• Ναυτιλία

    Οι Έλληνες εφοπλιστές έφεραν το 2022 στην Ελλάδα ναυτιλιακό συνάλλαγμα 21 δισ. ευρώ

    Έλληνες εφοπλιστές


    Η ναυτιλία αποτελεί έναν από τους πιο παραγωγικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας μέσω της οικονομικής, κοινωνικής και στρατηγικής συμβολής της.

    Η συνολική συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία αγγίζει το 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ενώ δημιουργεί άμεσα και έμμεσα εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα., αναφέρει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, στην ετήσια έκθεση της για την ελληνική και παγκόσμια ναυτιλία.

    Η ναυτιλία, τονίζει η ΕΕΕ, παρέχει μεγάλες χρηματορροές στην ελληνική οικονομία και προσθέτει:

    Το 2022 οι εισροές στο ελληνικό ισοζύγιο πληρωμών από τις θαλάσσιες μεταφορές ξεπέρασαν τα 21 δισ. ευρώ, αποτελώντας τη μεγαλύτερη συνεισφορά που καταγράφηκε τα τελευταία 20 χρόνια.

    Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι για την περίοδο 2012-2022 η ναυτιλία συνεισέφερε 148 δισ. ευρώ σε εισροές στην ελληνική οικονομία, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο του κλάδου για την Ελλάδα.

    Η ναυτιλία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά ενός ακμάζοντος κλάδου ναυτιλιακών υπηρεσιών στη χώρα μας, προσελκύοντας επενδύσεις και καινοτομία.

    Οι Έλληνες πλοιοκτήτες επενδύουν επίσης σε μεγάλο βαθμό και σε πολλούς άλλους οικονομικούς τομείς στην Ελλάδα, όπως η τεχνολογία, οι υπηρεσίες, η αγορά ακινήτων, ο τουρισμός κ.α., αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία της ναυτιλίας στην οικονομία της χώρας.

    Διαβάστε επίσης:

    Η συγκίνηση του Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη κατά την πρώτη άφιξη του «Άνεμος» στο λιμάνι της Σίφνου

    GasLog (Πήτερ Γ. Λιβανός): Κέρδη 118,4 εκατ. δολαρίων και έσοδα 459 εκατ. δολάρια

    Οι Έλληνες εφοπλιστές αύξησαν την χωρητικότητα του στόλου τους κατά 50% μέσα σε 10 χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ