• Ναυτιλία

    Με θεαματικά κέρδη ξεκίνησε το 2021 για τις ναυτιλιακές μετοχές – Οι ελληνικές εταιρείες που ξεχώρισαν

    Γ. Κούστας, Π. Παππάς, Π. Χατζηιωάνου


    Με το… δεξί μπήκε το νέο έτος για τις περισσότερες ναυτιλιακές μετοχές που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Οι 30 εισηγμένες ναυτιλιακές που καλύπτει η επενδυτική τράπεζα Jefferies ξεπέρασαν σε κέρδη την απόδοση των ευρύτερων δεικτών της αγοράς κατά τις πρώτες συνεδριάσεις του 2021, σημειώνοντας άνοδο κατά μέσο όρο 12,8%, έναντι ανόδου 1,8% για τον δείκτη S&P 500.

    Αναλυτές υποστηρίζουν ότι μετά από το δύσκολο 2020, η ναυτιλιακή αγορά αναμένεται να ανακάμψει το 2021, σημειώνοντας περαιτέρω βελτίωση το 2022.

    Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα ξηρού φορτίου πρωτοστάτησαν, με συνολικά κέρδη 18%, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν τόσο στην αύξηση των ναύλων στη spot αγορά όσο και στα μελλοντικά συμβόλαια. Ο δείκτης Baltic Dry συνέχισε να ενισχύεται, καταγράφοντας τη Δευτέρα υψηλό τριών μηνών.

    Από τις πέντε πιο κερδισμένες μετοχές, οι τρεις ανήκουν στην αγορά ξηρού φορτίου. Ειδικότερα, η μετοχή της  Star Bulk του εφοπλιστή Πέτρου Παππά, από τις 4 Ιανουαρίου 2021 μέχρι και τη συνεδρίαση της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου ενισχύθηκε κατά 24,92%, η μετοχή της  Safe Bulkers, συμφερόντων του Πόλυ Χατζηιωάννου από τις 4 Ιανουαρίου 2021 μέχρι και τη συνεδρίαση της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου κατέγραψε κέρδη 29,23%.

    H Μετοχή της Diana Shipping, συμφερόντων της οικογένειας Παληού,  σημείωσε, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, άνοδο 23,32%. H μετοχή της ναυτιλιακής Globus Maritime Limited, της οικογένειας Φειδάκη ενισχύθηκε κατά 23,47%.

    Κέρδη 13% σημείωσε κατά μέσο όρο ο κλάδος των containerships. Η μετοχή της Danaos Corp, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα, κατέγραψε την πρώτη εβδομάδα του έτους θεαματικά κέρδη 41,3%.

    H Navios Containers του ομίλου της Αγγελικής Φράγκου, σημείωσε άνοδο 16,59% και η Costamare, του εφοπλιστή Κωστή Κωνσταντακόπουλου, ενισχύθηκε κατά 10,6%.

    Ο τομέας του LNG ενισχύθηκε συνολικά κατά 12%, ο κλάδος των τάνκερ σημείωσε κέρδη 11% και του LPG ακολούθησε με άνοδο 7%.

    Γ. Αγγελικούσης: Το πρώτο νεότευκτο δεξαμενόπλοιο της Maran Tankers για το 2021

    AXIA Capital Markets: Financial Advisor της UOG των Πήτερ Γεωργιόπουλου και Λεωνίδα Βροντίση για την απόκτηση της UACC

    Ποιοι εφοπλιστές έκαναν τη μεγάλη έκπληξη το τελευταίο τρίμηνο του 2020 – «Έπεσε» το οχυρό της Oshima 

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ