• Ναυτιλία

    Ν. Τσάκος: Παρέλαβε νεότευκτο τάνκερ με εξασφαλισμένη μακροχρόνια ναύλωση η TEN

    Νίκος Τσάκος, εφοπλιστής


    Ένα νεότευκτο τάνκερ aframax παρέλαβε πρόσφατα η ναυτιλιακή Tsakos Energy Navigation (TEN), συμφερόντων του εφοπλιστή Νικόλα Τσάκου, το οποίο ήδη έχει ναυλωθεί μακροπρόθεσμα από μεγάλη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία.

    Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα aframaxes που έχει παραγγείλει η TEN και έχουν ήδη εξασφαλίσει μακροχρόνια ναύλωση από την εν λόγω πετρελαϊκή. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα έσοδα από τη ναύλωση του πλοίου για την ελάχιστη περίοδο ναύλωσής του υπολογίζονται σε περίπου 200 εκατ. δολάρια.

    «Με τις αγορές των ναυλώσεων να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και με 37 πλοία στον στόλο με την ικανότητα να αξιοποιήσουν την άνοδο των τιμών ναύλωσης, η Tsakos Energy Navigation συνδυάζει αποδοτικά εξασφαλισμένη δημιουργία εσόδων με την ικανότητα συμμετοχής στο ισχυρό περιβάλλον των μεταφορών», δήλωσε ο COO της εταιρείας, Γιώργος Σαρόγλου.

    Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, στην ετήσια συνάντηση για τη στρατηγική της εταιρείας, αποφασίστηκε ότι η TEN θα συνεχίσει να διατηρεί ένα μεγάλο μέρος του στόλου της σε μακροχρόνιες ναυλώσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Οκτωβρίου η TEN ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε ναύλωση για δύο χρόνια για το χωρητικότητας 158.000 dwt τάνκερ τύπου suezmax Pentathlon (κατασκευής 2009), έναντι 29.000 δολαρίων ημερησίως. Η συμφωνία πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο κατά την οποία οι τιμές των ναύλων στα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου έχουν αυξηθεί σημαντικά.

    Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της νέας Υόρκης εταιρεία, υλοποιεί πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου της κατά τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ αρκετά από τα πλοία της βρίσκονται σε μακροχρόνιες ναυλώσεις. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΤΕΝ, αριθμεί 68 πλοία, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι υπό κατασκευή, δύο δεξαμενόπλοια και δύο πλοία μεταφοράς LNG.



    ΣΧΟΛΙΑ