• Ναυτιλία

    Ο Γιώργος Προκοπίου ταράσσει τα νερά στην αγορά των LNG carriers

    Γιώργος Προκοπίου Πηγή: Money Marine

    Γιώργος Προκοπίου, εφοπλιστής Πηγή: Money Marine


    Ταράσσει τα νερά της παγκόσμιας ναυτιλίας με τις κινήσεις του στα LNG carriers ο Γιώργος Προκοπίου.

    Λίγες μέρες αφότου πλειοδότησε στον διεθνή διπλό διαγωνισμό για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο Έλληνας εφοπλιστής παρέλαβε το LNG Transgas Power, το οποίο είναι το πρώτο στο κόσμο που λειτουργεί ως πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης που κατασκευάστηκε σε κινεζικά ναυπηγεία.

    Αλλάζουν οι ισορροπίες στα LNG carriers

    Ταυτόχρονα, η private εταιρεία του ομίλου, η Dynagas, φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει πολυετή ναυλοσύμφωνα για τα νέα LNG carriers που κατασκευάζονται για λογαριασμό της, εισάγοντας νέα μεγέθη μεταφορικής ικανότητας στην αγορά.

    Τα πλοία αυτά έχουν μεταφορική ικανότητα 200.000 κ.μ. και είναι επίσης τα πρώτα που κτίζονται με τέσσερις δεξαμενές.

    Κατά μέσο όρο τα μεγάλα LNG carriers μπορούν να μεταφέρουν από 170.000 μέχρι 180.000 κ.μ.. Μάλιστα τα πλοία αυτά, αν εξαιρέσει κανείς τον στόλο του Κατάρ, είναι τα μεγαλύτερα πλοία στο κόσμο.

    Το μεγαλύτερο μέγεθος ίσως να αλλάξει τις ισορροπίες στην αγορά, αφού εάν εξασφαλίζεται ότι το πλοίο θα μεταφέρει φορτίο ίσο με τη χωρητικότητά του, μπορεί να είναι επωφελές για όλες τις πλευρές, ειδικά για τα μεγάλα ταξίδια.

    Το «χόμπι» της ναυτιλίας

    Ο Έλληνας εφοπλιστής ξεκίνησε στη ναυτιλία, που όπως δηλώνει ο ίδιος είναι το χόμπι του, πριν από 49 χρόνια αγοράζοντας το 33% ενός δεξαμενόπλοιου αξίας 10 εκατ. δολαρίων με φίλους και σήμερα ελέγχει ένα στόλο 133 πλοίων. Πλοία όλων των κατηγοριών (δεξαμενόπλοια, bulk carrier, containership) και φυσικά πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και σήμερα βρίσκεται μόνιμα στο «τοπ 5» των Ελλήνων εφοπλιστών με τους μεγαλύτερους στόλους. Μάλιστα είναι ένας από τους τρεις Έλληνες εφοπλιστές με τους μεγαλύτερους στόλους LNG carriers, μαζί με τον όμιλο Αγγελικούση και τον όμιλο Λιβανού.

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

    Αναφορικά με την επόμενη μέρα στα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Προκοπίου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αρχίζει η απογείωση της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής νοοτροπίας», ενώ στη συνέχεια ανέλυσε τα σχέδια του για τα ναυπηγεία, που αφορούν τόσο στην κατασκευή πλοίων υψηλής προστιθέμενης αξίας όσο και στις επισκευές σκαφών».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα διαθέτει υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και η ανάπτυξη του ναυπηγείου θα δώσει τη δυνατότητα απασχόλησης νέων ανθρώπων υψηλής εξειδίκευσης, πολλοί εκ των οποίων σήμερα βρίσκονται στο εξωτερικό.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιώργος Προκοπίου: Τα 8 αποφθέγματα του βαθύπλουτου εφοπλιστή και νέου ιδιοκτήτη του Σκαραμαγκά

    Μητσοτάκης με Προκοπίου: Αμοιβαία εμπιστοσύνη για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της ελληνικής οικονομίας



    ΣΧΟΛΙΑ