• Ναυτιλία

    Όμιλος Grimaldi – Enel X: Συνεργασία για την ηλεκτροδότηση των πλοίων – Περιλαμβάνονται και τα πλοία των Μινωϊκών Γραμμών

    Emanuele Grimaldi - Augusto Raggi

    Emanuele Grimaldi – Augusto Raggi


    Σε συμφωνία προχώρησε ο όμιλος του Emanuele Grimaldi με την Enel X προκειμένου να ηλεκτροδοτούνται τα πλοία του ναυτιλιακού ιταλικού κολοσσού όταν προσεγγίζουν τα λιμάνια στο πλαίσιο του προγράμματος του ναυτιλιακού κολοσσού για την απανθρακοποίηση των πλοίων.

    Η ηλεκτροδότηση των πλοίων στα λιμάνια, που θα στηρίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά και η αιολική ενέργεια και την ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων που βασίζονται επίσης σε συστήματα αποθήκευσης (μπαταρίες) τόσο επί του πλοίου, όσο και στην ξηρά είναι οι στόχοι του μνημονίου συμφωνίας που υπογράφηκε από την Enel X και την Grimaldi Euromed, εταιρεία του Ομίλου Grimaldi.

    Όπως έγινε γνωστό με την συνεργασία θα συγκεντρώνονται πληροφορίες, τεχνογνωσία και εμπειρία που σχετίζονται με την ανάπτυξη υποδομών στα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, που αποτελούν αντικείμενο της χρηματοδότησης που προβλέπεται στο πλαίσιο της Εθνικής Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    «Η συνεργασία με τον Grimaldi, δήλωσε ο Augusto Raggi, επικεφαλής της Enel X Italia, θα δώσει ώθηση στη διαδικασία απαλλαγής από τον άνθρακα με την ηλεκτροδότηση των πλοίων στα λιμάνια. Με αυτή τη συμφωνία θέλουμε να διανύσουμε μια ενάρετη πορεία σε έναν στρατηγικό τομέα για τη χώρα και την εκπόνηση κοινών μελετών, προπαρασκευαστικών για το σχεδιασμό επιχειρηματικών μοντέλων που είναι πάνω απ’ όλα βιώσιμα, συνεπή με την αποστολή της Enel X και με τη συνεχή δέσμευσή της για ηλεκτροκίνηση και ενεργειακή απόδοση και στον ναυτιλιακό και λιμενικό τομέα».

    «Η συμφωνία που υπογράφηκε με την Enel X θα επιτρέψει στον όμιλο Grimaldi να εδραιώσει την πορεία της απαλλαγής από τις εκπομπές αερίων των πλοίων κατά τη διάρκεια των προσεγγίσεων στα λιμάνια τόνισε ο Emanuele Grimaldi, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Grimaldi.

    «Ο όμιλος Grimaldi, ο οποίος ήταν πάντα αφοσιωμένος στη συνεχή μείωση των εκπομπών από τα πλοία του, είναι στην πραγματικότητα πρωτοπόρος στο «Zero Emission in Port», έχοντας ήδη εγκαταστήσει τεράστιες μπαταρίες σε πολλά από τα πλοία του που του επιτρέπουν να μην εκπέμπει οποιαδήποτε επιβλαβή ουσία στην ατμόσφαιρα κατά τη στάση στο λιμάνι. Η συνεργασία με την Enel X θα καταστήσει δυνατή την επέκταση αυτής της δυνατότητας και σε πλοία που δεν είναι εξοπλισμένα με μπαταρίες, επιτρέποντας έτσι στον στόλο της Grimaldi να επιβεβαιώσει την ηγετική του θέση στον τομέα».

    Η Enel X και η Grimaldi θα πραγματοποιήσουν κοινές έρευνες που θα καλύπτουν τόσο τα πλοία όσο και τερματικούς σταθμούς, και ειδικότερα θα αφορούν την κατανεμημένη παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο στο πλοίο όσο και στις υπερ -κατασκευές στην ακτή. Σε αυτά προστίθενται επίσης εκείνα για την ενεργειακή απόδοση και τη μείωση των εκπομπών σε θαλάσσιες και λιμενικές περιοχές, για την ηλεκτρική τροφοδοσία πλοίων στην αποβάθρα και τη διαχείριση και βελτιστοποίηση των ανταλλαγών ενέργειας τόσο εντός όσο και εκτός των υποδομών.

    Enel X Global Retail είναι η παγκόσμια επιχειρηματική γραμμή του Ομίλου Enel που προσφέρει υπηρεσίες που επιταχύνουν την καινοτομία και καθοδηγούν την ενεργειακή μετάβαση.

    Ο Όμιλος Γκριμάλντι, που εδρεύει στη Νάπολη, ελέγχει έναν στόλο με περισσότερα από 140 πλοία και απασχολεί περίπου 15.000 άτομα, ελέγχεται από την οικογένεια του Εμμανουέλε Γκριμάλντι. Ο όμιλος είναι μια πολυεθνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της εφοδιαστικής, που ειδικεύεται στις λειτουργίες πλοίων roll-on / roll-off, car carriers και ferries. Περιλαμβάνει επτά ναυτιλιακές εταιρείες, και συγκεκριμένα:

    Grimaldi Deep Sea, που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά τροχαίου υλικού και εμπορευματοκιβωτίων στις γραμμές του Ατλαντικού και μεταξύ της Μεσογείου και της Δυτικής Αφρικής·

    Grimaldi Euromed, ειδικευμένη στις κυλιόμενες εμπορευματικές μεταφορές στην Ευρώπη και στους θαλάσσιους αυτοκινητόδρομους και στις μεταφορές επιβατών στη Μεσόγειο με το σήμα Grimaldi Lines.

    Atlantic Container Line, η οποία εκτελεί συνδέσεις εμπορευματοκιβωτίων και τροχαίου υλικού μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Βόρειας Ευρώπης.

    Malta Autoways of the Sea, ναυτιλιακή εταιρεία.

    Minoan Lines, η οποία εκτελεί ελληνικές ενδομεταφορές εμπορευμάτων και επιβατών. Η Finnlines, που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές εμπορευμάτων και επιβατών στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα.

    Trasmed GLE, που δραστηριοποιείται στη μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών μεταξύ της ηπειρωτικής Ισπανίας και των Βαλεαρίδων Νήσων. Οι θαλάσσιες συνδέσεις είναι ο κόμβος μιας πολύ πιο προηγμένης αλυσίδας εφοδιαστικής, η οποία περιλαμβάνει επίσης πολυάριθμους λιμενικούς τερματικούς σταθμούς και εταιρείες οδικών μεταφορών.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιώργος Γιουρούκος: Συμφωνία της Global Ship Lease με ναύλα αυξημένα κατά 300%

    Φαφαλιός (Committee): Να δημιουργηθεί στην Ελλάδα το ταμείο R&D για τα πράσινα ναυτιλιακά καύσιμα

     



    ΣΧΟΛΙΑ