει λιγότερα έξοδα συντήρησης συγκριτικά με την εμπορική του χρήση και εκτιμάται ότι θα της αποφέρει 20 εκατ. δολάρια EBITDA ετησίως κατά τη διάρκεια της 10ετούς ναύλωσης.

    Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης θα παραλαμβάνει, θα αποθηκεύει και θα στέλνει το LNG σε εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο που κατασκευάζεται στον Παναμά, από την εταιρεία Sinolam Smarter Energy LNG Power Company (Sinolam), θυγατρική του κινεζικού επενδυτικού ομίλου Shanghai Gorgeous Investment Development Company. Για το συγκεκριμένο έργο, έχουν υπογραφεί μακροχρόνιες συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με κορυφαίες εταιρίες κοινής ωφέλειας του Παναμά, καθώς και 15ετή συμφωνία πώλησης και αγοράς φυσικού αερίου με την Royal Dutch Shell.

    Paul Wogan. Διευθύνων Σύμβουλος GasLog

    Ο Paul Wogan, CEO της GasLog σχολίασε: “Η 10ετής συμφωνία ναύλωσης της FSU αποδεικνύει για μία ακόμη φορά τη δυνατότητα της GasLog να εκπληρώσει τους στρατηγικούς μας στόχους, να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα σταθερά έσοδα και πλήρη αξιοποίηση σε ένα από τα υφιστάμενα πλοία μας. Η κατοχή και η λειτουργία μιας FSU θα επεκτείνει επίσης την προσφορά υπηρεσιών της GasLog. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη Sinolam για να παραδώσουμε στον Παναμά ηλεκτρική ενέργεια με φυσικό αέριο, αντικαθιστώντας έτσι τον άνθρακα, το πετρέλαιο και τα παράγωγα πετρελαίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, με καθαρότερο φυσικό αέριο”.

    Από την πλευρά του ο Kenneth Zhang, CEO της Sinolam Smarter Energy, δήλωσε, μεταξύ άλλων: “Η είσοδος της GasLog στο συγκεκριμένο έργο αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην επιχειρηματική μας πλατφόρμα και στην ελκυστικότητα του Παναμά ως επενδυτική ευκαιρία”.



    ΣΧΟΛΙΑ