• Ναυτιλία

    Νίκος Μανεσιώτης: Να παραδειγματιστούμε από το Καντίζ της Ισπανίας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

    Νίκος Μανεσιώτης: Να παραδειγματιστούμε από το Καντίζ της Ισπανίας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

    Νίκος Μανεσιώτης, Oικονομικός επόπτης του ΕΒΕ Πειραιά


    «Ο Πειραϊκός χώρος δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να σπαταληθεί άλλος χρόνος σε γραφειοκρατικές και άλλες διαδικασίες που στοίχισαν και στοιχίζουν», τόνισε ο οικονομικός επόπτης του ΕΒΕ Πειραιά κ. Νίκος Μανεσιώτης, μιλώντας στην ημερίδα του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά.

    Αναφερόμενος δε στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη τόνισε ότι το Ε.Β.Ε.Π. «έχει τοποθετηθεί υπέρ της αναζωογόνησης του συνόλου των ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων, τόσο στην έκταση της Ζώνης του Περάματος, όσο και της ζώνης του Κόλπου τη Ελευσίνας, με τις δύο μεγάλες ναυπηγικές μονάδες οι δυνατότητες των οποίων είναι γνωστές» και πρόσθεσε με νόημα:

    «Απαιτείται συνένωση δυνάμεων ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ενεργοποίησή τους. Ας δούμε την περίπτωση του Ισπανικού Καντίζ. Ενός λιμένα που, μέχρι πρότινος, ήταν “άγνωστος”. Ωστόσο, με τις εγκαταστάσεις που τον περιβάλλουν, διεκδίκησε – και κέρδισε – μέρος της πίτας από την ανανέωση του στόλου της κρουαζιέρας. Σήμερα, στο Καντίζ, οκτώ κρουαζιερόπλοια εκτελούν εργασίες, στα οποία εκτελούνται εργασίες ανανέωσης, συντήρησης και αναμόρφωσης των χώρων ενδιαίτησης και ψυχαγωγίας, αλλά και χρωματισμού τους συνολικής αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Την ίδια στιγμή, οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις drydock της Μασσαλίας, επίσης, καταγράφουν φόρτο εργασίας με προγραμματισμένες από την περίοδο του lockdown εργασίες σε κρουαζιερόπλοια.

    Το θέμα της συμφόρησης στις δύο αυτές μονάδες, ουσιαστικά, αποκαλύπτει τον φόρτο εργασίας και, συναφώς, τα κέρδη που αποκομίζουν από τις εργασίες στις οποίες δραστηριοποιείται συνολικά το cluster των υπηρεσιών που σχετίζονται με τις ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες. Να σημειωθεί ότι ο ευρύτερος Πειραϊκός χώρος και οι εκατοντάδες επιχειρήσεις της ναυπηγοεπισκευής ευελπιστούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών ενεργοποίησης των ναυπηγικών μονάδων που βρίσκονται στον κόλπο της Ελευσίνας, προκειμένου να διεκδικηθεί μέρος της “πίττας” της αγοράς των κρουαζιερόπλοιων και μάλιστα σε χρονική συγκυρία που πολλές εταιρίες έχουν επιλέξει για home port ελληνικά λιμάνια. Είναι ίσως, λοιπόν, η ώρα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Πειραιά, και γενικότερα του Πειραϊκού χώρου, να στηριχθούν στο τρίπτυχο ανταγωνιστικότητα, καινοτομία και εξωστρέφεια, αξιοποιώντας όλα εκείνα τα στοιχεία που διαθέτουν. Ίσως δεν αρκούν τα ΕΣΠΑ και οι άλλες οικονομικές παρεμβάσεις. “Συν Αθηνά και χείρα κίνει”».

    Διαβάστε επίσης:

    Ιωάννης Μαρτίνος: Το όραμα, η Ελλάδα να γίνει παγκόσμιος κόμβος ναυτιλιακής τεχνολογίας και το δέκατο δεξαμενόπλοιο της Shell

    ΠΕΝΕΝ: Καμιά ειδική μεταχείριση, κανένα προνόμιο υπέρ των συνδικαλιστών



    ΣΧΟΛΙΑ