• Ναυτιλία

    Globus Maritime (Θ. Φειδάκης): Εκτίναξη εσόδων, συρρίκνωση ζημιών και νέα εξαγορά πλοίου

    Θάνος Φειδάκης


    Βελτίωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων και μείωση των ζημιών κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ανακοίνωσε η εταιρεία Globus Maritime Limited, συμφερόντων της οικογένειας Φειδάκη. Επίσης προχώρησε στην εξαγορά ενός ακόμη bulker αυξάνοντας τον αριθμό των πλοίων της σε εννέα.

    Παρά την αύξηση των εσόδων η ναυτιλιακή επιβαρύνθηκε από την αύξηση του λειτουργικού κόστους λόγω της πανδημίας.

    Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο ναυτιλιακή, εμφάνισε συρρίκνωση των ζημιών της στα 23.000 δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 έναντι 4,2 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου οι ζημιές περιορίστηκαν σε 800.000 δολάρια έναντι 13,1 εκατ. δολαρίων πέρυσι.

    Τα έσοδα της εταιρείας εκτινάχθηκαν λόγω της αύξησης των ναύλων στα 6,8 εκατ. δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, έναντι 2,3 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

    Από την άλλη πλευρά, τα λειτουργικά έξοδα, αυξήθηκαν κατά 1 εκατ. δολάρια ή ποσοστό 51% και ανήλθαν σε 3 εκατ. δολάρια κατά την περίοδο των τριών μηνών που έληξαν στις 30 Ιουνίου 2021, σε σύγκριση με 2 δολάρια εκατομμύρια κατά την ίδια περίοδο το 2020.

    Η αύξηση προκλήθηκε κυρίως από το κόστος επαναπατρισμού και αλλαγής των πληρωμάτων, της προμήθειας ανταλλακτικών, τις επισκευές και τις καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας, που διόγκωσαν το κόστος λειτουργιών.

    Η διοίκηση της Globus Maritime Limited επισήμανε μεταξύ άλλων: “Πιστεύουμε ότι η εταιρεία έχει ισχυρό ισολογισμό και ο αυξανόμενος στόλος θα μας βοηθήσει να εκμεταλλευτούμε πλήρως την δυνατή αγορά. Διατηρούμε την προσοχή μας εστιασμένη στους μελλοντικούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς και συνεχίζουμε τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του στόλου μας σε αυτή τη βάση. Είμαστε βέβαιοι ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να επωφεληθούμε από την ισχυρή ναυλαγορά και να δημιουργήσουμε μακροπρόθεσμη αξία στους μετόχους μας”.

    Νέες εξαγορές πλοίων

    Στις 9 Ιουνίου η εταιρεία παρέλαβε το Kamsarmax Diamond Globe, χωρητικότητας 82,027 dwt κατασκευής 2018, το οποίο εξαγόρασε έναντι 27 εκατ. δολάρια, με μετρητά.

    Στις 20 Ιουλίου εντάχθηκε στο στόλο της το χωρητικότητας 80,655 dwt Power Globe, κατασκευής 2011, που απέκτησε στην τιμή των 16,2 εκατ. δολαρίων.

    Επίσης, η Globus Maritime ανακοίνωσε ότι στις 22 Σεπτεμβρίου προχώρησε σε συμφωνία για την εξαγορά του χωρητικότητας 81,837 dwt, Peak Liberty, κατασκευής 2015, έναντι 28,4 εκατ. δολαρίων. Η παράδοση του αναμένεται κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

    H ναυτιλιακή διαθέτει στόλο με οκτώ πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου – χωρίς τη νέα εξαγορά- συνολικής χωρητικότητας 544,420 dwt, μέσης ηλικίας 10,3 ετών.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ