Ναυτιλία

Γιάννης Κούστας: Σημαντικά κέρδη για τη Danaos από την Zim

Δρ. Γιάννης Κούστας


Σε νέες πωλήσεις μετοχών που κατέχει στην ισραηλινή ναυτιλιακή ZΙΜ Integrated Shipping προχώρησε η Danaos Corporation του δρ. Γιάννη Κούστα, διατηρώντας, ωστόσο, σημαντικό ποσοστό συμμετοχής σε αυτήν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της SEC, η Danaos, κατέχει πλέον 7,186,950 μετοχές της ZIM, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 6,1% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Λίγο πριν την δημόσια εγγραφή της εταιρείας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ZΙΜ Integrated Shipping, τον περασμένο Ιανουάριο, για την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η ναυτιλιακή του κ. Κούστα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της, καθώς κατέχοντας ποσοστό 10,2%, ενώ μετά την αρχική δημόσια εγγραφή, διατήρησε ποσοστό 8,86%.

Η Danaos απέκτησε μερίδιο στη ZΙΜ, η οποία ναυλώνει πλοία της, το 2014 κατά τη διάρκεια αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Έκτοτε η ελληνική ναυτιλιακή παρέμεινε μέτοχος της ισραηλινής εταιρείας και μάλιστα το 2020 προχώρησε σε αγορές μετοχών αυξάνοντας το ποσοστό της.

Τον περασμένο Ιούνιο πούλησε 2 εκατομμύρια μετοχές μειώνοντας τη συμμετοχή της στο 7,35% του μετοχικού κεφαλαίου της ZIM.  Η πώληση έγινε στην τιμή των 40 δολαρίων ανά μετοχή, πολύ υψηλότερα από την τιμή εισαγωγής των 15 δολαρίων. Η συγκεκριμένη πώληση απέφερε στη Danaos κέρδη 76,4 εκατ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι έκτοτε η μετοχή της ZIM έχει σκαρφαλώσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, κλείνοντας στη συνεδρίαση της 11ης Ιανουαρίου στα 61,44 δολάρια.

Αν και κατά την τελευταία ενημέρωση της κεφαλαιαγοράς δεν αναφέρεται η χρονική στιγμή της πώλησης των μετοχών της ΖΙΜ από την Danaos, ούτε και η τιμή πώλησης ανά μετοχή, το γεγονός ότι αυτές διαπραγματεύονταν σε όλο το χρονικό διάστημα αρκετά υψηλότερα από την τιμή απόκτησης τους από τη ναυτιλιακή του κ. Κούστα, δείχνει ότι η ρευστοποίηση της απέφερε κέρδη.

Η δημόσια εγγραφή της ZIM ήταν η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια εισαγωγής ναυτιλιακής στο αμερικανικό χρηματιστήριο από το 2015, γεγονός που αποδίδεται από τους αναλυτές στην καλή συγκυρία: ο κλάδος των εμπορευματοκιβωτίων ήταν στις αρχές του 2021 -και παραμένει ακόμη- ισχυρός λόγω της αύξησης των μεταφορών εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια των περιορισμών της πανδημίας.

Κατά τους 11 μήνες του 2021 η μετοχή της ισραηλινής εταιρείας κατέγραψε κέρδη άνω του 300%, καθώς η διαπραγμάτευση της ξεκίνησε στο τέλος του περασμένου Ιανουαρίου.

Εξίσου εκρηκτικά κέρδη εμφάνισε και ο τίτλος της Danaos, που ενισχύθηκε πέρυσι κατά 253% και ήταν μία από τις ναυτιλιακές μετοχές με τις καλύτερες αποδόσεις.

 Διαβάστε ακόμη:

Lavinia (Λασκαρίδης): Eνδιαφέρον για την εξαγορά τάνκερ της Pillarstone – Ποιοι άλλοι δείχνουν κινητικότητα στην αγορά των MR

Νέος «τιμονιέρης» στην GasLog ο Paolo EnoiziΣΧΟΛΙΑ