• Ναυτιλία

    Π. Γεωργιόπουλος: Αποχωρεί από τη Gener8 μετά την εξαγορά της από τη Euronav. Πόσα χρήματα θα πάρει

    Πήτερ Γεωργιόπουλος, εφοπλιστής

    Πήτερ Γεωργιόπουλος, εφοπλιστής


    Ο γνωστός εφοπλιστής Πήτερ Γεωργιόπουλος ετοιμάζεται, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, να αποχωρήσει από τη ναυτιλιακή της οποίας ηγείται από το 2001, αλλά δεν θα φύγει με άδεια χέρια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο “αποχωρισμός” αυτός θα του αποφέρει πάνω από 8 εκατ. δολ. Ο λόγος για την Gener8, διάδοχο της General Maritime, την οποία ο πλοιοκτήτης ίδρυσε και εισήγαγε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2001. Και στις δύο εταιρίες ο κ. Γεωργιόπουλος ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.

    Τοn Δεκέμβριο του 2017 η βελγική ναυτιλιακή εταιρία Euronav NV ανακοίνωσε την εξαγορά της Gener8 Maritime, προκαλώντας αίσθηση στην ναυτιλιακή κοινότητα, καθώς πρόκειται για μία συμφωνία ύψους 504 εκατ. δολ. που αλλάζει το χάρτη στην αγορά των τάνκερ.

    Η νέα εταιρία θα διαθέτει στόλο 75 δεξαμενόπλοιων μεταφοράς πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων 44 VLCC και 28 suezmax, με συνολική χωρητικότητα άνω των 18 εκατ. dwt. Τα περιουσιακά της στοιχεία θα έχουν αξία άνω των 4 δισ. δολ. ενώ η ρευστότητα της θα ξεπερνά τα 750 εκατ. δολ.

    Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2018, οπότε και ο κ. Γεωργιόπουλος θα αποχωρήσει από το νέο σχήμα.

    Λεπτομέρειες σχετικά με το πακέτο που θα λάβει ο εφοπλιστής- το οποίο περιλαμβάνει αποζημίωση αποχώρησης, μπόνους και κάποιες μετοχές – υπάρχουν στην αντίστοιχη ενημέρωση που έχει καταθέσει η Euronav στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές κινητών αξιών.

    Ωστόσο, σύμφωνα με την συμφωνία που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο, η Euronav θα είναι ο ιδιοκτήτης του ενιαίου στόλου, θα διατηρήσει τη δική της ομάδα διαχείρισης και θα προσθέσει μόνο ένα γενικό διευθυντή της Gener8 στο διοικητικό συμβούλιο της νέας, ενιαίας εταιρίας.

    Όπως αναφέρει το tradewinds, η Euronav κατέβαλε προσπάθειες για να πείσει τους βασικούς μετόχους της Gener8 να συμφωνήσουν με την πώληση. Μάλιστα, για το ρόλο του στην επίτευξη της συμφωνίας, ο Γεωργιόπουλος λαμβάνει ένα «επίδομα συναλλαγής» ύψους 3,25 εκατ. δολ. Μαζί με τα υπόλοιπα χρήματα που θα λάβει για αποζημίωση, το ποσό αναμένεται να φτάσει στα 7 εκατ. δολ.

    Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι μετοχές που θα διατηρήσει ο κ. Γεωργιόπουλος, ως μίας μορφής “ασφάλειας”, στην περίπτωση που υπάρξει αλλαγή στον έλεγχο της εταιρίας -πρόκειται για μία συνήθη τακτική σε τέτοιες περιπτώσεις-. Η αξία των συγκεκριμένων μετοχών, με βάση την τιμή τους όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία (5,89 δολ.), ανέρχονται σε 1,3 εκατ. δολ.

    Σημαντικές αμοιβές θα λάβουν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Gener8, όπως ο CFO Λεωνίδας Βροντίσης και ο COO Γιάννης Ταβλάριος.

    Πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του Πήτερ Γεωργιόπουλου αναφέρουν ότι ο εφοπλιστής δεν θα μείνει εκτός αγοράς και ήδη σχεδιάζει τα επόμενα βήματα του στο χώρο της ναυτιλίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Β. Βαλέντης: Πέτυχε την αναχρηματοδότηση των δανείων της Pyxis Tankers

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε Έλληνα εφοπλιστή το ποσοστό που κατείχε η HSH Nordbank στην FSL Trust

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ναυμαχία στο Αιγαίο: Ηλιόπουλος και Δεπάστας εναντίον Golden Star Ferries



    ΣΧΟΛΙΑ