• Ναυτιλία

    Γ. Χατζηπατέρας: Ποιος μέτοχος ζητά από την Dorian LPG να σταματήσει τις αγορές ιδίων μετοχών και γιατί

    • Newsroom

    Γιάννης Χατζηπατέρας, εφοπλιστής


    Την απόσυρση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών που βρίσκεται σε εξέλιξη ζήτησε από τη ναυτιλιακή Dorian LPGσυμφερόντων του εφοπλιστή Γιάννη Χατζηπατέρα, ένας εκ των μετόχων της εταιρείας.

    Με επιστολή του προς την ναυτιλιακή ο Phillip Oppenheimer, ιδρυτής του επενδυτικού fund Oppenheimer + Close, υποστήριξε ότι ο ισχυρός ισολογισμός και η σταθερή ρευστότητα σε συνδυασμό με το discount που διαπραγματεύονται οι μετοχές καθιστούν ελκυστικό το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, ωστόσο, υπάρχει υπερβολική αβεβαιότητα στην αγορά.

    “Δεδομένης της πρόσφατης κατάρρευσης των ναύλων και τις περιορισμένης ορατότητας που υπάρχει στον ορίζοντα, πιστεύουμε ότι είναι συνετή η διατήρηση των πόρων που μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμοι για το μέλλον της εταιρείας”, έγραψε ο Oppenheimer.

    “Γνωρίζουμε όλοι ότι τα ναύλα μπορεί να υποχωρήσουν περαιτέρω. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, ωστόσο πιστεύουμε ότι η απόφαση για παύση των αγορών ιδίων μετοχών μπορεί να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους μετόχους ότι η οικονομική δύναμη της εταιρείας δεν θα διακυβευθεί μειώνοντας τα ίδια κεφάλαιά της σε αυτές τις δύσκολες στιγμές”.

    Υπενθυμίζεται ότι η ναυτιλιακή ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών αξίας 50 εκατ. δολαρίων τον Αύγουστο 2019 και πρόσθεσε επιπλέον 50 εκατ. δολάρια τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020, η Dorian είχε ξοδέψει 49,3 εκατ. δολάρια για αγορές ιδίων μετοχών, με μέση τιμή κτήσης τα 11,24 δολάρια.

    Η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε την υψηλότερη τιμή του 2020 στις 7 Ιανουαρίου, όταν βρέθηκε στα 16,27 δολάρια. Στις 3 Φεβρουαρίου η μετοχή της διαμορφώθηκε στα 13,27 δολάρια και τότε ανακοίνωσε την ενίσχυση του προγράμματος επαναγοράς μετοχών με επιπλέον 50 εκατ. δολάρια.

    Ωστόσο, την Παρασκευή, η μετοχή έκλεισε στα 8,05 δολάρια, με κέρδη 4,82%. Οι απώλειες που έχει καταγράψει από τις αρχές του έτους, αποδίδονται στην πανδημία και στις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές.

    O Oppenheimer, σύμφωνα με τις υποχρεωτικές γνωστοποιήσεις του χρηματιστηρίου, κατέχει 520,000 μετοχές της Dorian, συνολικής αξίας 4,2 εκατ. δολαρίων.

    Σημειώνεται ότι στο τέλος Απριλίου, η Dorian LPG έκλεισε δύο σημαντικές συμφωνίες με την Credit Agricole και την σκανδιναβική SEB, για την αναχρηματοδότηση μέρους του χρέους της, συνολικού ύψους 758 εκατ. δολαρίων.



    ΣΧΟΛΙΑ