• Ναυτιλία

    Γ. Μελισσανίδης: Deal σε συμφέρουσα τιμή για πλοίο της Aegean Shipping Management

    Γιώργος Μελισσανίδης

    Γιώργος Μελισσανίδης


    Μακροχρόνια ναύλωση για ένα από τα δύο της τάνκερ τύπου aframax φέρεται να εξασφάλισε η ναυτιλιακή Aegean Shipping Management, συμφερόντων της οικογένειας Μελισσανίδη, και μάλιστα σε πολύ ικανοποιητική τιμή.

    Σύμφωνα με ναυτιλιακές πηγές, το πλοίο Green Attitude (χωρητικότητας 112.000 dwt, κατασκευής 2018) ναυλώθηκε από την Trafigura για δύο χρόνια, με διαδοχικές οψιόν για δύο ετήσιες ανανεώσεις, στην τιμή των 25.000 δολαρίων ημερησίως.

    Η Aegean είχε παραγγείλει το Green Attitude μαζί με το αδελφό του πλοίο, Green Aura (που παραδόθηκε το 2019) στα ναυπηγεία Cosco Zhoushan της Κίνας τον Απρίλιο του 2016, έναντι 41,8 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με αναφορές της περιόδου εκείνης. Αρχικά σχεδίαζε να αποκτήσει τέσσερα νεότευκτα πλοία, όμως τελικά μείωσε την παραγγελία της στα δύο πλοία.

    Το Green Attitude είχε ναυλωθεί στα τέλη της περασμένης χρονιάς από την αμερικανική Mjolner Shipping, ενώ το Green Aura πρόσφατα ναυλώθηκε για έναν χρόνο από τη Vitol, χωρίς να αποκαλυφθεί η τιμή ναύλωσης.

    Πέρα από τα δύο αυτά aframaxes, η Aegean έχει στον στόλο της τρία τάνκερ παραγώγων, χωρητικότητας 50.000 dwt το καθένα, που κατασκευάστηκαν το 2014 στα ναυπηγεία Dae Sun Shipbuilding & Engineering της Νότιας Κορέας. Όλα είναι δεσμευμένα από την Stena Bulk με μακροχρόνια ναύλωση, η οποία όμως λήγει σύντομα. Το τέταρτο από τα αδελφά τάνκερ του «πράσινου στόλου» της εταιρείας, το Green Hellas, πουλήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο σε εταιρεία του Χονγκ Κονγκ έναντι 26 εκατομμυρίων δολαρίων περίπου και έχει μετονομαστεί σε Forever Melody.

    To παλαιότερο τάνκερ στον στόλο της Aegean, το Rizopon (χωρητικότητας 35.000 dwt, κατασκευής 1999), πωλήθηκε τον Μάρτιο σε εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έναντι 4,75 εκατ. δολαρίων και έχει μετονομαστεί σε Maxstar.



    ΣΧΟΛΙΑ