• Ναυτιλία

    Νέα βάση δεδομένων για τις άγονες της ακτοπλοΐας

    Μανώλης Κουτουλάκης

    Μανώλης Κουτουλάκης


    Ο επανασχεδιασμός των επιδοτούμενων ακτοπλοϊκών γραμμών είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και για το λόγο αυτό  ο γραμματέας Αιγαίου, Μανώλης Κουτουλάκης, σε συνεργασία με καθηγητές του Πανεπιστημίου Πειραιά δημιουργούν νέα βάση δεδομένων για τις άγονες γραμμές.

     Ο στόχος της αναδιάταξης των δρομολογίων των  επιδοτούμενων πλοίων είναι να διασφαλιστεί η συνεχής πρόσβαση των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου με τις έδρες των Περιφερειών τους και με τον Πειραιά.

    Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργείται θα παρέχει άμεσα στοιχεία στις υπηρεσίες του υπουργείου που θα αφορούν τις αποστάσεις σε ναυτικά μίλια ανάμεσα στα νησιά και τα ηπειρωτικά λιμάνια, το κόστος των καυσίμων, την επιβατική κίνηση των προηγούμενων ετών, τις δυνατότητες των λιμένων για το μέγεθος των πλοίων που μπορούν να υποδεχθούν και άλλα συγκριτικά στοιχεία.

    Επιπλέον θα δημιουργούν νέες γραμμές για να εξυπηρετηθεί η ανάγκη σύνδεσης των μικρών νησιών με τα μεγαλύτερα νησιά που αποτελούν συνήθως και την έδρα των δημόσιων υπηρεσιών και των υποκαταστημάτων των τραπεζών.

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα υπάρχουν συνολικά 75 άγονες γραμμές που το συνολικό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται σε ετήσια βάση 138 εκατομμύρια ευρώ.

    Ορθολογικοποίηση των δαπανών

    Λόγω του υψηλού κόστους των επιδοτούμενων γραμμών, αυτονόητο είναι το υπουργείο Ναυτιλίας να επιχειρήσει την ορθολογικοποίηση των δαπανών. Άλλωστε, οι γκρίνιες από τους ακτοπλόους είναι συχνές για την καθυστέρηση των πληρωμών που προκαλούν παρενέργειες στην ομαλή λειτουργία των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

    Ο γραμματέας Αιγαίου, Μανώλης Κουτουλάκης, συχνά επαναλαμβάνει στους συνομιλητές του ότι προσπαθεί να αναδείξει και να επαναπροσδιορίσει «τον ρόλο του κράτους στην άσκηση αποτελεσματικής ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής» και ότι «δημιουργούμε τις βάσεις μιας διαφορετικής περιφερειακής πολιτικής, με ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε η νησιωτικότητα να αποτελέσει όχημα ανάπτυξης και διαφύλαξης της εδαφικής συνοχής της χώρας μας».

    Ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στη Χωροταξία και στην Περιφερειακή Πολιτική και είναι υποψήφιος Διδάκτωρ Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς με αντικείμενο την έρευνα και ανάλυση των χωρικών και οικονομικών επιπτώσεων επιλεγμένων ευρωπαϊκών πολιτικών στην Ελλάδα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Στον πάγο η συνάντηση Μητσοτάκη με Ελπιδοφόρο – Το παρασκήνιο που προκάλεσε την ελληνική δυσφορία

    Evergrande: Συμφωνία με ομολογιούχους για την καταβολή τόκων ομολόγων, ώστε να αποφευχθεί η στάση πληρωμών



    ΣΧΟΛΙΑ