• Ναυτιλία

    Νίκος Τσάκος: Υψηλή κερδοφορία στο πρώτο εξάμηνο για την ΤΕΝ και αισιοδοξία για το τελευταίο τρίμηνο του έτους

    Νίκος Τσάκος, εφοπλιστής


    Με υψηλή κερδοφορία στο δεύτερο τρίμηνο αλλά και στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ανανέωση του στόλου, ισχυρή μερισματική πολιτική, πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, αυξημένη ρευστότητα και μείωση του κόστους, η ναυτιλιακή Tsakos Energy Navigation (TEN), συμφερόντων του εφοπλιστή Νίκου Τσάκου, ατενίζει με αισιοδοξία το 2020.

    Η εταιρεία εμφάνισε στο πρώτο εξάμηνο του 2020 καθαρά κέρδη 55,2 εκατ. δολάρια έναντι 10,43 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. Το μεγαλύτερο μέρος των κερδών προήλθε από το δεύτερο τρίμηνο του έτους, 33,27 εκατ. δολάρια, έναντι ζημιών 489.000 δολαρίων που είχε καταγράψει στο δεύτερο τρίμηνο 2019.

    “Μέσα σε αυτό το πρωτοφανές περιβάλλον, η TEN κατάφερε να διαφυλάξει την υγεία των ναυτικών της, να αυξήσει την κερδοφορία της μέσω της αξιοποίησης του στόλου της και να παραμείνει στο δρόμο της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού”, αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

    Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η ΤΕΝ συνέχισε τις κινήσεις αναδιάρθρωσης του στόλου της. Μετά την πώληση τεσσάρων πλοίων της με μέση ηλικία τα 14 έτη, η ναυτιλιακή παρέλαβε τρία νέα τάνκερ, δύο aframax και ένα suezmax, ενώ αναμένει ένα ακόμη suezmax στο τέταρτο τρίμηνο, με μακροχρόνια ναύλωση.

    Παράλληλα έχει υπογράψει σύμβαση για την κατασκευή μέχρι και τριών δεξαμενόπλοιων DP2 τα οποία θα παραλάβει το 2022. Μάλιστα, στο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθεί, έχει ήδη κλείσει συμφωνίες μακροχρόνιας ναύλωσης για τα συγκεκριμένα πλοία.

    Όλα τα τάνκερ της TEN είναι ναυλωμένα σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες για ελάχιστο χρονικό διάστημα πέντε χρόνια, γεγονός που θα της αποφέρει έσοδα 180 εκατ. δολαρίων.

    Η εταιρεία συνεχίζει να δημιουργεί αξία για τους μετόχους της μέσω της καταβολής μερισμάτων και του προγράμματος επαναγοράς κοινών μετοχών που βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι τώρα έχει ξεπεράσει τα 8 εκατ. δολάρια.

    Αναφορικά με τα μερίσματα, η ΤΕΝ προχώρησε για δεύτερο τρίμηνο στην πληρωμή έκτακτου μερίσματος 0,375 δολαρίων ανά μετοχή, στις 26 Ιουνίου 2020.

    “Αυξήσαμε το μέρισμα μας τον Ιούνιο και ελπίζουμε να διατηρήσουμε την ισχυρή μερισματική μας πολιτική και στην επόμενη διανομή, τον Δεκέμβριο”, επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της TEN, Νίκος Τσάκος, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές.

    Παράλληλα ο εφοπλιστής τόνισε: “Το τρίτο τρίμηνο εποχικά παρατηρείται επιβράδυνση, ενώ παράλληλα είμαστε αντιμέτωποι με τα θέματα του κορονοϊού και της αλλαγής των πληρωμάτων. Ωστόσο υπάρχουν πολύ καλές ενδείξεις  η αγορά θα επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό στην κανονικότητα κατά την υπόλοιπη διάρκεια του έτους. Έτσι, ελπίζουμε να πετύχουμε ρεκόρ έτους”.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ