• Ναυτιλία

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Σε αναμονή η επικύρωση από το Δικαστήριο της απόφασης για την ανακήρυξη του Γιώργου Προκοπίου

    Εμπλοκή με το θέμα της μεταβίβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

    Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου


    Σε στασιμότητα παραμένουν τα θέματα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, δεδομένου ότι αναμένονται για τα μεν Ναυπηγεία Σκαραμαγκά η απόφαση του Δικαστηρίου για την επικύρωση του διαγωνισμού στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, για δε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης.

    Αξίζει να επισημάνουμε ότι το βασικότερο θέμα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας είναι ρύθμιση των οφειλών τους που ανέρχονται σε 450 περίπου εκατομμύρια ευρώ, καθώς και ψήφιση σχετικής διάταξης για την κατασκευή πολεμικών σκαφών.

    Η πρόταση για περικοπή των οφειλών λέγεται ότι θα κυμανθεί από 200 έως και 250 εκατ. ευρώ και θα προβλέπεται επίσης και η απασχόληση των 600 εργαζομένων, ενώ προηγουμένως θα γίνει εξόφληση των χρημάτων που τους οφείλονται από δεδουλευμένη εργασία.

    Πάντως, προβληματισμός υπάρχει για το γεγονός ότι τα ιταλικά ναυπηγεία Fincantieri δεν έχουν προβεί σε επίσημη ανακοίνωση τους, εκτός από την δήλωση του εκπροσώπου τους στην τελετή ανακοίνωσης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος τους για τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Πληροφορίες λένε ότι οι ιταλοί θα ξεκινήσουν διαδικασίες συζήτησης με τον πλευρά του Πάνου Ξενοκώστα, με την προϋπόθεση ότι θα είναι ευνοϊκή η ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα εξυγίανσης και ότι θα έχουν εξασφαλιστεί εργασίες για πολεμικά πλοία.

    Όσον αφορά στο θέμα του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά έγινε συνάντηση στα γραφεία της εταιρείας, των συνδικαλιστών όλων των παρατάξεων των εργαζομένων, καθώς και του προέδρου του εργοστασιακου σωματείου η “Τρίαινα”, Ε. Μπαλογιάννη και του γραμματέα Β. Καρακίτσου“με με το διαχειριστή κ. Σεφέρη. Στη συνάντηση, παραβρέθηκε και ο δικηγόρος των εργαζομένων Βασίλης Πήττας.Από τη συνάντηση αυτή προέκυψαν τα παρακάτω:

    Όπως διέρρευσε το προεδρείο του σωματείου, από την συζήτηση προέκυψαν τα εξής:

    Αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου σχετικά με την επικύρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού και την ανακήρυξη ως πλειοδότη του κ. Προκοπίου. Η εκτίμηση είναι ότι θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες η απόφαση.

    Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν να διαμορφωθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την περαιτέρω πορεία, αλλά ο διαχειριστής απάντησε ότι χρονοδιάγραμμα “μπορεί να δοθεί μετά την έκδοση της απόφασης”, καθώς “μετά την έκδοση της απόφασης θα κληθεί ο πλειοδότης να υπογράψει τη σύμβαση μεταβίβασης και να καταβάλει το τίμημα και στη συνέχεια ο πλειοδότης θα αναλάβει τη διοίκηση του Ναυπηγείου”.

    Αμέσως μετά, ο διαχειριστής θα προβεί στις καταγγελίες των συμβάσεων των εργαζομένων και ο επενδυτής θα κάνει νέες προσλήψεις.

    Στο σημείο αυτό, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν να υπάρξει προσυνεννόηση με τον επενδυτή και συγχρονισμός ενεργειών ώστε να μην υπάρξει κενό μεταξύ της καταγγελίας των συμβάσεων και των νέων προσλήψεων. Ο διαχειριστής δήλωσε ότι αυτό ακριβώς θα επιδιώξει, αλλά δεν έχουν διευκρινιστεί ποια είναι η άποψη στο θέμα αυτό του Γ. Προκοπίου.

    Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, επανέλαβαν στον διαχειριστή το γνωστό αίτημα τους, που είναι να προσληφθούν από τον επενδυτή όλοι οι εργαζόμενοι. Ο διαχειριστής δεν δεσμεύτηκε, αλλά τόνισε ότι “αυτό δεν μπορεί να το επιβάλλει, εκτιμά όμως ότι θα προσληφθούν όλοι”.

    Σχετικά με την καταβολή των χρημάτων, το σωματείο διευκρινίστηκε από τον διαχειριστή ότι η κατανομή και η διανομή των χρημάτων θα γίνει με βάση όσα προβλέπουν οι νόμοι. Για τα προαφαιρούμενα έξοδα που προηγούνται στις πληρωμές σύμφωνα και με τις τελευταίες τροποποιήσεις του σχετικού νόμου, ο διαχειριστής διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι θα ενταχθούν σ’ αυτά τα προαφαιρούμενα, οι αποδοχές (το οφειλόμενο 35%από την ημέρα τις ειδικής διαχείρισης 8-3-2018 μέχρι και σήμερα) και οι αποζημιώσεις των εργαζομένων, όπως ακριβώς προβλέπονται από το νόμο.

    Ωστόσο, για την απόφαση του Αρείου Πάγου που περιμένουμε, τόνισε σε ανακοίνωση του το σωματείο εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, σχετικά με την αίτηση αναίρεσης του Δημοσίου να ακυρωθεί η απόφαση του ICC, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πότε θα εκδοθεί. “Έχει αργήσει υπερβολικά, αναμένεται από μέρα σε μέρα”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και προσθέτει: “Για την εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών καταβολή των χρημάτων του ICC όταν εκδοθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, η εκτίμησή του είναι, μετά από σχετικές συζητήσεις με τους αρμοδίους Υπουργούς, ότι θα καταβληθούν χωρίς ιδιαίτερη καθυστέρηση. Για όλα τα παραπάνω θέματα έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Εργασίας και τον Υπουργό Άμυνας, για να τους ζητήσουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Περιμένουμε τον ορισμό των συναντήσεων αυτών”.

    Η ασφάλιση των εργαζομένων

    Επίσης, το σωματείο των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έκανε γνωστό ότι μετά την ψήφιση της ειδικής διάταξης από τη Βουλή για την ασφάλισή μας για το 18μηνο της εκ περιτροπής εργασίας, οι διαδικασίες προχώρησαν με γρήγορου ρυθμούς και ήδη έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία και εμφανίζεται το σύνολο του 18μήνου στα ατομικά μας δελτία ασφάλισης. Πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία του σωματείου μας, μια επιτυχία που στην πραγματικότητα πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα καταφέρναμε, τονίζει χαρακτηριστικά το σωματείο στην ανακοίνωσή του και υπενθυμίζει:

    “Ο αγώνας μας ήταν συνεχής επί οκτώ και παραπάνω χρόνια. Προς όλες τις κατευθύνσεις. Προς το υποκατάστημα του ΙΚΑ Ελευσίνας, όπου εκεί αντιμετωπίζαμε τη μόνιμη άρνηση της διευθύντριας, με το επιχείρημα ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου που μας δικαιώνουν δεν είναι τελεσίδικες. Προς τη διεύθυνση ασφάλισης του ΙΚΑ. Προς τον Διοικητή του ΙΚΑ. Προς το Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων όλων των κυβερνήσεων. Προς τον Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης όλων επίσης των Κυβερνήσεων. Θυμάστε την δημόσια αντιπαράθεσή μας με το Γ. Γραμματέα του Υπουργείου κ. Νεφελούδη. Από παντού λαμβάναμε την ίδια απάντηση. Ότι οι δικαστικές αποφάσεις δεν είναι τελεσίδικες και δεν μπορεί το αίτημά μας να ικανοποιηθεί. Χρειάστηκε ακόμη, με απόφαση του ΔΣ, να υποβάλλουμε μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα κατά όλων των εμπλεκομένων για παράβαση καθήκοντος. Επιμείναμε παρ΄όλα αυτά. Και τελικά δικαιωθήκαμε. Όχι μόνο μας αναγνωρίζεται ο χρόνος ασφάλισης του 18μήνου, αλλά επιπλέον αυτό γίνεται χωρίς κανένα κόστος για εμάς. Ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει ότι το κόστος της ασφάλισής μας αυτής θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ποιός, αλήθεια, πίστευε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατόν να γίνει; Με τον ανυποχώρητο αγώνα μας καταφέραμε και πείσαμε τους αρμόδιους υπουργούς”.

    Διαβάστε επίσης

    Γιώργος Προκοπίου: Ποιος είναι ο Έλληνας εφοπλιστής που πήρε τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά



    ΣΧΟΛΙΑ