• Ναυτιλία

    Νικόλας Λαιμός: Ο εφοπλιστής που παραχώρησε το πολυτελές ρετιρέ του στον Κωνσταντίνο μετά την πώληση της βίλας του στον Άγιο Αιμιλιανό

    Νικόλας Σ. Λαιμός


    Ο καπετάν Νικόλας Σ. Λαιμός, ο οποίος είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες εφοπλιστές, ήρθε στην επικαιρότητα αυτές τις ημέρες για το γεγονός ότι είχε παραχωρήσει το πολυτελές ρετιρέ που διατηρεί σε πολυκατοικία επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας στο κέντρο της Αθήνας στον εκλιπόντα έκπτωτο Βασιλέα, Κωνσταντίνο με τον οποίο διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις, μετά τη πώληση της βίλας που κατείχε ο τέως Βασιλιάς στην περιοχή του Αγίου Αιμιλιανού στο Πόρτο Χέλι.

    Ο Νικόλας Σ. Λαιμός μαζί με την σύζυγο του Ειρήνη Δοξιάδη – Λαιμού είχαν συχνές συναντήσεις κυρίως στις Σπέτσες όπου πήγαιναν με την θαλαμηγό τους.

    Η ναυτιλιακή εταιρεία του Νικόλα Σπ. Λαιμού, επίσης την προηγούμενη Παρασκευή είχε ένα σημαντικό γεγονός όπως είναι η καθέλκυση του πλοίου Aframax/LR2 “Καβάφης”, όπως έγραψε πρώτο το MONONEWS. Επισημαίνεται ότι τον όμιλο Enesel την διευθύνουν πλέον οι δύο γιοι του καπετάν Νικόλα Λαιμού.

    Πρόκειται για τον Αντώνη Ν. Λαιμό, ο οποίος έχει σπουδάσει νομικές επιστήμες στην Οξφόρδη και είναι νυμφευμένος με την Μαρίκα Αράπογλου, θυγατέρα του πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Τάκη Αράπογλου και τον Φίλιππο, ο οποίος έχει πτυχίο Φιλοσοφίας και Οικονομικών και είναι νυμφευμένος με την Μαριάννα Γουλανδρή, εγγονή του Βαρδή και της Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

    Ο στόλος της εταιρείας αποτελείται από 15 πλοία: 7 δεξαμενόπλοια, 5 φορτηγά πλοία, 1 μεταφοράς κοντέινερ και 2 είναι υπο ναυπήγηση.

    Οι σταθμοί της οικογένειας Λαιμού από το 1848 έως το 2023

    1848: Ο Γεώργιος Χ. Λαιμός, γνωστός με το όνομα «Παπα-Λαιμός» και οι τρεις γιοι του Αντώνιος, Κωνσταντής και Παντελής απέκτησαν μικρό μερίδιο στο ιστιοφόρο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ.

    1882: Ο Αντώνιος, ο Κωνσταντής και ο Παντελής Λεμός απέκτησαν το δικό τους ιστιοφόρο σκάφος, το ΑΥΡΑ.

    1902: Η οικογενειακή επιχείρηση διαλύθηκε και ο Αντώνιος Γ. Λαιμός ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση στη ναυτιλία. Το νέο αυτό ξεκίνημα σηματοδοτήθηκε με την εξαγορά του ιστιοφόρου ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑ, ενώ, άλλα δύο ιστιοφόρα να προστίθενται στον στόλο μέσα στην επόμενη τετραετία.

    1907:Ο Αντώνιος Γ. Λαιμός απέκτησε το πρώτο του ατμόπλοιο, το ΕΛΕΝΗ. Παράλληλα με την ιδιοκτησία του πλοίου, ανέλαβε και τη διαχείρισή του ο Αντώνης Λαιμός.

    1937: Ο Σπύρος Α. Λαιμός, γιος του Αντωνίου Γ. Λαιμού, μαζί με εκπροσώπους άλλων τριών εφοπλιστικών οικογενειών της γενέτειράς του, των Οινουσσών, ίδρυσαν στο Λονδίνο τη Lemos & Pateras Ltd.

    1947: Με όλο τον στόλο της χαμένο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οικογένεια Α.Γ. Λαιμού απέκτησε το ΑΝΤΩΝΗΣ. Ήταν ένα από τα 100 πλοία τύπου Liberty που αγόρασαν Έλληνες από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

    1956: Η οικογενειακή επιχείρηση, με επικεφαλής τον Σπύρο Α. Λαιμό και τα αδέρφια του, παρέλαβε το πρώτο της νεότευκτο πλοίο, το KYRAKATINGO και ένα χρόνο αργότερα το CAPTANTONIS. Τα δύο φορτηγά πλοία ναυπηγήθηκαν στα παγκοσμίου φήμης ναυπηγεία A.G. Weser στο Bremerhaven της Γερμανίας.

    1959: Νικόλας Σ. Λαιμός του Σπύρου Α. Λαιμού, εκπροσωπώντας την οικογένειά του, με έδρα τον Πειραιά, ίδρυσε την Avra Shipping Agencies, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Avra Shipmanagement S.A.

    1968: Ο Όμιλος παρέλαβε το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου ΣΠΥΡΟΣ Α. ΛΕΜΟΣ, το οποίο εγγράφηκε ως το πρώτο ελληνόκτητο νεότευκτο που κατασκευάστηκε υπό την επίβλεψη του Νηογνώμονα Det Norske Veritas (DNV).

    1983: Ιδρύθηκε η Ν.Σ. Η Lemos & Co. Ltd., συνέχεια της Lemos & Pateras Ltd., στο Λονδίνο από τον Νικόλα Σ. Λαιμό.

    1992: Η Avra Shipmanagement S.A. υπέγραψε παραγγελία ναυπήγησης νεότευκτου πλοίου στη Samsung Heavy Industries στη Νότια Κορέα, η οποία ήταν η πρώτη παραγγελία από ελληνικό ναυτιλιακό όμιλο σε αυτό το ναυπηγείο. Η παραγγελία αποτελούνταν από δύο δεξαμενόπλοια aframax διπλού κύτους και δύο πλοία μεταφοράς χύδην panamax, το IRENE, το SPYROS, το THALASSINI TYHI και το THALASSINI NIKI αντίστοιχα.

    1993: Η Sealuck Shipping Corporation ιδρύθηκε στον Πειραιά για τη διαχείριση του στόλου δεξαμενόπλοιων του Ομίλου Νικόλα Σ. Λαιμού.

    2001:Ο Όμιλος παρέλαβε το πρώτο του νεότευκτο VLCC, το ANTONIS, με ένα αδελφό πλοίο, το KYRAKATINGO, που προστέθηκε στον στόλο ένα χρόνο αργότερα.

    2003: Η Avra Shipmanagement S.A. και η Sealuck Shipping Corporation συγχωνεύτηκαν για να δημιουργήσουν την Enesel S.A.

    2011-2012: Ο Όμιλος εισήλθε στον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων με την απόκτηση τεσσάρων νεότευκτων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων 9.800 TEU το 2011 και δέκα πλοίων 13.800 TEU το 2012. Τα πλοία, τα οποία παραδόθηκαν μεταξύ 2013 και 2014, είναι νέας γενιάς super-eco – τέσσερα από τα οποία είναι εξοπλισμένα με ικανότητα υψηλής ανάλυσης. Όλα τα 14 πλοία ναυλώνονται για 10 χρόνια – οι μονάδες των 9.800 TEU στην Hamburg Sud και τα 13.800 TEU στην Evergreen. Η συνολική επένδυση ξεπερνούσε το 1,2 δισ. δολάρια.

    2015: Μια νέα εταιρεία του Ομίλου, η Enesel Limited, με έδρα τη Λεμεσό εκμεταλλεύεται τα 14 εξαιρετικά μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

    2018: Ο Αντώνης και ο Φίλιππος Λαιμός ανέλαβαν το νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Ομίλου, εστιάζοντας σε μακροπρόθεσμες στρατηγικές συνεργασίες, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι παραδόσεις και το ήθος που έχουν κάνει τον Όμιλο Lemos αυτό που είναι σήμερα συνεχίζουν να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Συνδυάζοντας την ηγεσία του Αντώνη και του Φίλιππου με βάση τις αξίες με μια ομάδα έμπειρων και κορυφαίων επαγγελματιών στον κλάδο, ο Όμιλος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις περίπλοκες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ναυτιλιακός κλάδος.

    2021: Enesel Bulk Logistics DMCC ιδρύει εταιρεία διαχείρισης ξηρού φορτίου και logistics στο Ντουμπάι.

    Το Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών

    Μια σημαντική προσφορά του Νικόλα Σ. Λαιμού στον πολιτισμό της Ελλάδας και κυρίως στις Οινούσσες, νησί της καταγωγής της οικογένειας είναι η λειτουργία του Ναυτικού Μουσείου Οινουσσών, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του λιμανιού, επί της παραλιακής οδού, πολύ κοντά στο σημείο προσέγγισης του πλοίου.

    Το Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών ιδρύθηκε το 1965, για να στεγάσει μοντέλα πλοίων, μισομόντελα, πίνακες ζωγραφικής, ναυτικά όργανα, έγγραφα και βιβλία, όλα σχετικά με την ναυτική παράδοση των Οινουσσών. Όλα τα αντικείμενα της αρχικής συλλογής προέρχονται από δωρεές οινουσσιακών οικογενειών. Το Μουσείο στεγάζεται στο Μέγαρο Παντελή Αντ. Λαιμού, επίσης οικογενειακή προσφορά.

    Ο Αντώνης Σπ. Λαιμός, ο πρόωρα χαμένος δήμαρχος Οινουσσών, είχε οραματιστεί την ανακαίνιση και επέκταση του μουσείου με παράλληλο εμπλουτισμό του με νέες συλλογές.

    Το όραμα αυτό ανέλαβε να υλοποιήσει ο αδελφός του Νικόλαος Λαιμός, ο οποίος πρόσφερε στην Αιγνούσα ένα σύγχρονο, μοντέρνο και ενδιαφέρον μουσείο, του οποίου οι συλλογές προκαλούν θαυμασμό στους επισκέπτες.

    Στο αρχικό υλικό του Ναυτικού Μουσείου έχουν προστεθεί νεότερα μοντέλα πλοίων, καθώς και η περίφημη συλλογή του Αντώνη Λαιμού από μοντέλα πλοίων φτιαγμένα από γάλλους αιχμαλώτους των Άγγλων μετά τους πολέμους της περιόδου 1793 – 1815.

    Το Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών διαθέτει τις εξής Συλλογές και Εκθέματα:

    • Συλλογή πλοίων των ναπολεόντειων χρόνων, φτιαγμένων από γάλλους αιχμαλώτους στις φυλακές της Αγγλίας.
    • Συλλογή από όπλα ταξιδιωτών και όπλα μάχης του 18ου και 19ου αιώνα.
    • Συλλογή πινάκων ζωγραφικής του Αριστείδη Γλύκα, που απεικονίζουν αιγνουσιώτικα ιστιοφόρα και ατμόπλοια.
    • Συλλογή από μισομόντελα και μοντέλα πλοίων από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα.

    Διαβάστε επίσης

    Οικογένεια Λαιμού: Από τις Οινούσσες στην κατάκτηση των θαλασσών

    Δωρεά της οικογένειας Νικολάου και Ειρήνης Λαιμού για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου



    ΣΧΟΛΙΑ