• Ναυτιλία

    Γ. Χανδρής: Μεταχειρισμένο τάνκερ σε πολύ καλή τιμή για την Chandris Hellas

    Γιάννης Χανδρής ναυτιλία

    Γιάννης Χανδρής, εφοπλιστής Chandris Hellas


    Σε αγορά μεταχειρισμένου τάνκερ aframax φέρεται να προχώρησε η ναυτιλιακή Chandris Hellas, συμφερόντων της οικογένειας Χανδρή, που σπάνια κινείται στην αγορά των μεταχειρισμένων πλοίων.

    Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η ελληνική ναυτιλιακή έχει συμφωνήσει για την απόκτηση του πλοίου Cabo Tamar (χωρητικότητας 105.400 dwt, κατασκευής 2004) από τη χιλιανή Ultranav, έναντι 17 εκατ. δολαρίων. Το πλοίο πρόσφατα πέρασε από ειδική επιθεώρηση, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Clarksons είναι εξοπλισμένο με scrubbers, και επομένως θα μπορεί να συνεχίσει να καταναλώνει καύσιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο και μετά την εφαρμογή των κανονισμών του ΙΜΟ από την 1η Ιανουαρίου 2020.

    Πάντως, ναυλομεσίτης με έδρα το Λονδίνο δήλωσε στο TradeWinds πως η τιμή των 17 εκατ. δολαρίων θα ήταν πολύ χαμηλή για ένα aframax με scrubbers συγκριτικά με τις τρέχουσες τιμές στην αγορά, παρά την ηλικία του πλοίου.

    Στη ιστοσελίδα της η Chandris αναφέρει ότι διαθέτει στον στόλο της τρία VLCCs, δύο suezmaxes, τέσσερα aframaxes και τρία τάνκερ MR, καθώς και τέσσερα capesizes, ένα kamsarmax και δύο panamaxes. Το 2018 η εταιρεία απέκτησε δύο τάνκερ MR και ένα supramax ξηρού φορτίου, στις πρώτες κινήσεις της Chandris στην αγορά των μεταχειρισμένων πλοίων από το 2015.

    Εφόσον επιβεβαιωθεί η νέα αυτή κίνηση της Chandris, έρχεται σε μία περίοδο όπου οι προοπτικές για τις τιμές των τάνκερ φαίνονται εξαιρετικά ισχυρές, παρότι έχουν ήδη ενισχυθεί αρκετά τα δύο τελευταία χρόνια.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Clarksons, η τιμή για ένα μεταχειρισμένο aframax ηλικίας 15 ετών κινείται σήμερα στα 18 εκατ. δολάρια, όταν πριν από δύο χρόνια θα ήταν γύρω στα 10 εκατ. δολάρια. Ορισμένοι άνθρωποι της αγοράς πιστεύουν πως οι τιμές των μεταχειρισμένων τάνκερ θα μπορούσαν να αυξηθούν περισσότερο τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg μεταξύ ναυτιλιακών αναλυτών, η μέση τιμή ναύλωσης για aframaxes θα αυξηθεί το 2020 στα 27.500 δολάρια ημερησίως, από 20.875 δολάρια ημερησίως το 2019.



    ΣΧΟΛΙΑ