• Ναυτιλία

    Ερυθρά Θάλασσα: Νέες επιθέσεις των Χούτι σε δύο εμπορικά πλοία – Πληροφορίες για ελληνόκτητο

    • Bloomberg
    To αμερικανικό πλοίο USS Carney ενώ εκτοξεύει πύραυλο

    USS Carney (Reuters – φωτογραφία αρχείου)


    Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης δήλωσαν ότι στόχευσαν δύο εμπορικά πλοία που έπλεαν στη νότια Ερυθρά Θάλασσα την Τρίτη.

    Το ένα από αυτά, ένα μικρό containership με την ονομασία Morning Tide, είχε θραύσματα χάλυβα στο κατάστρωμά του σήμερα το πρωί μετά από μια έκρηξη που σημειώθηκε περίπου 50 ή 60 μέτρα μακριά, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια του πλοίου, Furadino Shipping με έδρα το Λονδίνο. Οι μαχητές είπαν ότι στόχευσαν επίσης και το πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου Star Nasia, της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας Star Bulk.

    Από τότε που ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά των μαχητών Χούτι της Υεμένης τον περασμένο μήνα, η ομάδα έχει εντείνει τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που έχουν δεσμούς και με τις δύο χώρες.

    Τη Δευτέρα, η ναυτιλιακή βιομηχανία προειδοποίησε ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος παράπλευρων ζημιών για οποιοδήποτε πλοίο πλέει στην περιοχή, αναφέρει το Bloomberg. Το πιο σημαντικό περιστατικό μέχρι στιγμής ήταν η επίθεση σε δεξαμενόπλοιο που μετέφερε ρωσικά καύσιμα, το οποίο πήρε φωτιά, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο περιβαλλοντικής καταστροφής.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποιούν περισσότερα πλήγματα στην Υεμένη τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων δύο θαλάσσιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Χούτι που θα μπορούσαν να είχαν κινηθεί εναντίον εμπορικών πλοίων και πλοίων του πολεμικού ναυτικού, δήλωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ το βράδυ της Δευτέρας.

    Το Morning Tide ανήκει στην Furadino Shipping με έδρα το Λονδίνο και το Star Nasia ανήκει στην Star Bulk, με έδρα την Ελλάδα.

    Στέλεχος της εταιρείας Furadino είπε μέσω του WhatsApp ότι κανένα μέλος του πληρώματος δεν τραυματίστηκε, το πλοίο δεν υπέστη ζημιές και ήταν σε θέση να συνεχίσει τη διαδρομή του. Η έκρηξη «έμοιαζε με πυροτεχνήματα», είπε ο αξιωματούχος της εταιρείας.

    Στην Star Bulk δεν υπήρχε κάποιος διαθέσιμος για να απαντήσει τηλεφωνικά σε ερωτήσεις σχετικά με το πλοίο και το email που εστάλη δεν απαντήθηκε αμέσως.

    Διαβάστε ακόμη:

    Επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα: Μείωση κατά 30% της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε ετήσια βάση (ΔΝΤ)

    Γεραπετρίτης: Συνοδευτικός και αμυντικός ο χαρακτήρας συμμετοχής της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα

    Πιέσεις στις ναυτιλιακές να σταματήσουν την εκτροπή των πλοίων τους από την Ερυθρά Θάλασσα



    ΣΧΟΛΙΑ