• Ναυτιλία

    Ο Γιάννης Λάτσης ακόμη… φορολογείται!

    • Σαββας Αθανασίου
    Ο Γιάννης Λάτσης με το χαρακτηριστικό του καπέλο του καπετάνιου

    Ο Γιαννης Λάτσης


    Μετά το «κούρεμα» που έγινε στα ομόλογα που κατείχε ο Ειδικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων τώρα επιχειρείται να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τα 60 εκατομμύρια ευρώ που διαθέτει σήμερα το ταμείο του.

    Τα χρήματα αυτά εισφέρουν από τον μισθό τους στον ΕΛΟΕΝ περίπου 17.000 ενεργοί ναυτικοί σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, εισπράττονται από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο και αποδίδονται στον ΕΛΟΕΝ και στην Εστία Ναυτικών που ελέγχεται από τους συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, οι οποίοι μάλιστα στην πλειοψηφία τους πρόκεινται στο κυβερνών κόμμα. 

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα χρήματα αυτά θα χρειαστούν ως κεφάλαιο για την νέα επικουρική σύνταξη που έχει σχεδιάσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι συνδικαλιστές εκφράζουν τον φόβο ότι η Πολιτεία θα προσπαθήσει να υφαρπάξει ακόμη και τη δωρεά που έκανε στη δεκαετία του ’90 ο εφοπλιστής Γιάννης Λάτσης.

    Να θυμίσουμε ότι ο μεγαλοεφοπλιστής είχε κάνει μια γενναιόδωρη πράξη. Κατέθεσε στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία πέντε εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση των αναξιοπαθούντων ναυτικών.

    Από αυτά τα χρήματα, κάθε χρόνο η ΠΝΟ, δίδει βοηθήματα σε ναυτικούς που αντιμετωπίζουν έκτακτες ανάγκες και προβλήματα υγείας.

    Το εντυπωσιακό όμως στοιχείο είναι ότι για κάθε 3.000 ευρώ που εισπράττει ο ναυτικός από την δωρεά Λάτση, η Εφορία του φορολογεί τα 1.800 ευρώ και βάζει στην τσέπη του για να καλύψει τις υποχρεώσεις του μόνο 1.200 ευρώ.

    Με άλλα λόγια, για κάθε 300.000 ευρώ που δίδονται από την δωρεά του Γιάννη Λάτση στους αναξιοπαθούντες ναυτικούς, τα κρατικά έσοδα ενισχύονται με 180.000 ευρώ!

    Με άλλα λόγια, και μετά θάνατον, ο καπετάν Γιάννης, όπως του άρεσε να τον φωνάζουν, φορολογείται…

    Ο ΕΛΟΕΝ

    Οι συνδικαλιστές που διαχειρίζονται τα χρήματα της δωρεάς του Γιάννη Λάτση και του ΕΛΟΕΝ, υποστηρίζουν ότι η Πολιτεία θα πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της ενσωμάτωσης του ΕΛΟΕΝ στο ΝΑΤ, αλλά και να μείνει μακριά από την Εστία Ναυτικών και την δωρεά του Γ. Λάτση.

    Μάλιστα, έχουν διατυπώσει την πρόταση να καταργηθεί η υψηλή φορολογία στα χρήματα που δίδονται από αυτή την δωρεά προς τους ναυτικούς, γιατί είναι άδικο και είναι μακριά από την ανθρωποκεντρική λογική του διαθέτη.

    Τις τελευταίες ημέρες, πολλά γράφονται και περισσότερα λέγονται για το θέμα του Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών, όμως ορισμένοι είτε δεν γνωρίζουν το θέμα, είτε στοχεύουν στο «ψαχνό».

    Επιχείρησαν εν μια νυκτί να αλλάξουν την «ποιοτική πλειοψηφία» στο ΝΑΤ, να πάρουν για να διαχειριστούν τα χρήματα των ναυτικών και να εκπαραθυρώσουν τους εκπροσώπους των ναυτικών από το πρώτο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, που σήμερα έχει μόνο εισπρακτικό ρόλο και είναι ενσωματωμένο επί της ουσίας στο ΕΦΚΑ. Το πρώτο στόχο τον κατάφεραν, αλλά απέτυχαν στα άλλα δύο.

    Οι συνδικαλιστές ναυτικοί θα προσπαθήσουν να μετατρέψουν τον ΕΛΟΕΝ σε καθαρά επαγγελματικό ταμείο και ελπίζουν να έχουν συμμάχους τους και τους εφοπλιστές.

    Διαβάστε επίσης

    Ο ΕΛΟΕΝ τώρα, η Εστία Ναυτικών αύριο;

    Βουλή: Απέσυρε ο υπ. Εργασίας Κ. Χατζηδάκης τροπολογία για την ένταξη του ΕΛΟΕΝ στο ΝΑΤ

    Τσικαλάκης: Δεν θα ανεχθούμε την υφαρπαγή της περιουσίας των ναυτικών



    ΣΧΟΛΙΑ