• Ναυτιλία

    Γ. Οικονόμου: Η Transocean εξαγοράζει την Ocean Rig! Οι λεπτομέρειες για το “χρυσό” deal των 2,7 δισ. δολαρίων

    Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips

    Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips


    Την εξαγορά της εταιρίας γεωτρήσεων Ocean Rig, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου ανακοίνωσε η ελβετική Transocean Ltd, σε ένα deal συνολικής αξίας περίπου 2,7 δισ. δολ., το οποίο θα περιλαμβάνει μετρητά και μετοχικές συναλλαγές. Στη συμφωνία περιλαμβάνονται και τα αναδιαρθρωμένα χρέη της Ocean Rig.

    Συγκεκριμένα, το τίμημα της συναλλαγής θα διαμορφωθεί σε 1.6128 νέες μετοχές της Transocean και 12,75 δολ. σε μετρητά για κάθε μία κοινή μετοχή της Ocean Rig, δηλαδή η συνολική αξία θα ανέλθει σε 32,28 δολ. ανά μετοχή της εξαγορασθείσας εταιρίας, με βάση την τιμή κλεισίματος στις 31 Αυγούστου 2018. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα premium κατά 20,4% σε σχέση με τη μέση τιμή 10 ημερών του τίτλου. Η Transocean σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την εξαγορά με συνδυασμό μετρητών και χρηματοδότησης από τη Citi.

    Σημειώνεται ότι η συναλλαγή εγκρίθηκε ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο και των δύο εταιριών.

    Όταν ολοκληρωθεί η συγχώνευση, οι μέτοχοι της Transocean θα κατέχουν περίπου το 79% και οι μέτοχοι της Ocean Rig το 21%, της νέας εταιρίας που θα δημιουργηθεί.

    Ο στόλος της Ocean Rig αποτελείται από εννέα γεωτρύπανα βαθέων υδάτων και δύο για σκληρό περιβάλλον. Επίσης, περιλαμβάνει και δύο ακόμη γεωτρύπανα βαθέων υδάτων που βρίσκονται υπό κατασκευή στο ναυπηγείο Samsung Heavy Industries με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης. Η παράδοση τους έχει οριστεί για το τρίτο τρίμηνο του 2019 και το τρίτο τρίμηνο του 2020 αντίστοιχα.

    Ο συνολικός στόλος της νέας εταιρίας θα περιλαμβάνει 57 πλοία γεωτρήσεων.

    Ο Pankaj Khanna, Πρόεδρος και CEO της Ocean Rig σχολίασε: “Αυτή η στρατηγική κίνηση της Ocean Rig και της Transocean δημιουργεί ένα παγκόσμιο στόλο έτοιμο να επωφεληθεί από την ανάκαμψη της αγοράς. Προσθέτοντας τα υψηλών προδιαγραφών πλοία μας στον κορυφαίο στόλο της Transocean, δημιουργείται μία εταιρία που θα έχει το μεγαλύτερο και πιο εξοπλισμένο τεχνολογικά στόλο πλοίων γεωτρήσεων τόσο βαθέων υδάτων όσο και σκληρού περιβάλλοντος. Η συναλλαγή αυτή θα φέρει σημαντικά οφέλη στους μετόχους και των δύο εταιριών”.

    “Η προτεινόμενη εξαγοράς της Ocean Rig αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για να συνεχίσουμε την ισχυροποίηση του στόλου μας χωρίς να διακυβεύεται η ρευστότητα ή ο συνολικός ισολογισμός μας”, επισήμανε ο Πρόεδρος και CEO της Transocean, Jeremy Thigpen.

    Επίσης τόνισε: “Αυτός ο συνδυασμός με την Ocean Rig ενισχύει περαιτέρω τις σχέσεις μας με στρατηγικής σημασίας πελάτες, διευρύνοντας παράλληλα την παρουσία μας στις σημαντικές αγορές της Βραζιλίας, της Δυτικής Αφρικής και της Νορβηγίας. Μας επιτρέπει επίσης να μειώσουμε το κόστος μας ανά ενεργό εξέδρα.”

    Σημειώνεται ότι μετά τη συγχώνευση δεν αναμένονται αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της Transocean, στην εκτελεστική ομάδα διαχείρισης ή στην εταιρική δομή της λόγω της εξαγοράς. Η έδρα της εταιρίας θα παραμείνει στο Steinhausen, στην Ελβετία, ενώ θα συνεχίσει να έχει σημαντική παρουσία στις πόλεις Χιούστον, Τέξας, Αμπερντίν, Σκωτία και στο Στάβανγκερ της Νορβηγίας.

    Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019.

    Pankaj Khanna
    Pankaj Khanna

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Αφοί Στεφάνου: Εντυπωσιακή αγορά ενός capesize έναντι 20,5 εκατ. δολαρίων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Και εγένετο Century Bulk Carriers Management: Η νέα διαχειρίστρια εταιρεία των bulkers της Chandris

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Π. Παππάς: Συμφωνία έκπληξη από τη Star Bulk! Τα νέα πλοία που αγοράζει ο εφοπλιστής

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Οικονόμου: Ο ισχυρότερος μέτοχος της Dryships. Πόσο και πώς αυξάνεται το ποσοστό του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κλέλια Χατζηιωάννου: Η βάπτιση της Άννας, η συγκίνηση της ευτυχισμένης μανούλας και η χαρά των Χατζηιωάννου



    ΣΧΟΛΙΑ