• Ναυτιλία

    Ν. Τσάκος: Πώς θα επιστρέψουν στην αγορά των τάνκερ οι επενδυτές

    Νίκος Τσάκος ΤΕΝ

    Νίκος Τσάκος, εφοπλιστής Tsakos Energy Navigation Ltd. (TEN)


    Στις δυσκολίες προσέλκυσης επενδυτών που αντιμετωπίζουν οι ναυτιλιακές οι οποίες δραστηριοποιούνται στην αγορά των τάνκερ αναφέρθηκε ο Έλληνας εφοπλιστής Νικόλας Τσάκος, στη διάρκεια συζήτησης στο TradeWinds Shipowners forum, στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων 2018.

    Όπως τόνισε ο Έλληνας εφοπλιστής, οι εταιρείες τάνκερ δυσκολεύονται να προσελκύσουν επενδυτές περισσότερο απ’ όσο οι εταιρείες του ξηρού φορτίου, παρά το γεγονός ότι συνήθως οι πρώτες είναι πολύ μεγαλύτερες σε μέγεθος, και απέδωσε τις δυσκολίες αυτές στην απουσία βάθους και ρευστότητας στην αγορά των futures στα τάνκερ.

    Ενώ στο ξηρό φορτίο υπάρχει μία αγορά με καλή ρευστότητα και κατανοητή, λόγω των τιμών ανά ημέρα, στα τάνκερ οι αγορές futures είναι ακόμα κατά κύριο λόγο σε World Scale, που είναι κάπως μη κατανοητό, επιεικώς”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Μάλιστα, αποκάλυψε πως η Intertanko, η διεθνής ένωση εταιρειών τάνκερ της οποίας είναι πρόεδρος, βρίσκεται σε συζητήσεις με την World Scale για να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος και αναγνώσεις που να καθιστούν ευκολότερο για ναυλωτές και επενδυτές να “ζυγίσουν” τους κινδύνους. “Πρέπει να συνεργαστούμε για να το κάνουμε κατανοητό”, τόνισε, με την Αγγελική Φράγκου (Navios) που ήταν παρούσα στο πάνελ να συμφωνεί μαζί του, τονίζοντας ότι ο δείκτης “δεν αναπαριστά την πραγματικότητα”.

    Από την πλευρά του, ο Paddy Rodgers, διευθύνων σύμβουλος της Euronav, εκτίμησε πως οι μακροχρόνιοι επενδυτές αρχίζουν να επιστρέφουν στις εισηγμένες εταιρείες τάνκερ. “Αυτό που βλέπουμε είναι ότι άνθρωποι αρχίζουν να επενδύουν σε μας, οι οποίοι είναι παίκτες μακροχρόνιας αξίας. Αρχίζουν να το παίρνουν στα σοβαρά και λένε ‘θέλω να αγοράσω τώρα”, δήλωσε ο Rodgers, προσθέτοντας: “Αρχίζουμε να βλέπουμε κάποια αρκετά μεγάλα funds στη Βοστώνη να μπαίνουν, και είμαι σίγουρος ότι αγοράζουν και από άλλους”. Ο ίδιος εξήγησε πως ο λόγος για το ενδιαφέρον αυτό των επενδυτών είναι ότι θεωρούν πως η ανάκαμψη στην αγορά έρχεται.

    O Νικόλας Τσάκος

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Deep Sea Metro II»: Το πλωτό γεωτρύπανο που πέρασε από την οικογένεια Αγγελόπουλου στην Τουρκία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Aegean Marine Petroleum: Τι αποκάλυψε έρευνα στα ταμεία της εταιρίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Probunkers: Η νέα εταιρεία του bunkering για τα πλοία LNG



    ΣΧΟΛΙΑ