• Ναυτιλία

    Μάχη στην Ένωση Εφοπλιστών: «Αν ερχόταν σήμερα εδώ, θα έφευγε ξαπλωτός» – Όλοι οι διάλογοι Γιουρούκου-Πέππα

    Μελίνα Τραυλού - Βασίλης Μπακολίτσας - Γιώργος Γιουρούκος

    Μελίνα Τραυλού – Βασίλης Μπακολίτσας – Γιώργος Γιουρούκος


    Το σκηνικό που σας περιγράφω διαδραματίστηκε στη γενική συνέλευση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών που έγινε την Τετάρτη το μεσημέρι στο «Ευγενίδειο Ίδρυμα»:

    Μετά την ομιλία της προέδρου της ΕΕΕ, Μελίνας Τραυλού και την ενημέρωση που έκανε σχετικά με το νέο Συνυποσχετικό που προτείνεται να υπογράψει το συλλογικό όργανο των εφοπλιστών με την κυβέρνηση και για την ανεπίσημη διερεύνηση της φορολόγησης των Ελλήνων εφοπλιστών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζήτησε το λόγο ο δικηγόρος Δημήτρης Πέππας.

    Στην αρχή έγινε κάποια παρανόηση για το ποιόν εφοπλιστή εκπροσωπούσε στην συνέλευση των εφοπλιστών.

    Όμως, διευκρίνισε ο ίδιος ότι εκπροσωπεί τρεις ναυτιλιακές εταιρείες συμφερόντων του εφοπλιστή Βασίλη Μπακολίτσα.

    Με το άκουσμα του ονόματος του Βασίλη Μπακολίτσα, ο εφοπλιστής (ιδρυτής της Technomar Shipping και πρόεδρος της Global Ship Lease) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Εφοπλιστών Γιώργος Γιουρούκος άρχισε να φωνάζει:

    «Αν ερχόταν σήμερα ο Μπακολίτσας θα έφευγε ξαπλωτός, από τις πουστιές που έχει κάνει και από την πουστιά που έκανε με το ακίνητο».

    Ο δικηγόρος Δημήτρης Πέππας, απάντησε στον Γιώργο Γιουρούκο: «Δεν επιτρέπεται να εκτοξεύονται απειλές για τον εφοπλιστή που εκπροσωπώ για μια νόμιμη πράξη, που έκανε».

    Τότε, ο Γιώργος Γιουρούκος του ανταπάντησε λέγοντας: «Εγώ είμαι από την Τρίπολη» για να πάρει την απάντηση από τον Δημήτρης Πέππα: «Εγώ, είμαι από τον Πειραιά».

    Υπενθυμίζεται ότι το ακίνητο που ανέφερε ο Γιώργος Γιουρούκος είναι το ακίνητο επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 1 στον Πειραιά, το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος εκποίησε πρόσφατα.

    Για το ακίνητο αυτό ενδιαφερόταν η ΕΕΕ για να εγκαταστήσει τα γραφεία της, βιβλιοθήκη, αίθουσα συνεδρίων κλπ.

    Μάλιστα τα μέλη της Ένωσης ήταν ενήμερα για τις κινήσεις που έκανε η ΕΕΕ για την αγορά του ακινήτου.

    Η τιμή εκκίνησης που είχε θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν 3,5 εκατ. ευρώ, όμως κατακυρώθηκε σε άλλο πλειοδότη που προσέφερε 4,250 εκατ. ευρώ.

    Λέγεται ότι η ΕΕΕ είχε καταθέσει προσφορά οριακά μικρότερη.

    Ο πλειοδότης ήταν ο εφοπλιστής Βασίλης Μπακολίτσας ο οποίος μπήκε σφήνα στην διαδικασία και  προσέφερε ένα εκατομμύριο ευρώ επιπλέον της τιμής εκκίνησης.

    Σημειώνεται ότι ο Βασίλης Μπακολίτσας είναι μέλος της ΕΕΕ και στις πρόσφατες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του διοικητικού συμβουλίου δεν εξελέγη.

    Αλλά, ας πάμε να δούμε τι έγινε στη συνέχεια:

    Ο δικηγόρος Δημήτρης Πέππας μετά το επεισοδιακό λεκτικό επεισόδιο, κατέθεσε αίτημα αναβολής της γενικής συνέλευσης, προκειμένου να συζητηθούν ορισμένα θέματα του Συνυποσχετικού, αλλά η πρόταση του δεν έγινε δεκτή από το προεδρείο.

    Επειδή υπήρχε ένταση, ο Δημήτρης Πέππας, κατέθεσε εγγράφως την πρόταση του για αναβολή της συνέλευσης, καθώς επίσης και τις απόψεις της ναυτιλιακής εταιρείας Sea Pioneer του Βασίλη Μπακολίτσα και άλλων δύο εταιρειών για το θέμα που ήταν στην ημερήσια διάταξη.

    Επίσης, ο κ. Πέππας κατέθεσε 20σέλιδη γνωμοδότηση του καθηγητή του Δημοσίου Δικαίου, Πάνου Λαζαράτου που αφορά την αντισυνταγματικότητα της δεσμευτικής εθελοντικής προσφοράς για τις εταιρείες που δεν δεχτούν να υπογράψουν το Συνυποσχετικό.

    Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Πέππας, συνοδευόμενος από τους άλλους δύο πληρεξούσιους των εταιρειών του Βασίλη Μπακολίτσα, Χαρίκλεια Πέππα και Άκη Κουγιούμη, αποχώρησαν “γιατί δεν τους δόθηκε ο χρόνος να αναπτύξουν τις απόψεις τους”.

    Τέλος, να αναφερθεί ότι στη συνέλευση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών παραβρέθηκαν και οι Συνταγματολόγοι Νίκος Αλιβιζάτος και Αντώνης Καραμπατζός.

    Η συνέχεια, μάλλον, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες, θα συνεχιστεί στις αίθουσες των Δικαστηρίων.

    Διαβάστε επίσης:

    Ναυτιλία: Μειώνεται η φορολόγηση των μερισμάτων, αυξάνεται η εθελοντική εισφορά των εφοπλιστών



    ΣΧΟΛΙΑ