• Πολιτική

    Στον πάγο η συνάντηση Μητσοτάκη με Ελπιδοφόρο – Το παρασκήνιο που προκάλεσε την ελληνική δυσφορία

    • NewsRoom
    Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

    Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος


    Έντονη δυσαρέσκεια σε Αθήνα και Λευκωσία για την παρουσία του κ. Ελπιδοφόρου σε εκδήλωση μαζί με τον Ερσίν Τατάρ.

    Οι επαφές με την ιδιαιτέρως ισχυρή και δραστήρια ελληνική ομογένεια της Νέας Υόρκης βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά το ταξίδι του στο «Μεγάλο Μήλο» στο πλαίσιο της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει σημαντικές επαφές με μέλη και εκπροσώπους της ομογένειας σε δείπνο, στο οποίο θα παρακαθίσει το βράδυ της Πέμπτης στην Νέα Υόρκη.

    Ήταν μάλιστα προγραμματισμένη και μία συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, η οποία όμως μάλλον δεν θα πραγματοποιηθεί.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρουσία του κ. Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» στη Νέα Yόρκη, τα οποία έγιναν παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκάλεσαν δυσφορία τόσο στην ελληνική όσο και στην κυπριακή πλευρά.

    Σχολιάστηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος συνεχάρη τον Τούρκο πρόεδρο και έστειλε μήνυμα για τη θρησκευτική ελευθερία των μειονοτήτων στην Τουρκία, ενώ επανέλαβε το αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    Η παρουσία του ιεράρχη της ελληνορθόδοξης εκκλησίας των ΗΠΑ προκάλεσε αντιδράσεις από μερίδα πιστών, κυρίως στην Κύπρο, αλλά και ομογενείς, καθώς στην ίδια εκδήλωση παρέστη και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

    Η τουρκική πλευρά, μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία όπου διακρίνονται ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στο ίδιο πλάνο με τον Τατάρ και άλλους αξιωματούχους κατά το κόψιμο της κορδέλας στο Μανχάταν.

    Η κίνηση του κ. Ελπιδοφόρου αιφνιδίασε Αθήνα και Λευκωσία, καθώς δεν είχαν ενημερωθεί ότι επρόκειτο να παραστεί στην εκδήλωση, η οποία -πέρα από συμβολισμούς- προσφέρει και νομιμοποίηση του κατοχικού καθεστώτος στην Κύπρο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μητσοτάκης: Μπαράζ επαφών στην Νέα Υόρκη για ενίσχυση συμμαχιών και προσέλκυση επενδύσεων

    Ερντογάν: Η Τουρκία θα επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα τον Οκτώβριο



    ΣΧΟΛΙΑ