• Ναυτιλία

    Γ. Χατζηπατέρας: Εκτόξευση τζίρου και κερδών για την Dorian LPG στο γ΄τρίμηνο

    Γιάννης Χατζηπατέρας

    Γιάννης Χατζηπατέρας. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Dorian LPG


    Θεαματική βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της παρουσίασε στο γ’ τρίμηνο 2019 η ναυτιλιακή Dorian LPG, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιάννη Χατζηπατέρα, ενισχυμένη από την θεαματική αύξηση των τιμών ναύλωσης των πλοίων της.

    Τα κέρδη της εταιρείας για το γ’ τρίμηνο 2019 διαμορφώθηκαν στα 40,7 εκατ. δολάρια, έναντι ζημιών 8,2 εκατ. δολαρίων κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, με τις τιμές ναύλωσης των πλοίων της να υπερδιπλασιάζονται σε ετήσια βάση, όπως και ο τζίρος της. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 75 σεντς του δολαρίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    «Η επέκταση της αμερικανικής εξαγωγικής ικανότητας και η αυξανόμενη ζήτηση στην Ασία τόσο από τον εγχώριο όσο και από τον πετροχημικό τομέα συνεχίζουν να έχουν θετική επίδραση στις τιμές ναύλωσης, και οι εκτιμήσεις μας για τις προοπτικές της αγοράς παραμένουν θετικές», δήλωσε ο Γιάννης Χατζηπατέρας, που ανέφερε ακόμα: «Διαθέτουμε τώρα τέσσερα εξοπλισμένα με scrubbers πλοία και αναμένουμε ακόμα πέντε μέσα στους επόμενους τρεις μήνες».

    Τα 23 πλοία της Dorian πέτυχαν μέση τιμή ναύλωσης της τάξεως των 47.623 δολαρίων ημερησίως στο γ’ τρίμηνο 2019, όταν έναν χρόνο νωρίτερα το ποσό αυτό διαμορφωνόταν στα 20.973 δολάρια ημερησίως. Έτσι, ο τζίρος της εταιρείας εκτοξεύθηκε στα 91,6 εκατ. δολάρια.

    Η διοίκηση της Dorian αποδίδει την αύξηση των τιμών ναύλωσης στο διευρυνόμενο spread μεταξύ των τιμών στις ΗΠΑ και αυτών στην Άπω Ανατολή, εν όψει της εποχιακά αδύναμης αγοράς κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

    Στη διάρκεια του γ’ τριμήνου 2019 η εταιρεία προχώρησε εξάλλου σε επαναγορά μετοχών αξίας 6,2 εκατ. δολαρίων, στο πλαίσιο του προγράμματος buyback μετοχών συνολικού ύψους 50 εκατ. δολαρίων που ενέκρινε τον περασμένο Αύγουστο.



    ΣΧΟΛΙΑ