• Ναυτιλία

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Οι εργαζόμενοι θέλουν να κάνουν αιμοδοσία, αλλά περιμένουν την έγκριση του εφοπλιστή Προκοπίου υποστηρίζει το ΓΕΝ

    • NewsRoom
    ναυπηγεία σκαραμαγκά

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά


    Νέες διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Παναγιωτόπουλο

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των εργαζομένων Ε. Μπαλογιάννη «δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνει καμιά καταγγελία σύμβασης εργαζομένου στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά από το Πολεμικό Ναυτικό και δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στις αποδοχές και ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό ΓΕΝ και τα στελέχη του για να δοθούν λύσεις σε πολλά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί».

    Υπενθυμίζεται ότι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που έχουν συνάψει συμβάσεις με το Πολεμικό Ναυτικό καλούνται από το ΓΕΝ να μεταβούν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας για εργασία.

    Αλλά ας δούμε τι έγινε κατά τη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος της “Τρίαινας” Ε. Μπαλογιάννης και ο γενικός γραμματέας Σ. Παπαδής:

    «Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 24ωρη απεργία και στη συνέχεια η συγκέντρωσή μας στο Υπουργείο Άμυνας.

    Η συγκέντρωση στο Υπουργείο ήταν πράγματι εντυπωσιακή από πλευράς εργαζομένων. Παραβρέθηκαν ακόμη βουλευτές κομμάτων όπως, η Νίνα Κασιμάτη, η Τόνια Αντωνίου και ο Γιώργος Τσίπρας, ο Πρόεδρος και τα μέλη της διοίκησης της ΠΟΕΜ, μέλη της διοίκησης του ΕΚΠ και ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συνδικάτου Μετάλλου.

    Ζητήσαμε να συναντήσουμε τον Υπουργό, όμως αυτό δεν μπόρεσε να γίνει, γιατί ο Υπουργός ήταν στη Βουλή. Συναντηθήκαμε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Οικονόμου και το διευθυντή του υπουργού κ. Βάλαρη, ενώ τελικά υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

    Το βασικό θέμα συζήτησης ήταν να μπούμε όλοι οι εργαζόμενοι που έχουμε υπογράψει σύμβαση με το Πολεμικό Ναυτικό, μέσα στο χώρο των Ναυπηγείων, που είναι ο χώρος εργασίας μας. Τόσο ο γενικός γραμματέας όσο και ο υπουργός μας είπαν ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει η συνάντηση με τον Γιώργο Προκοπίου με τον οποίο θα συζητήσουν το θέμα.

    Ζητήσαμε να σταματήσει ο εκφοβισμός και η τρομοκρατία και όσοι εργαζόμενοι δεν πάνε στον ναύσταθμο να μην έχουν συνέπειες στις συμβάσεις εργασίας τους και στις αποδοχές τους.

    Σχετικά με την πληρωμή και τα ένσημα Φεβρουαρίου η απάντηση του Γεν. Γραμματέα και του διευθυντή του Υπουργού ήταν ότι το θέμα έχει παραπεμφθεί για γνωμοδότηση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με τη σημείωση ότι πρέπει να λυθεί θετικά, λόγω και του ότι οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν στον ναύσταθμο εργάζονταν κανονικά την περίοδο εκείνη.

    Για τα θέματα των αποδοχών μας συμφωνήθηκε να δοθεί πολιτική λύση, με την αύξηση του ποσού του μπόνους, μέσα στα πλαίσια και χωρίς υπέρβαση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, η δε αύξηση αυτή να έχει αναδρομική ισχύ και να καλύπτει και τους προηγούμενους μήνες.

    Επισημάναμε ότι λόγω των εκλογών θα χρειαστεί τουλάχιστον τρίμηνη παράταση του προγράμματος μετά τον Ιούνιο και ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει με σχετική πρόβλεψη στο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί την άλλη εβδομάδα για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ. Η απάντηση ήταν ότι ο προβληματισμός αυτός υπάρχει το εξετάζουν με τη νομική τους υπηρεσία αν μπορεί να γίνει τώρα και αν όχι και χρειαστεί, η παράταση μπορεί να δοθεί και από την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

    Θέσαμε ακόμη το θέμα της παρακράτησης των συνδικαλιστικών εισφορών από το Δώρο Πάσχα και απόδοσή τους στο σωματείο, καθώς το ΠΝ δεν δέχεται να κάνει παρακράτηση, προβάλλοντας διάφορα προσχήματα. Παρά το γεγονός ότι επί τόσα χρόνια γινόταν αυτή η παρακράτηση. Η απάντηση ήταν θα επιληφθούν του θέματος για να δοθεί λύση.

    Ζητήσαμε οι εργαζόμενοι της κεντρικής πύλης που έχουν απομακρυνθεί όλοι από την πύλη, να επιστρέψουν στη φύλαξη τουλάχιστον του φυλακίου στο χώρο τον Υ/Β , όπου για να μπούμε οι εργαζόμενοι μέσα, απαιτείται διαπίστευση. Δεσμεύτηκαν ότι σύντομα θα το επανεξετάσουν και το θεωρούν δεδομένο ότι θα μας απαντήσουν θετικά.

    Ζητήσαμε τα εκλεγμένα μέλη της Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας που έχουν απομακρυνθεί από το χώρο του Ναυπηγείου και έχουν πάει στο Ναύσταθμο, να επιστρέψουν άμεσα και να έχουν ελεύθερη και ανεμπόδιστη είσοδο και κυκλοφορία στο χώρο του ναυπηγείου. Συμφώνησαν αυτό να γίνει άμεσα, δεδομένου ότι επιβάλλεται και από το νόμο.

    Τέλος, σημειώνουμε με ιδιαίτερη απογοήτευση το γεγονός ότι ζητήσαμε από τον διοικητή του ΝΚΣ να πραγματοποιήσουμε αιμοδοσία στο χώρο του Ναυπηγείου και η απάντηση ήταν ότι πρέπει να ρωτήσει την πλευρά του Προκοπίου! Αν είναι δυνατόν. Για ένα κοινωνικό έργο ύψιστης σημασίας, μια προσφορά που σώζει ζωές, ο κ. Διοικητής να ζητά έγκριση από τον κ. Προκοπίου, και μάλιστα σε χώρους που είναι μισθωμένοι από το Πολεμικό Ναυτικό.

    Παράλληλα με τα τρέχοντα εργασιακά και άλλα προβλήματα με το Πολεμικό Ναυτικό, συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την προώθηση των άλλων γνωστών θεμάτων που έχουν καταγραφεί στο πρακτικό διαβούλευσης με τον ειδικό διαχειριστή και εξαρτώνται κυρίως από το Υπουργείο Εργασίας. Έτσι, αύριο Παρασκευή 7 Απριλίου έχει προγραμματιστεί συνάντησή μας με τη γενική Γραμματέα του Υπουργείου κ. Στρατηνάκη».

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ