• Ναυτιλία

    Γ. Μ. Χατζηπατέρας: Πρωτοποριακό εγχείρημα με ψηφιακή πλατφόρμα χρηματοδότησης πλοίων


    Μία ανεξάρτητη πλατφόρμα εναλλακτικής χρηματοδότησης πλοίων μέσω tokenization λανσάρει η ναυτιλιακή εταιρεία Magma Maritime, που ελέγχεται από τον εφοπλιστή Γιάννη Μ. Χατζηπατέρα (εξάδελφος του Γιάννη Π. Χατζηπατέρα), επιτρέποντας τη μερική ιδιοκτησία πλοίων.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, τα βασιζόμενα σε πλοία tokens θα είναι διαπραγματεύσιμα σε μία πλήρως ρυθμιζόμενη αγορά, δημιουργώντας μία δευτερογενή αγορά για τα tokens. Η πλατφόρμα θα εστιάζει στη δημιουργία ενός βιώσιμου στόλου, μέσω της απόκτησης και αναβάθμισης νέων πλοίων σύμφωνα με τα πρότυπα Poseidon Principles για την αειφορία.

    Η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με πιθανούς επενδυτές προκειμένου να αντλήσει αρχικά 200 εκατομμύρια δολάρια, με τα οποία θα αγοράσει σύγχρονα πλοία ξηρού φορτίου, των οποίων η ιδιοκτησιακή δομή θα βασίζεται στα tokens.

    «Η νέα προσφορά είναι για εφοπλιστές που θα ήθελαν πιο διαχειρίσιμες και πιο ρευστές ναυτιλιακές συμμετοχές και για θεσμικούς επενδυτές που αναζητούν άμεση έκθεση στη ναυτιλιακή αγορά, αλλά δεν διαθέτουν απαραιτήτως τεχνικές γνώσεις. Η προσφορά ενδιαφέρει επίσης τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θέλουν να αναχρηματοδοτήσουν την υπάρχουσα έκθεσή τους σε χρέος αυτής της κατηγορίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Magma Maritime.

    Η εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση μεταχειρισμένων πλοίων, όχι παλαιότερων των πέντε ετών, για πιθανές επενδύσεις.

    «Η ναυτιλιακή βιομηχανία εστιάζει περισσότερο στη βιωσιμότητα προκειμένου να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη χρήσης νεότερων, πιο αποδοτικών πλοίων, και η νέα μας πρόταση θα επιτρέψει να συμβεί αυτό με οικονομικά αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο. Καθιστά επίσης ευκολότερο για θεσμικούς επενδυτές να αποκτήσουν έκθεση στον ναυτιλιακό τομέα, διαφοροποιώντας τα χαρτοφυλάκιά τους περαιτέρω με tokens στηριζόμενα σε πλοία», δήλωσε ο Γιάννης Μ. Χατζηπατέρας.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Magma Maritime, Andrew Graham, ανέφερε: «Τα τελευταία χρόνια ο τομέας [της ναυτιλίας] έχει βιώσει μία δραματική μείωση στον αριθμό των τραπεζών που προσφέρουν χρηματοδότηση για πλοία, δημιουργώντας μία πραγματική ανάγκη για μία νέα χρηματοδοτική προσέγγιση. Πιστεύουμε ότι η έμφαση στη βιωσιμότητα είναι πλέον επιτακτική για να ευημερήσει ο τομέας και η Magma μπορεί να βοηθήσει στην υλοποίησή της με τα πλοία χρηματοδοτούμενα από tokens».

    Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο η start-up επιχείρηση New Shore, με έδρα το Αμβούργο, παρουσίασε επίσης μία χρηματοδοτική πλατφόρμα με βάση tokens.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διοικητικό συμβούλιο της Magma Maritime συμμετέχουν τόσο ο Γιάννης Μ. Χατζηπατέρας, όσο και ο Γιάννης Π. Χατζηπατέρας.



    ΣΧΟΛΙΑ