• Ναυτιλία

    Μυστήριο με την εξαφάνιση πλοιάρχου του πλοίου Algeciras Express

    Algeciras Express

    Algeciras Express


    Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Algeciras Express ανέφερε ότι ο καπετάνιος, με καταγωγή από τις Φιλιππίνες, αγνοείται από τις 3 Ιουλίου και ενώ το πλοίο έπλεε στη Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα, ενώ βρισκόταν στα μισά της διαδρομής μεταξύ της Μάλτας και των νησιών Παντελερία.

    Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Κωνσταντινούπολη και είχε προορισμό το Tanger-Med με την ETA στις 6 Ιουλίου.

    Το Algeciras Express πραγματοποίησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης η οποία διήρκησε από το πρωί της 3ης Ιουλίου έως το πρωί της 5ης Ιουλίου, με τη συμμετοχή και της ακτοφυλακής των παράκτιων κρατών.

    Το πλοίο έφτασε στο Algeciras στις 7 Ιουλίου, και έγινε ενδελεχής έρευνα από την αστυνομία και όλο το πλήρωμα ανακρίθηκε, αλλά η εξαφάνιση του καπετάνιου παραμένει μυστήριο.

    Το Algeciras Express αναχώρησε από το Algeciras στις 12 Ιουλίου, μετά την άφιξη του νέου καπετάνιου. Το Algeciras Express έφτασε στο Tanger-Med την ίδια μέρα, έφυγε στις 13 Ιουλίου.

    Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών, με ανακοίνωση της, τονίζει:

    «Μυστήριο καλύπτει την περίεργη και πρωτοφανή εξαφάνιση Πλοιάρχου από το πλοίο μεταφοράς κοντέινερ και χωρητικότητας 50.790 τόνων στο οποίο ήταν ναυτολογημένος!

    Η υπόθεση άρχισε να εξελίσσεται στις 5 Ιούλη όταν το πλοίο έπλεε από το λιμάνι Γιάλοβα που είναι στη θάλασσα του Μαρμαρά νότια της Κωνσταντινούπολης με προορισμό την Ταγγέρη του Μαρόκου.

    Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας και Ιταλίας διαπιστώνεται η εξαφάνιση του καπετάνιου.

    Με τον κατάπλου του πλοίου στην Αλχεθίρα οι τοπικές αρχές έδωσαν εντολή το πλοίο να παραμείνει αρόδου μέχρι να επιβιβαστεί νέος πλοίαρχος σε αυτό.

    Ταυτόχρονα στο πλοίο ανέβηκαν αστυνομικές αρχές ώστε να κάνουν έρευνες για την εξαφάνιση του Πλοιάρχου.

    Στην έρευνα που ακολούθησε πήραν καταθέσεις και από τους 28 Ναυτεργάτες που ήταν πλήρωμα του πλοίου.

    Επίσης έγιναν έρευνες σε όλο το πλοίο αλλά και στην καμπίνα του αγνοούμενου και διαπίστωσαν ότι αυτή ήταν απόλυτα τακτοποιημένη χωρίς να βρουν κάποιο ίχνος πάλης όπως επίσης συνολικά η έρευνα δεν διαπίστωσε το παραμικρό και από τις καταθέσεις των 28 μελών του πληρώματος.

    Σημειώνεται ότι ο Πλοίαρχος είχε ετοιμάσει σχέδιο πλοήγησης για τις 4 Ιούλη (την επομένη εξαφανίστηκε) το οποίο βρήκαν οι τοπικές αρχές.

    Στο πλοίο ανέλαβε καθήκοντα νέος πλοίαρχος Ουκρανικής εθνικότητας και αυτό αναχώρησε για τον νέο προορισμό του.

    Το πλοίο ανήκει στην ναυτιλιακή εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Δαλακούρα που έχει τα γραφεία της στον Πειραιά και φέρει σημαία Λιβερίας.

    Οι αρχές κήρυξαν μετά τις ενδελεχείς έρευνες τον καπετάνιο ως οριστικά αγνοούμενο».

    Εξάλλου, στην ιστοσελίδα SAFETY4SEA αναφέρει ότι  οι τοπικές αρχές πήραν κατάθεση από τον πρώτο αξιωματικό του πλοίου και μπήκαν στην καμπίνα του αγνοούμενου καπετάνιου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πράκτορες δεν βρήκαν κάτι μη φυσιολογικό, ενώ βρήκαν και το σχέδιο πλοήγησης για την επόμενη μέρα που σχεδίασε ο καπετάνιος.

    Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αναχώρησε από τη Γιάλοβα το μεσημέρι της 30ης Ιουνίου και τρεις ημέρες αργότερα το πλήρωμα παρατήρησε την εξαφάνιση του πλοιάρχου, όταν το πλοίο βρισκόταν στην ανοιχτή θάλασσα, σε διεθνή ύδατα.

    Διαβάστε επίσης:

    Μάχη στην Ένωση Εφοπλιστών: «Αν ερχόταν σήμερα εδώ, θα έφευγε ξαπλωτός» – Όλοι οι διάλογοι Γιουρούκου-Πέππα

    Neptune Lines: Ελληνική σημαία στο νέο απόκτημα της που θα ονομαστεί Tharos



    ΣΧΟΛΙΑ