• Ναυτιλία

    Ν. Τσάκος: Η TEN ναύλωσε τάνκερ εν μέσω της ανόδου των ναύλων

    • Εριέττα Κομνηνού

    Ν. Τσάκος, εφοπλιστής


    Η ναυτιλιακή  Tsakos Energy Navigation ( TEN ) συμφερόντων του εφοπλιστή Ν. Τσάκου, έκλεισε συμφωνία ναύλωσης με την κορυφαία αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία Chevron Corp.

    Ναυλομεσιτικές πηγές αναφέρουν ότι η συμφωνία αφορά το χωρητικότητας 158,000-dwt τάνκερ τύπου suezmax Pentathlon (κατασκευής 2009). Η χρονική διάρκεια της ναύλωσης είναι δύο χρόνια και τα ναύλα ανέρχονται στα 29.000 δολάρια ημερησίως. Η συμφωνία πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο κατά την οποία οι τιμές των ναύλων στα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου έχουν αυξηθεί σημαντικά.

    Υπενθυμίζεται ότι εντός του καλοκαιριού, η ναυτιλιακή είχε ανακοινώσει μία ακόμη συμφωνία της με μεγάλη ευρωπαϊκή πετρελαϊκή εταιρεία για τη μακροχρόνια ναύλωση ενός τάνκερ suezmax, χωρίς να αποκαλύψει ποια είναι η ναυλώτρια εταιρεία ή ποιο είναι το εν λόγω πλοίο. Η ναύλωση με χρονική περίοδο έως και 36 μήνες, αναμένεται να φέρει στα ταμεία της ΤΕΝ ακαθάριστα έσοδα, για τη μέγιστη περίοδο ναύλωσης,  23 εκατομμύρια δολάρια περίπου.

    Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της νέας Υόρκης εταιρεία, υλοποιεί πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου της κατά τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ αρκετά από τα πλοία της βρίσκονται σε μακροχρόνιες ναυλώσεις. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΤΕΝ, αριθμεί 68 πλοία,  εκ των οποίων τα τέσσερα είναι υπό κατασκευή, δύο δεξαμενόπλοια και δύο πλοία μεταφοράς LNG.

    Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε την πώληση 3,5 εκατομμυρίων zero-coupon μετατρέψιμων μετοχών σε «κορυφαίο ναυτιλιακό θεσμικό επενδυτή».

    Οι μετοχές αυτές, με την ονομασία «προνομιούχες μετοχές σειράς G», πωλήθηκαν έναντι 10 δολαρίων η καθεμιά, και μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η TEN εκτιμά πως θα αντλήσει το ποσό των 34 εκατ. δολαρίων. Με τα κεφάλαια η εταιρεία θα χρηματοδοτήσει γενικούς επιχειρησιακούς της σκοπούς.



    ΣΧΟΛΙΑ