• Ναυτιλία

    Νικόλας Τσάκος: Η TEN συνεχίζει τις εργασίες της εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού. Υπάρχουν ευκαιρίες στα τάνκερ

    Νίκος Τσάκος, εφοπλιστής


    Με κέρδη έκλεισε το 2019 για τη ναυτιλιακή Tsakos Energy Navigation (TEN), συμφερόντων του εφοπλιστή Νικόλα Τσάκου, καθώς επωφελήθηκε από την άνοδο που σημείωσε η αγορά των ναύλων στο τέταρτο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς, η οποία συνεχίζεται, για τα τάνκερ, και στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

    Τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν πέρυσι στα 15,1 εκατ. δολάρια έναντι ζημιών 99,1 εκατ. δολαρίων το 2018. Τα έσοδα από ταξίδια ανήλθαν στα 597,5 εκατ. δολάρια σημειώνοντας αύξηση κατά 13% σε σχέση με το 2018.

    Το μέσο ημερήσιο ισοδύναμο χρονοναύλωσης ανά πλοίο σκαρφάλωσε σχεδόν στα 21.400 δολάρια με τη χρήση του στόλου να διαμορφώνεται στο 96,2%.

    Κατά τη διάρκεια του conference call με τους αναλυτές, ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας Νικόλας Τσάκος αναφερόμενος στην δραματική κατάσταση που επικρατεί στις αγορές, επισήμανε ότι η εταιρεία του επωφελείται από τις περιστάσεις. “Η δραματική μείωση της τιμής του πετρελαίου ενισχύει πραγματικά τις εργασίες μας. Υπάρχει μεγάλη ποσότητα πετρελαίου που μεταφέρεται αυτή την περίοδο. Έτσι, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για όλα τα πλοία μας.”

    “Η θαλάσσια μεταφορά αυτή τη στιγμή, κυρίως όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας, το αργό και τα προϊόντα πετρελαίου, πραγματικά σημειώνει άνθηση. Οι πελάτες αναζητούν πλοία για ένα ή δύο χρόνια, πληρώνοντας πολύ υγιή ναύλα για αυτές τις επιχειρήσεις.”

    “Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, όπως ανέφερα ήδη, τα πράγματα φαίνονται πολύ θετικά για το πρώτο τρίμηνο. “

    Σχολιάζοντας την δραματική πτώση των μετοχών του ναυτιλιακού κλάδου ο κ. Τσάκος επισήμανε: “Παρακολουθούμε με έκπληξη την απόδοση των μετοχών μας, μαζί με κάθε άλλη μετοχή. Νομίζω ότι, στην περίπτωσή μας, πραγματικά – δεν βγάζει νόημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκινήσαμε το σημαντικό πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών και διατηρούμε το μέρισμα μας για να τονίσουμε σε όλους ότι η εταιρεία συνεχίζει όπως πάντα.”

    Η εταιρεία θα διανείμει μέρισμα 0,05 δολάρια για κάθε κοινή μετοχή, τον Ιούνιο 2020. Επίσης του ΔΣ έχει εγκρίνει πρόγραμμα επαναγοράς κοινών και προνομιούχων μετοχών ύψους μέχρι 50 εκατ. δολαρίων.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2019, 0 COO της ΤΕΝ Γιώργος Σαρόγλου τόνισε: “Καθώς ο αντίκτυπος του κορονοϊού γίνεται αισθητός σε ολόκληρο τον κόσμο, το επιχειρηματικό μοντέλο της ΤΕΝ είναι σε θέση όχι μόνο να ξεπεράσει τους κραδασμούς αλλά και να επωφεληθεί από το περιβάλλον. Η μακρόπνοη στρατηγική μας για την προστασία σε δύσκολες περιόδους και η ανοδική πορεία μας λειτουργούν καλά και παραμένουμε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε το ισχυρό περιβάλλον της μεταφοράς εμπορευμάτων προσφέροντας παράλληλα στους επενδυτές υγιείς αποδόσεις”. 

    “Με σημαντική ορατότητα ταμειακών ροών, υγιή ισολογισμό και ευνοϊκά θεμελιώδη μεγέθη, όπως η συνεχής μείωση του βιβλίου παραγγελιών, παραμένουμε βέβαιοι ότι μόλις οι πωλήσεις πανικού σταματήσουν η ΤΕΝ θα αποκτήσει την αποτίμηση που της αξίζει. Στο μεταξύ, η κορυφαία προτεραιότητα της διοίκησης είναι η διατήρηση της καλής υγείας των ναυτικών και των εργαζομένων και ευχόμαστε  καλή υγεία σε όλους, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς”, συμπλήρωσε.



    ΣΧΟΛΙΑ