• Ναυτιλία

    Ναυτικό Λύκειο (ΤΕΕΝΣ): Οι εφοπλιστές Παναγιώτης Τσάκος και Νίκος Τσάκος έχουν επενδύσει 1,4 εκατ. ευρώ για τις εγκαταστάσεις και δίνουν 700.000 ευρώ το χρόνο για τη λειτουργία του

    Παναγιώτης Τσάκος - Νίκος Τσάκος

    Παναγιώτης Τσάκος – Νίκος Τσάκος


    Το Ναυτικό Λύκειο (ΤΕΕΝΣ) αποτελεί το πρώτο Ιδιωτικό, Ναυτικό, ΜΗ Κερδοσκοπικό Λύκειο της Ευρώπης. Οι Ιδρυτές του, ο καπτα Παναγιώτης Ν. Τσάκος και ο Δρ. Νικόλαος Π. Τσάκος, επέλεξαν να το εγκαταστήσουν στη γενέτειρα τους Χίο, το νησί της ναυτιλίας και να υποστηρίξουν από εδώ την ναυτική εκπαίδευση”.

    Αυτό επισημαίνει η διοίκηση του Ναυτικού Λυκείου, απαντώντας σε ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χίου.

    Αναλυτικότερα, η διοίκηση της ΤΕΕΝΣ, τονίζει ότι από τον Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι και σήμερα, το ΤΕΕΝΣ απασχολεί είκοσι καθηγητές, διοικητικό προσωπικό και εξωτερικούς συνεργάτες που ξεπερνούν στο σύνολο τους σαράντα, ενώ αποφοίτησαν από τις τάξεις του 80 μαθητές και μαθήτριες με άνευ προηγουμένου επιτυχία εισαγωγής στα ΑΕΙ και τις Ναυτικές Ακαδημίες της Χώρας και προσθέτει:

    «Μέχρι στιγμής, οι ιδρυτές έχουν επενδύσει, σε κτηριακό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ένα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ (1.400.000 ευρώ) για να διαμορφώσουν μία υπερσύγχρονη εκπαιδευτική μονάδα που έχει παραδοθεί στην κοινωνία της Χίου, διευθύνεται σύμφωνα με τις αυστηρότατες οδηγίες της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου και είναι ανοικτή προς χρήση σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (Γυμνάσια, Λύκεια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Ναυτικές Ακαδημίες Χίου και Οινουσσών).

    Επιπροσθέτως, κάθε χρόνο, από το 2018 έως και σήμερα, το ΔΣ του Λυκείου εγκρίνει ένα ετήσιο προϋπολογισμό λειτουργίας ύψους επτακοσίων χιλιάδων ευρώ (700.000,00 ευρώ) για την απρόσκοπτη λειτουργία του Λυκείου και την φοίτηση, χωρίς την καταβολή διδάκτρων, των ανήλικων μαθητών και μαθητριών στο σύνολο τους. Το σύνολο των πόρων που έχουν διατεθεί για την τετράχρονη λειτουργία του Λυκείου είναι της τάξης των 4 εκατομμυρίων ευρώ.

    Οι ισολογισμοί του ΤΕΕΝΣ αναρτώνται κάθε χρόνο, δημοσιοποιούμενοι σε όλα τα τοπικά και εθνικά ΜΜΕ προς πληροφόρηση όλων των ενδιαφερομένων.

    Από τον Σεπτέμβριο του 2019 και μέχρι σήμερα, το ΤΕΕΝΣ λειτούργησε ξεχωριστά τμήματα ενηλίκων δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε νέους και νέες που επιθυμούν να γίνουν αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού να ακολουθήσουν ένα παράλληλο σύστημα σπουδών και, μέσῳ θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, να προαχθούν στα ύψιστα αξιώματα (Πλοιάρχων και Α’ Μηχανικών) του ναυτικού επαγγέλματος.

    Η ΕΛΜΕ Χίου, γνωρίζοντας πολύ καλά τις διατάξεις και διαδικασίες της νομοθεσίας, γνωρίζει επίσης ότι η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας για οικονομική ενίσχυση των Πρότυπων σχολικών μονάδων αφορά αφ’ ενός μόνο στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα και αφ’ ετέρου στις κτηριακές και υλικοτεχνικές των υποδομές.

    Το ΤΕΕΝΣ, σαν ιδιωτική εκπαιδευτική μονάδα, δεν δικαιούται οικονομικής ενίσχυσης ενώ, σαν αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία, δεν έχει πρόσβαση σε επιδοτούμενα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

    Άξιο ιδιαίτερης, εν προκειμένω, μνείας είναι η δυνατότητα που επιτρέπει ο Νόμος 4763/2020 σε ιδιωτικά ΕΠΑΛ να χαρακτηρισθούν ως Πρότυπα – δυνατότητα, στην οποία βασίσθηκε και το αίτημα του ΤΕΕΝΣ να αναβαθμισθεί σε πρότυπο.

    Η επιθυμία μετατροπής του ΤΕΕΝΣ σε πρότυπη σχολική μονάδα, βάσει των προδιαγραφών του Υπουργείου Παιδείας, δεν εκπηγάζει από οικονομικά κίνητρα, αλλά οφείλεται στον διακαή πόθο Ιδρυτών και Δ.Σ. να εξασφαλίσουν ποιοτικά χαρακτηριστικά που προσφέρουν μία ολοκληρωμένη εκπαίδευση στα παιδιά, στους ναυτικούς και στους ανθρώπους της θάλασσας γενικώτερα προς όφελος της Χιακής και της ευρύτερης ελλαδικής κοινωνίας.

    Θα ευχόμασταν το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, συγχρόνως με την εκδήλωση ενδιαφέροντος γιά τα συμφέροντα εκείνων που εκπροσωπεί, να επεδείκνυε και ανάλογο ενδιαφέρον για την ναυτιλία της πατρίδας μας, πηγή εισοδήματος και αγαθών για χιλιάδες Έλληνες, τομέα εθνικής υπερηφάνειας και εκφραστή εθνικοπολιτικής ισχύος σε παγκόσμια κλίμακα.

    Ως προς τη χρήση της λέξης «σχολάρχης» στο περί ου ο λόγος δελτίο τύπου, αξίζει να θυμηθή κανείς ότι οι περισσότεροι Χιώτες παρελθουσών γενεών εσπούδασαν σε δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία, τα περισσότερα των οποίων, ακόμη και προ της ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους, είχαν ιδρυθή από … σχολάρχες. Η διαφορά έγκειται στο ότι, τότε, δεν τους αποκαλούσαν «σχολάρχες» αλλά «εθνικούς ευεργέτες». Ο νοών νοείτω!».

    Διαβάστε επίσης:

    Νίκος Τσάκος (ΤΕΝ): Στις 29 Αυγούστου το μέρισμα – Στα 71 πλοία ο στόλος, τα 5 υπό κατασκευή



    ΣΧΟΛΙΑ