• Ναυτιλία

    Έρευνα των ΗΠΑ σε 30 διαχειριστές πλοίων για παραβιάσεις των πετρελαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία

    • NewsRoom
    Τζάνετ Γέλεν, Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ

    Τζάνετ Γέλεν, Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ


    Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έστειλε ειδοποιήσεις σε εταιρείες διαχείρισης πλοίων ζητώντας πληροφορίες για 100 πλοία που υποπτεύεται ότι παραβιάζουν τις δυτικές κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο , αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο πηγή με γνώση των εγγράφων.

    Οι ειδοποιήσεις, σύμφωνα με το Reuters, στάλθηκε από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων σε εταιρείες διαχείρισης πλοίων σε περίπου 30 χώρες την Παρασκευή και  αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη κίνηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες από τότε που η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της επέβαλαν ανώτατο όριο τιμών στις εξαγωγές πετρελαίου, με στόχο να περιοριστούν τα έσοδα της Μόσχας.

    Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν θέλησε να επιβεβαιώσει την αναφορά. «Αν και δεν επιβεβαιώνουμε ούτε σχολιάζουμε έρευνες ή ενέργειες επιβολής, το Υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί να επιβάλει το ανώτατο όριο τιμών και να μειώσει τους πόρους της Ρωσίας για τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

    Οι G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία επέβαλαν ανώτατο όριο 60 δολαρίων ανά βαρέλι τον περασμένο Δεκέμβριο στις θαλάσσιες εξαγωγές ρωσικού αργού. Απαγόρευσαν επίσης στις δυτικές εταιρείες να παρέχουν υπηρεσίες όπως μεταφορά, ασφάλιση και χρηματοδότηση για το πετρέλαιο που πωλείται πάνω από το ανώτατο όριο.

    Το φετινό ράλι στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου σημαίνει ότι μεγάλο μέρος του ρωσικού πετρελαίου έχει διαπραγματευτεί πάνω από το ανώτατο όριο, αναφέρει το Reuters. Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν ότι το ανώτατο όριο εξακολουθεί να επιβάλλει επιπλέον κόστος στη Ρωσία, αναγκάζοντάς την να βασίζεται σε έναν «στόλο φαντασμάτων» γερασμένων δεξαμενόπλοιων, μακρύτερων ταξιδιών και μη δυτικών θαλάσσιων υπηρεσιών που έχουν περιορίσει τα έσοδα που μπορεί να ξοδέψει από τον πόλεμο.

    Οι ΗΠΑ τον περασμένο μήνα επέβαλαν επίσης κυρώσεις σε ιδιοκτήτες δύο δεξαμενόπλοιων που μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο με τιμή πάνω από το ανώτατο όριο, την πρώτη σημαντική επιβολή του μέτρου.

    Διαβάστε επίσης

    Αυξάνεται ο στόλος των τάνκερ, αυξάνονται και τα κέρδη για το ρωσικό πετρέλαιο

    Αυτά είναι τα τάνκερ-φαντάσματα που μεταφορτώνουν ρωσικό πετρέλαιο στον Λακωνικό Κόλπο (Δείτε φωτο)

    S&P Global: Χρυσές δουλειές για τις ελληνικές ναυτιλιακές από το ρωσικό πετρέλαιο παρά την αύξηση της τιμής του πάνω από το πλαφόν



    ΣΧΟΛΙΑ