ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
“H γεωπολιτική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και οι εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ τα συμπαρασύρουν όλα -παραγωγή, βιομηχανικά προϊόντα, πετρελαιοειδή και τα υποπαράγωγά τους, τρόφιμα, τα εισιτήρια- όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη”, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας.
Σε συνέντευξή του στο OPEN, επεσήμανε ότι οι αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου έως και 10% μέσα σε λίγα 24ωρα, εντείνει τον διεθνή προβληματισμό για τις μεταφορές και τις τιμές των προϊόντων.
“Με ανησυχεί πολύ η κατάσταση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στη διεθνή σκακιέρα γίνεται μια προσπάθεια. Το Ισραήλ αισθάνεται ότι απειλείται – απειλείται η ύπαρξή του από το καθεστώς των Μουλάδων στο Ιράν. Δεν είναι μόνο οι βομβαρδισμοί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις και στη στρατιωτική ηγετική ομάδα. Υπάρχει μια διάχυτη πεποίθηση ότι έχει προκριθεί και αλλαγή καθεστώτος. Δεν βλέπουμε αποκλιμάκωση, όσο κι αν το ευχόμαστε. Αντιθέτως, βλέπουμε καθαρές πολεμικές επιχειρήσεις σε εξέλιξη. Ο Πρωθυπουργός μίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του. Η απειλή που διατυπώνεται από το καθεστώς στο Ιράν απέναντι στην ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ, είναι ευθεία και σοβαρή” τόνισε ο κ. Κικίλιας.
Για τους Έλληνες που είτε εργάζονται, είτε αυτό το διάστημα βρίσκονται ως επισκέπτες στο Ισραήλ -και ενδεχομένως και στο Ιράν- ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια, βάσει της εξέλιξης των επιχειρήσεων.
Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής έχουν αποστείλει, ήδη, τρία ειδικά σήματα με σαφείς οδηγίες στα πλοία με ελληνική σημαία ή σε ελληνόκτητα πλοία που βρίσκονται εντός ή γύρω από τα Στενά του Ορμούζ, επισημαίνοντας ότι “πάνω από όλα είναι η προστασία των ναυτικών μας και των πλοίων μας”.
Σχετικά με την ετοιμότητα του Λιμενικού Σώματος, ο Βασίλης Κικίλιας επιβεβαίωσε ότι η εντολή για διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα έχει δοθεί από τον Πρωθυπουργό και αφορά όλα τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, σημειώνοντας ότι “οι συνθήκες είναι δυσμενείς και δεν παρατηρείται προς το παρόν αποκλιμάκωση”.
Διαβάστε επίσης:
Το παρασκήνιο της επιλογής Σκρέκα στη θέση του γραμματέα της ΝΔ και η ομάδα κρούσης της Πειραιώς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Έγραψε ιστορία και γέμισε και τα ταμεία της η ΑΕΚ με την πρόκριση στα προημιτελικά
- Φυσικό αέριο: Υποχωρούν οι τιμές στην Ευρώπη μετά στο σήμα ΗΠΑ-Ισραήλ ότι ο πόλεμος «ίσως τελειώσει πιο γρήγορα»
- Κικίλιας: Γίνεται προσπάθεια να εξευρεθούν ευρωπαϊκά κεφάλαια για την ανάσχεση των τιμών της ενέργειας
- Άλλα δύο πλοία χτυπήθηκαν στο Στενό του Ορμούζ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.