• Ναυτιλία

    Κωστής Κωνσταντακόπουλος: «Εφοπλιστής της χρονιάς», αγόρασε 44 Bulk Carriers μέσα σε λίγες ημέρες, 43ος κορυφαίος στον κόσμο!

    Κωστής Κωνσταντακόπουλος


    Ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος είναι δεύτερης γενιάς εφοπλιστής, αλλά με ισχυρό ναυτιλιακό DNA και δεν θα μπορούσε αλλιώς, αφού είναι γιος του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, δημιουργού της Costamare.

    Όμως, είναι από εκείνους τους «Γκρηκς» που εντυπωσιάζει με τις κινήσεις του, τις καινοτομίες του, αλλά κυρίως για την διορατικότητα του. Σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς πρωταγωνιστούν τα αδέλφια του, Αχιλλέας και Χρήστος.

    Πριν από λίγες ημέρες, ο Κωστής ανακηρύχθηκε από τους Lloyd’s List «εφοπλιστής της χρονιάς», γιατί αγόρασε μέσα σε λίγες εβδομάδες 40 πλοία Bulk Carriers – ήδη πριν εκπνεύσει το 2021 έχει αγοράσει 44 πλοία και έκλεισε τη συμφωνία να ναυπηγήσει άλλα 8 πλοία – η εταιρεία του είναι η πρώτη που εξέδωσε ομολογιακό δάνειο από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, συμπεριλαμβάνεται στους 100 πιο επιδραστικούς και πλουσιότερους ναυτιλιακούς παράγοντες, κατέχοντας την 43η θέση στον κόσμο, από την 60ή που ήταν το 2020!

    Η στιγμή της βράβευσης από τους Lloyd’s List για τον Κωστή Κωνσταντακόπουλο ήταν ιδιαίτερη συγκινητική. Το αφιέρωσε στη γυναίκα του Ρένα, που πάντα είναι κοντά του.

    Τον προηγούμενο Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η εταιρεία του Κωστή, κατείχε 76 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 6.434.500 dwt, σύμφωνα με την ετήσιο πίνακα με τους εκατομμυριούχους σε τονάζ Έλληνες εφοπλιστές, της Naftiliakis/ Newsfront.

    Με σπουδές στο εξωτερικό, ο Κωστής, το 1998 σε ηλικία 29 ετών ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και το 2006 ανέλαβε τη διαχείριση του ομίλου. Το 2010 σχεδίασε την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Οκτώ + επτά νέα πλοία από την Costamare

    Η Costamare, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, συμφερόντων του Κωστή Κωνσταντακόπουλου επέκτεινε τις τελευταίες ημέρες τον στόλο της με οκτώ νέα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και επτά μεταχειρισμένα πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου.

    Ήδη έχει υπογράψει συμφωνία με ένα ασιατικό ναυπηγείο που δεν κατονομάζεται για δύο πλοία, μεταφορικής ικανότητας 13.000 teu και άσκησε δικαιώματα προαίρεσης για δύο ακόμη νέα πλοία, ίδιας χωρητικότητας και τέσσερα πλοία των 15.000.

    Δεν έχει αποκαλυφθεί τιμή για τα πλοία, τα οποία θα πρέπει να παραδοθούν μεταξύ του τρίτου τριμήνου 2023 και του πρώτου τριμήνου του 2024 και θα ναυλωθούν με μακροπρόθεσμες συμβάσεις σε κορυφαία εταιρεία τακτικών γραμμών. Οι εξαγορές θα χρηματοδοτηθούν από ένα μείγμα ιδίων μετρητών και δανείων.

    Εν τω μεταξύ, η εταιρεία ανέβασε τον στόλο της σε 44 φορτηγά πλοία, προσθέτοντας τα ultramaxes Soho Trader, Soho Merchant και Star Damon, ένα ζευγάρι panamax, το George P και Egyptian Mike και δύο supramaxes, το Belnor και το Belstar. Με εξαίρεση το Soho Trader, το οποίο έχει ήδη ενταχθεί στον στόλο, οι παραδόσεις θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και τον Ιανουάριο του 2022.

    Επισημαίνεται ότι η Costamare, ναύλωσε εφέτος συνολικά 47 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και αποκόμισε έσοδα 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συμπεριλαμβανομένων των δύο νέων συμβάσεων που συνήφθησαν πρόσφατα και των δικαιωμάτων προαίρεσης που ασκήθηκαν, τα συνολικά συμβατικά έσοδα διαμορφώνονται σε 4,8 δισ. δολαρίων με σταθμισμένη διάρκεια χρονοναύλωσης για τον στόλο τα 6,3 χρόνια.

    Με τα 44 πλοία που αποκτήθηκαν εφέτος, ο στόλος της Costamare, έφτασε τα 79 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συνολικής χωρητικότητας περίπου 586.000 teu και συμπεριλαμβάνονται σε αυτά, ένα μεταχειρισμένο πλοίο και δύο νεότευκτων υπό κατασκευή.

    Τον Ιούλιο, η εταιρεία αύξησε τον στόλο του ξηρού χύδην φορτίου σε 37 πλοία. Η τελευταία συμφωνία για επιπλέον επτά πλοία θα αυξήσει τη χωρητικότητα του στόλου χύδην φορτίου σε περίπου 2,38 εκατομμύρια dwt.

    Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος

    Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος είναι απόφοιτος της Ecole Hôtelière de Lausanne. Από το 1997, ηγείται της εταιρείας Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Α.Ε., φορέας ανάπτυξης και λειτουργίας της Costa Navarino, στην οποία σήμερα κατέχει τη θέση του προέδρου. Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε., ιδιοκτήτριας του Hilton Αθηνών.

    Επίσης, είναι πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΟΣΤΑΤΕΡΑ Α.Τ.Ο.Ε.Ε. (εταιρείας συμμετοχών και ανάπτυξης ακινήτων) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. (Aegean Airlines), της CHIPITA A.E. και του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων).

    Είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «The Hellenic Initiativ». Αυτή την εποχή σχεδιάζει το project «Costa Navarino», το οποίο θα υπερβεί συνολικά τα 2,5 δισ. ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα περισσότερες από 11.000 θέσεις εργασίας. Επίσης υπάρχει πρόγραμμα σε εξέλιξη και για την κατασκευή πολυτελών ξενοδοχείων στο Ελληνικό.

    Ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος

    Ο Χρήστος, έκανε ναυτιλιακές σπουδές στο Λονδίνο και ασχολείται με τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Όμως, είχε παράλληλα μεγάλο πάθος για τον πολιτισμό και κυρίως με την έβδομη τέχνη. Ήταν παραγωγός της ταινίας «Αστακός», του βραβευμένου σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου, η οποία κέρδισε βραβείο στις Κάννες το 2015.

    Δημιούργησε την εταιρεία Faliro House το 2008. Επίσης, ήταν παραγωγός της ταινίας του Νίκου Καλογερόπουλου «Οι Ιππείς της Πύλου», που ήταν η πρώτη του ταινία. Μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί για την παραγωγή πάνω από 50 ταινιών, όπως «Voyage of Time» του Τέρενς Μάλικ, «Ο Ιδρυτής μιας Αυτοκρατορίας», του Τζον Λι Χάνκοκ, «Ο Εκλεκτός της Νύχτας» του Τζεφ Νίκολς, «Πριν τα Μεσάνυχτα» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ «Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί» του Τζιμ Τζάρμους και “Greek Freak” για την ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

    Ο ιδρυτής καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος

    Ο καπετάν Βασίλης γεννήθηκε το στις 29 Ιουνίου 1935 στο Διαβολίτσι της Μεσσηνίας, πρόκειται για ένα ορεινό χωριό κοντά στην Καλαμάτα. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα. Ήρθε μετά η Κατοχή. Συμμετείχε στους εθνικούς αγώνες και μέσα από τις γραμμές του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ).

    Το έτος 1948 ήρθε στην Αθήνα, ανήμερα της Υπαπαντής, στις 2 Φεβρουαρίου. Το σπίτι που έμενε ήταν στον Κολωνό. Κάθε ημέρα έπαιρνε το λεωφορείο της γραμμής 10, που έκανε τη διαδρομή Βοτανικός – Ιπποκράτους.

    Κατέβαινε στη στάση Αραχώβης και πήγαινε στην πλατεία Εξαρχείων, όπου μοίραζε σε σπίτια γάλα της ΕΒΓΑ. Στη συνέχεια, έπιανε δουλειά στις 7.30 το πρωί σε μία βιοτεχνία κουμπιών που βρισκόταν στη διασταύρωση Περικλέους και Ευαγγελιστρίας.

    Μετά την εργασία στη βιοτεχνία, κατευθυνόταν στην πλατεία Κουμουνδούρου, όπου ήταν το νυχτερινό Γυμνάσιο. Με το τραμ της γραμμής 4 πήγαινε στο Ρουφ και στη συνέχεια με τα πόδια κατέληγε κατάκοπος στο σπίτι του στον Βοτανικό.

    Τον Ιούνιο του 1953, σε ηλικία 18 ετών, πρωτομπαρκάρισε. Όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος, έτσι «άρχισε το όμορφο ταξίδι μου στη ναυτιλία, ταξίδι γεμάτο μεγάλες συγκινήσεις, αγωνίες, λαχτάρες και χαρές».

    Μιλώντας στις 27 Ιουλίου 2006 στην τελετή άφιξης του τότε μεγαλύτερου πλοίου κοντέινερ στον κόσμο, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, είπε ακόμη ότι: «Θεωρώ πολύ τυχερό τον εαυτό μου που με αυτή την όμορφη γιορτή δίπλα στο μεγάλο και σύγχρονο αυτό πλοίο, στο ίδιο λιμάνι που ξεκίνησα τζόβενο σε ένα παλιό καραβάκι, άμισθος και με πληρωμένη από εμένα την τροφή μου για τους πρώτους τρεις μήνες».

    Από τότε εξελίχθηκε σε όλες τις βαθμίδες της ναυτικής ιεραρχίας. Το έτος 1962 συναντά την Κάρμεν, την οποία τα επόμενα δύο χρόνια τη νυμφεύθηκε και απέκτησαν στη συνέχεια τρία αγόρια. Τον Κωνσταντίνο, το 1969, τον Αχιλλέα, το 1971 και τον Χρήστο το 1974.

    Από το πρώτο φορτηγό…

    Η καριέρα του καπετάν Βασίλη ως εφοπλιστής ξεκίνησε σε ηλικία 27 ετών. Τότε απέκτησε ένα μικρό φορτηγό πλοίο, με δάνειο που πήρε από τον ίδιο τον πωλητή και στη συνέχεια του το χρονοναύλωσε.

    Το 1974 ίδρυσε την εταιρεία Costamare Shipping SA. και σύντομα αγόρασε το πρώτο καράβι του στόλου, ένα μικρό cargo πλοίο το οποίο μετονόμασε σε CARMEN.

    Όταν άρχισε η ναυτιλιακή κρίση, την περίοδο 1982 – 1984, ο καπετάν Βασίλης αγόρασε οκτώ πλοία. Η συνολική τους αξία δεν υπερέβαινε την αξία που θα τα αγόραζαν σε διαλυτήριο πλοίων. Μετά τη χρεοκοπία της εταιρείας τακτικών γραμμών Ελληνικής του Γρ. Καλλιμανόπουλου, προσέλαβε το εξειδικευμένο προσωπικό της και προσπάθησε να εισέλθει δυναμικά στην αγορά των τακτικών γραμμών, ως ναυλωτής πλοίων σε εταιρείες που εξυπηρετούσαν ήδη τις γραμμές. Δίπλα του ήταν ο αδελφός του Θεοφάνης Κωνσταντακόπουλος.

    Μέσα σε μία εικοσαετία η εταιρεία γιγαντώθηκε, αφού στη διάρκεια αυτών των χρόνων ανανεώθηκε σημαντικά ο στόλος με νεότερα πλοία. Το έτος 2000, η Costamare διαχειριζόταν 35 πλοία, των οποίων η μεταφορική ικανότητα έφτανε τα 1.560.000 dwt. Το 1996 ο καπετάν Βασίλης εξελέγη πρόεδρος (ο τέταρτος στη σειρά) της Helmepa και στη συνέχεια το 2000 ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος.

    Από τις αρχές του 2000, η εταιρεία κατήρτισε ένα μεγαλεπήβολο επενδυτικό σχέδιο που προσέγγισε το 1 δισ. δολάρια για την κατασκευή νεότευκτων πλοίων μεταφοράς κοντέινερ.

    Μάλιστα, το έτος 2006, η εταιρεία παρέλαβε το μεγαλύτερο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Το μήκος του μεγαλύτερου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο ήταν ίσο με τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπορούσε να μεταφέρει 9.500 εμπορευματοκιβώτια.

    Το προηγούμενο μεγαλύτερο πλοίο κοντέινερ το είχε παραλάβει το 2000, πάλι ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος. Το μήκος του πλοίου ήταν 350,56 μέτρα και πλάτος 43 μέτρα, ενώ η ταχύτητα έφτανε μέχρι και τους 25,5 κόμβους την ώρα. Το μέγιστο βύθισμα ήταν 14,5 μέτρα και μετέφερε 107.000 τόνους φορτίου.

    Το πλοίο αυτό ήρθε στον Πειραιά στις 27 Ιουλίου του 2006, ονομάσθηκε «Cosco Hellas» και ύψωσε την ελληνική σημαία. Ήταν το πέμπτο πλοίο, στη σειρά της νέας γενιάς νεότευκτων που παρέλαβε συνολικά η Costamare, από τα κινεζικά ναυπηγεία της Σαγκάης. Η συνολική επένδυση των πέντε πλοίων – μαμούθ ανήλθε σε 600 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ταυτόχρονα ναυλώθηκαν για δώδεκα χρόνια στον κινεζικό κολοσσό Cosco, με το αστρονομικό ποσό των 900 εκατ. δολαρίων.

    Με άλλα λόγια, στα επόμενα χρόνια όχι μόνο εξασφαλίστηκε η απόσβεση των πλοίων, αλλά κατοχύρωσε και κέρδη 300 εκατ. δολαρίων και επιπλέον. Αναφερόμενος ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στον κ. Β. Κωνσταντακόπουλο, στη διάρκεια της τελετής είπε:

    «Καπετάν Βασίλη, είμαι βέβαιος ότι η παρουσία σου σε αυτόν τον χώρο, περισσότερο από μισό αιώνα, σου έδωσε πολλές χαρές αλλά και μεγάλες εμπειρίες. Εκείνο που νομίζω ότι αξίζει να ειπωθεί δημόσια, είναι ότι υπήρξες πρότυπο επιχειρηματικής δράσης και επιτυχίας, αλλά, συνάμα, και κοινωνικής ευθύνης. Και το λέω αυτό, όχι τόσο για να κάνω φιλοφρόνηση όσο γιατί νομίζω ότι αξίζει τον συμβολισμό να χρησιμεύει το δικό σου παράδειγμα, με την ευχή να βρει άξιους συνεχιστές και στην ίδια σου την οικογένεια αλλά και στην ευρύτερη κοινότητα των ναυτικών της χώρας μας. Και, τέλος, μια πατροπαράδοτη ευχή: Καλές θάλασσες στο ”Cosco Hellas”».

    Μια πρόταση που τάραξε τα νερά

    Η εταιρεία απασχολούσε τότε αποκλειστικά Έλληνες ναυτικούς, που σε ετήσια βάση ξεπερνούσαν τους 1.000, όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι εκτός από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, ήταν ασφαλισμένοι σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, για εφάπαξ 80.000 ευρώ, το οποίο θα εισπράξουν, όταν αυτοί συνταξιοδοτηθούν.

    Τη ναυτιλιακή εταιρεία του ομίλου, που δημιούργησε ο κ. Βασ. Κωνσταντακόπουλος, ανέλαβε ο γιος του Κωνσταντίνος, ενώ με τις επενδύσεις εκτός ναυτιλίας ασχολείται ο δεύτερος γιος του Αχιλλέας και με το εργοστάσιο εξόρυξης και επεξεργασίας ορυκτών ο τρίτος γιος του Χρήστος.

    Ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου διέθετε συμμετοχές στην αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines, ενώ είχε και μεγάλο ποσοστό μετοχών στη First Business Bank, τις οποίες πώλησε το 2006 στον εφοπλιστή κ. Β. Ρέστη.

    Ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος στην αρχή της χρονιάς του 2005 τάραξε στην κυριολεξία τα νερά όταν στην κοπή της πίτας του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, απαντώντας σε πρόσκληση του υπουργού Εργασίας κ. Π. Παναγιωτόπουλου να επενδύσουν οι εφοπλιστές στην πατρίδα τους, τόλμησε να καυτηριάσει την ελληνική γραφειοκρατία. Λίγο αργότερα διατύπωσε δημόσια την πρότασή του να δημιουργηθεί από την κυβέρνηση γραφείο υποδοχής μεγάλων επενδύσεων.

    Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής αφουγκράστηκε τις απόψεις του και τον κάλεσε σε ιδιαίτερη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ύστερα από μερικές εβδομάδες, στις 5 Απριλίου 2005, και συζήτησαν αναλυτικά για το τι ακριβώς απαιτείται, ώστε να διευκολυνθούν οι εφοπλιστές και οι άλλοι ιδιώτες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

    Η πίκρα του καπετάν Βασίλη ήταν δικαιολογημένη από την ταλαιπωρία που είχε υποστεί για την προσπάθειά του να επενδύσει στην ξηρά.

    Το έτος 1997 οραματίστηκε μία μεγάλη τουριστική επένδυση στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην Καλαμάτα, όπου το συνολικό κόστος θα υπερέβαινε στην πρώτη φάση τα 300 εκατομμύρια ευρώ και η ολοκλήρωσή της τα 600 εκατ. ευρώ.

    Ο καπετάν Βασίλης δεν ασχολιόταν μόνο καράβια. Κατασκεύασε, στη Βόρεια Ελλάδα, εργοστάσιο εξόρυξης και επεξεργασίας ορυκτών. Η βιομηχανία ΓΕΩ λειτουργεί στα Γρεβενά. Αυτό που δεν είναι γνωστό στην Ελλάδα, είναι ότι χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες ο κ. Β. Κωνσταντακόπουλος είχε δημιουργήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μία σύγχρονη πόλη, που η συνολική της έκταση είναι 2.000 τετραγωνικά μέτρα και η κεντρική της λεωφόρος φέρει το όνομα της Μελίνας Μερκούρη.

    Επίσης, σε άλλη Πολιτεία έχει αγοράσει 16.000 στρέμματα στα οποία έχει δημιουργήσει έναν πρότυπο αμπελώνα και όλη την παραγωγή την έχει προπωλήσει για μια δεκαετία. Ο ίδιος δήλωνε ότι «δεν θα αφήσω τα καράβια για να γίνω ξενοδόχος και βιομήχανος», όμως, η εξέλιξη των επιχειρήσεων του από τα παιδιά του κινούνται σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Ο καπετάν Βασίλης πέθανε στις 25 Ιανουαρίου του 2011.

    Η Κάρμεν

    Η Kάρμεν Kυρίτση, καταγόμενη από την περιοχή του Τυρνάβου της Λάρισας ήταν η γυναίκα του καπετάν Βασίλη, την οποία γνώρισε το 1962 και την νυμφεύθηκε το 1964. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά ακολούθησε το επάγγελμα της αεροσυνοδού. Πολλές φορές ο καπετάν Βασίλης ομολογούσε, για την γυναίκα του:

    «Ό,τι έγινα σήμερα το οφείλω στη σύζυγό μου, την Kάρμεν, αυτή με στήριξε και με καθοδήγησε. Tα πάντα τα χρωστώ σ’ εκείνη. Eίναι εξαιρετική σύζυγος, μάνα, πεθερά και γιαγιά. Μεγάλωσε σε ένα χωριό στην περιοχή του Tυρνάβου. Yπήρξε η πρώτη κοπέλα από την περιοχή της που τελείωσε το γυμνάσιο και σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Aθηνών. Για εμένα ήταν σημαντικό που μια όμορφη, μορφωμένη και ευκατάστατη κοπέλα, η οποία μπορούσε να παντρευτεί όποιον ήθελε και να τον έχει στη στεριά, προτίμησε έναν άντρα ναυτικό που έλειπε για μεγάλα διαστήματα από το σπίτι».

    Εκείνος καπετάνιος, εκείνη αεροσυνοδός, συναντιόντουσαν κάθε 15 ημέρες στη Χάιφα, ενώ δύο μήνες το χρόνο, Γενάρη και Φλεβάρη, πήγαινε στο πλοίο μαζί του, αφού έπαιρνε άδεια χωρίς αποδοχές. Αλλά, η ζωή τους άλλαξε το 1969, όταν γεννήθηκε ο Κωστής.

    Διαβάστε επίσης:

    Super deal για την Costamare: Νέα παραγγελία οκτώ containerships – Στα 44 αύξησε τα bulker του στόλου της

    Στην πρώτη θέση της Κατηγορίας «Α» του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) εξελέγη η Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ