• Ναυτιλία

    Εργαζόμενοι Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Παραχωρείται γη και ύδωρ στον νέο επενδυτή – Να πληρωθούν τα οφειλόμενα, οι αποζημιώσεις και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά


    Νόμος του κράτους είναι πλέον το νέο πλαίσιο που καθορίζει τη λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

    Η ψήφιση του, κατά πλειοψηφία, από από τους βουλευτές του Κοινοβουλίου, δημιουργεί νέες προσδοκίες για την συνολική επαναφορά της μεγαλύτερης ναυπηγικής μονάδας της χώρας.

    Ωστόσο, ενστάσεις και προβληματισμοί συνεχίζονται να διατυπώνονται από το σωματείο εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με ανακοίνωση, που υπογράφουν ο πρόεδρος Ε. Μπαλογιάννης και ο γραμματέας Β. Καρακίτσος.

    Αναλυτικότερα, το σωματείο εργαζομένων, αφού τονίζει ότι “με το ψηφισθέν σχέδιο νόμου επιχειρείται μια συνολική ρύθμιση και τακτοποίηση όλων των εκκρεμών ζητημάτων, στην πραγματικότητα παραχωρείται γη και ύδωρ στον νέο επενδυτή των Ναυπηγείων” επισημαίνει:

    “Από το ψηφισθέν σχέδιο νόμου παραλείπεται και πάλι η οποιαδήποτε αναφορά στους εργαζόμενους. Καμιά πρόβλεψη ούτε για τις θέσεις εργασίας, ούτε για την καταβολή των αποζημιώσεων και των οφειλομένων.Με παρέμβασή μας στη διάρκεια της διαβούλευσης ζητήσαμε να προστεθεί διάταξη, σύμφωνα με την οποία ο “φορέας υλοποίησης” υποχρεούται στην πρόσληψη όλων των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, όπως επίσης και ότι υποχρεούται να διατηρεί το Ναυπηγείο σε λειτουργία για όλο το χρόνο κατά τον οποίο του παραχωρείται το δικαίωμα χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας. Ζητήσαμε ακόμη να υπάρξει πρόνοια για την πληρωμή των οφειλομένων αποδοχών και των αποζημιώσεων προς τους εργαζόμενους.Για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας συναντηθήκαμε με εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στα οποία καταθέσαμε αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις μας, ο δε πρόεδρος του σωματείου μας έκανε παρέμβαση κατά τη συζήτηση του σχεδίου στην κοινοβουλευτική επιτροπή”.

    Επίσης, υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι ότι “κατά τη διάρκεια της συζήτησης στις επιτροπές και στην Ολομέλεια, όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Αντιπολίτευσης ζήτησαν να γίνουν δεκτά τα αιτήματά μας, πλην όμως η Κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει σαφείς απαντήσεις”, όμως επισημαίνουν: “Κρατάμε ως θετικό στοιχείο την τοποθέτηση του κ. Σταϊκούρα: “ θα κάνουμε τα πάντα για τους εργαζόμενους και κάνουμε τα πάντα για τους εργαζόμενους, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε το εργασιακό τους μέλλον και να αποζημιωθούν μέσα από διάφορες εκκρεμότητες που υπάρχουν σε δικαστικό πεδίο”.

    Στη συνέχεια η “Τρίαινα” καλεί τον κ. Σταϊκούρα και την Κυβέρνηση συνολικά, να κάνει πράξη αυτή τη δέσμευση και να εκτελέσει τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζόμενους και προσθέτει:

    “Η καταβολή των οφειλομένων αποδοχών, κατά ένα μεγάλο τουλάχιστον μέρος, μπορεί να γίνει, αρκεί το Ελληνικό Δημόσιο να συμπεριφερθεί ως Κράτος Δικαίου και να σεβαστεί τις αμετάκλητες αποφάσεις των Διεθνών και Ελληνικών Δικαστηρίων. Αναφερόμαστε στην απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου (ICC), που πλέον είναι απρόσβλητη με απόφαση του Αρείου Πάγου, και στην απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας που δέχεται την κατάσχεση που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι στα χέρια του Δημοσίου, μεγάλου μέρους των επιδικασθέντων από το ICC. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι την πλήρη δικαίωσή μας. Έχουμε ζητήσει- και περιμένουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα- συνάντηση με τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Εθνικής Άμυνας για να τους θέσουμε και πάλι τα θέματά μας και να λάβουμε ξεκάθαρες απαντήσεις . Έχουμε επίσης ζητήσει συνάντηση με τον νέο επενδυτή.Οι εργαζόμενοι δηλώνουμε με κάθε δυνατή έμφαση ότι είμαστε υπέρ του Διαλόγου, και γι’ αυτό εξαντλούμε κάθε δυνατότητα επίλυσης των προβλημάτων με τον τρόπο αυτόν. Έχουμε όμως παράλληλα αποδείξει, ότι γνωρίζουμε να αγωνιζόμαστε σε όλα τα πεδία.Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μορφής αγώνα μέχρι την τελική δικαίωσή μας”.

    Διαβάστε επίσης

    Ουσιαστικές αντιδράσεις από το ΕΒΕ Πειραιά, εργαζόμενους και άλλους ενδιαφερόμενους για το σχέδιο νόμου για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά



    ΣΧΟΛΙΑ